laminaat vloerverwarming

Is parketvloer of laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming?

Is parketvloer of laminaatvloer geschikt voor vloerverwarming?

Lekker warme voeten wanneer je ’s morgens uit bed stapt of wanneer je tijdens de koude wintermanden op kousen in huis rondloopt, dat is genieten. Dankzij vloerverwarming heb je nooit meer last van koude tenen. Ben je van plan vloerverwarming te voorzien in je woning? Dan houd je best ook rekening met een vloer die hiervoor gepast is. Zo speelt de dikte van de vloer bijvoorbeeld een bepalende rol.

De warmteweerstand van je vloer

De warmteweerstand (thermische isolatiewaarde) van een materiaal is een maat hoe snel warmte door het materiaal wordt overgedragen. Dit is afhankelijk van de dikte van het materiaal en de samenstelling, die bepaalt de thermische geleidbaarheid. Een lagere R-waarde betekent dat er meer warmte wordt overgedragen, terwijl een hogere R-waarde een grotere weerstand tegen warmteflux aangeeft.

Wanneer een vloer wordt gelegd, mag de R-waarde van de vocht isolerende laag, de geluiddempende laag en de vloer gezamenlijk niet hoger zijn dan 0,15 (m² * K) / W.

Vloerverwarming bij parketvloeren

In het geval van parket zijn niet alle houtsoorten geschikt om op vloerverwarming te leggen. Eiken lamelparket, dat is opgebouwd uit verschillende lagen, is dat wel. HDM Character floor heeft een toplaag van 4mm eiken op basis van 2 lagen populierenhout met een totale dikte van 15mm. De R-waarde van 15mm eiken lamelparket is 0,12 (m2 * K)/W.

Vloerverwarming bij laminaatvloeren

De laminaatvloeren van Dsire, Homebrand en Villeroy & Boch zijn bij laminaat.nl terug te vinden in verschillende diktes en zijn geschikt voor vloerverwarming. Die dikte bepaalt de warmteweerstand.

Dikte [mm] laminaatvloerR [(m2 * K)/W]
60,05
70,05
80,06
100,07
120,09
 

Ondervloeren bij vloerverwarming

Aangezien dat houten vloeren zoals parket, maar ook laminaat werken door warmte, is het aangeraden om te kiezen voor een lagetemperatuurverwarming. Let in dit geval ook op de keuze van de ondervloer. Hieronder vind je de R-waarden van de ondervloeren, tel deze waarde op bij de R-waarde van vloer (en eventueel de vocht isolerende laag als deze apart wordt gelegd). Het totaal van deze waarden mag niet hoger zijn dan 0,15 (m² * K) / W.


OndervloerDikte [mm]R [(m2 * K)/W]
Multiprotect ECO1,50,005
Protecta20,044
Geluiddempende schuimfolie20,044
Secura light1,60,05
Pro Silencio40,06
Geluiddempende schuimfolie40,089
Aquabase30,095
Pro Silencio70,10
Secura LVT Click smart N1,50,04
 
Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om even contact op te nemen. Onze medewerkers adviseren je graag daar waar nodig!

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl