gevelbekleding plaatsen

Nieuwe gevelbekleding plaatsen doe je zo!

Je hebt je favoriete gevelbekleding klaar liggen voor montage, maar hoe begin je daar nu precies aan? Er zijn namelijk belangrijke zaken die je in acht moet houden. Wij helpen je graag stap voor stap op weg.
De montage van de verschillende soorten gevelbekleding gebeurt op dezelfde manier. Hierbij bevestig je de panelen op een lattenwerk. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ventilatie achter de panelen mogelijk is. Ontdek hieronder hoe je dat precies doet.

Montage

Wat heb je nodig?

Laat ons eerst eens kijken wat je, buiten de  gevelbekleding, allemaal nodig hebt voordat je aan deze klus begint:
 • Winkelhaak
 • Zwaaihaak
 • Meet- en schrijfgereedschap
 • Waterpas & lange regel
 • Slagpluggen (ø 6 mm)
 • RVS schroeven (3.0 x 25 mm)
 • PVC kaleerblokjes in verschillende diktes
 • Hamer
 • Accu-schroefboormachine (houtboor ø 6 mm)
 • Boorhamer (steenboor ø 6 mm)
 • Gedrenkte houten latten (min 2,5 x 3,0 cm)
 • Zaaggereedschap met een fijne vertanding
 • Ijzerzaag
Deze gereedschappen vind je zeker in de doe-het-zelf zaak bij jou in de buurt.


Stap 1: installeer het houten lattenwerk

Start met het houten lattenwerk. Gebruik hiervoor gedrenkte houten latten van minimum 25 x 30 mm. Het lattenwerk komt haaks op de richting waarin je de gevelbekleding wilt plaatsen. Bij een horizontale plaatsing komen de latten dus verticaal. Zet de latten iedere 50 cm vast met een slagplug. Boor de gaten voor in de houten latten met een houtboor.

Begin op de hoek van de gevel. Hou de lat waterpas tegen de muur en blijf ongeveer 5 cm boven de vloer. Neem vervolgens de boorhamer en boor de gaten voor de pluggen met een steenboor in de gevel. Sla vervolgens de slagplug vast. De afstand tussen de latten bedraagt hart-op-hart 30 cm. Om niet elke keer te moeten meten is het handig om een blokje op maat te zagen. Zo kan je snel de positie van iedere lat aftekenen.

Als alle latten geplaatst zijn controleer je met je waterpas en lange regel of het lattenwerk vlak is. Indien dit niet het geval is dien je deze uit te vlakken. Gebruik hiervoor PVC kaleerblokjes. Zorg ervoor dat de luchtspouw die je creëert door het lattenwerk vrij blijft. Zo kan lucht achter de panelen circuleren. Dit is zeer belangrijk! 


Stap 2: profielen plaatsen

Start met de plaatsing van de ventilatiehoek. Dit profiel zorgt ervoor dat er luchtcirculatie mogelijk is achter de panelen. Daarnaast houdt het ongedierte uit de spouw. De ventilatiehoek plaats je met de openingen naar onder. Schroef het vervolgens vast aan het lattenwerk. Op maat zagen doe je met een ijzerzaag.

Boven de ventilatiehoek komt het startprofiel. Hierin komen de panelen te liggen. Het is dus erg belangrijk dat dit profiel perfect waterpas staat. De volledige opbouw van de panelen hangt er immers van af. Houd het startprofiel op zijn plaats en teken af waar het lattenwerk zich bevindt. Vervolgens boor je met een metaalboor gaatjes op de afgetekende posities. Schroef daarna het startprofiel waterpas vast.

Tot slot plaats je aan de uiteinden van de wand de eind- of hoekprofielen. Plaats de lip achter het startprofiel en zorg ervoor dat het onder- en bovenaan precies op maat is. Dit doe je gemakkelijk met een fijngetande handzaag. Vervolgens niet of schroef je het profiel vast op de eerste lat van je lattenwerk.


Stap 3: panelen plaatsen

Neem het eerste paneel en zaag het, indien nodig op maat. Schuif het helemaal in het eind- of hoekprofiel en trek het dan minstens 6 mm terug. Zo creëer je de noodzakelijke uitzetvoeg. Check nog eens of het paneel waterpas staat. Schroef vervolgens de panelen vast op het houten lattenwerk in de daarvoor voorziene groef. Aangezien we buiten werken is het aangewezen om RVS schroeven te gebruiken. Het volgende paneel dekt de schroeven af, zodat deze niet meer in het zicht zitten. Indien je een langere lengte moet overbruggen dien je gebruik te maken van een koppelprofiel. Werk zo rij per rij af tot je boven bent. Schuine kanten kan je overzetten met behulp van de zwaaihaak. Zo werk je bijvoorbeeld gemakkelijk onder een schuine dakrand.

Stap 4: Z-profiel plaatsen

Als je de panelen tot bovenaan hebt geplaatst dien je de spouw ook langs de bovenkant af te dekken. Onder een dakoversteek werk je de bovenkant af met een eindprofiel. Bij een plat dak doe je dit met het speciale Z-profiel. Dit profiel kan je onder de dakrand vastzetten. Eventueel kan je dit ook voorboren en met slagpluggen in de gevel vastzetten.

Vragen?

Is niet alles duidelijk en zit je nog met vragen? Neem gerust contact met ons op en onze experten geven je graag meer uitleg.
Bekijk bovendien dit filmpje. Daarin monteert Roger potdeksel gevelbekleding in antraciet.
Meer inspiratie nodig? In dit filmpje renoveert Roger een volledige gevel met dubbelrabat gevelbekleding.

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl