farmwood

Zo geven Farmwood panelen je woning een authentieke touch

Zo geven Farmwood panelen je woning een authentieke touch

Wil je jouw woonkamer, salon of slaapkamer een authentiek en traditioneel karakter geven waarin je gezellig kan relaxen? Kies dan voor steigerhouten wandpanelen van Farmwood. De planken zijn gemaakt uit massief hout en zorgen door hun look van steigerhout voor een warm en sfeervol interieur. Bovendien kan je de steigerhouten wand van Farmwood bijvoorbeeld combineren met strak stukwerk. Zo creëer je een leuk spel van strakke lijnen en warme gezelligheid in je inrichting.

Onderhoudsvriendelijke Farmwood panelen

Farmwood planken zijn geborsteld en gebeitst in White, Sand, Grey of Dark. Deze versies zijn behandeld met hydrowax. Hierdoor kan je de panelen gemakkelijk afwassen en is het dagdagelijkse onderhoud een fluitje van een cent. Doordat we de beits ook los verkopen kan je zaagsneden, kopse kanten, lijstwerk of beschadigingen ook gemakkelijk zelf bijwerken. Daarnaast kan je kiezen voor Pure, dat is een onbehandelde versie binnen de serie, die je volledig zelf naar wens kan afwerken. Je Farmwood planken naar hartenlust behandelen was nog nooit zo gemakkelijk!

Farmwood steigerhouten wandpanelen zijn rondom voorzien van een tand-en groefverbinding. Hierdoor zijn ze gemakkelijk blind te bevestigen op een onderliggend lattenwerk. De massief grenen panelen zijn 18 mm dik en meten 200 x 14.5 cm. Doordat het massieve houten panelen zijn kunnen er noesten, scheurtjes en harszakjes in de panelen voorkomen. Deze versterken het authentieke karakter van de panelen.

Farmwood panelen zijn enkel geschikt voor binnen gebruik.

Een steigerhouten wand van Farmwood plaatsen

Hoe monteer je nu zo’n charmante steigerhouten wand met Farmwood panelen? In eerste instantie moet je de Farmwood panelen 72 uur in de kamer laten acclimatiseren voordat je met de montage van je steigerhouten wand begint. In de tussentijd kan je volgende noodzakelijke benodigdheden verzamelen die nodig zijn tijdens de installatie:

  • Houten latten kopmaat 15 x 40 mm
  • Boorhamer met steenboor 6 mm Ø
  • Slagpluggen 6 mm Ø
  • Schroefboormachine
  • Houtboor 6 mm Ø
  • Hand- of afkortzaag
  • Tacker met nagels (min. 20 mm) of nieten (min. 13 x 6 mm)
  • Waterpas en lange regel
  • Potlood en winkelhaak
 

STAP 1: LATTENWERK MONTEREN

Je start met het monteren van een houten lattenwerk. Gebruik hiervoor latten van 15 x 40 mm. Het lattenwerk komt haaks op de richting waarin je de gevelbekleding wil plaatsen. Bij een horizontale plaatsing komen de latten dus verticaal. Zet de latten iedere 50 cm vast met een slagplug. Boor de gaten voor in de houten latten met je houtboor. Als je hierbij de lat tegen de muur houdt, teken je met je houtboor meteen de positie van het boorgat af. Neem vervolgens de boorhamer en boor de gaten voor de slagpluggen met een steenboor in de muur. Sla vervolgens de lat vast met slagpluggen. De afstand tussen de latten bedraagt hart-op-hart 40 cm. Om niet elke keer te moeten meten, is het handig om een blokje op maat te zagen. Zo kan je snel de positie van iedere lat aftekenen.

Als de basis voor je steigerhouten Farmwoodwand geplaatst is, controleer je met je waterpas en lange regel of het lattenwerk vlak is. Indien dit niet het geval is dien je deze uit te vlakken. Gebruik hiervoor PVC kaleerblokjes. De ruimte tussen de latten kan je eventueel gebruiken voor het trekken van leidingen en kabels. Indien gewenst kan hier nu ook isolatie aangebracht worden. Let er dan wel op dat het lattenwerk 15 mm hoger is dan de isolatie.

Opgelet: Wil je zware voorwerpen, bijvoorbeeld een boekenrek, aan je steigerhouten Farmwood wandpanelen bevestigen? Dan dien je het lattenwerk te verstevigen met extra latten.


STAP 2: DE FARMWOOD PANELEN PLAATSEN

De eerste rij wandpanelen is de belangrijkste van de hele steigerhouten wand van Farmwood. Die moet perfect waterpas staan. Indien je scheef zou beginnen, zullen al je panelen scheef staan. Besteed dus voldoende tijd aan de eerste rij. Plaats je de panelen horizontaal, monteer de panelen dan met de tand naar de vloer. Werk je verticaal zet dan de eerste rij panelen met de tand naar de buitenkant. Eventueel kan je de tand ook afzagen. Onderaan blijf je 10 mm van de vloer af. Deze uitzetvoeg werk je af met een plint.

De Farmwood panelen zet je vast in de lange achterkant van de groef met nagels of nieten. Eventueel kan je de panelen ook plaatsen met de daarvoor beschikbare PCS 6 clips. Zo kan je je steigerhouten Farmwoodwand gemakkelijk terug demonteren.

Het volgende paneel schuif je met de tand in de groef. Zorg ervoor dat de naad mooi aansluit. Indien je een paneel op maat dient te zagen, teken je eerst af op de juiste lengte en zaag je de plank op de juiste lengte. Met het afgezaagde stuk begin je de volgende rij. Let daarbij wel op dat je minimum 2 latten kan overspannen met het reststuk zodat je dit goed kan vastzetten. Werk op deze manier verder totdat de gehele wand bekleed is.

Is het nog niet helemaal duidelijk of heb je nog andere vragen over de steigerpanelen van Farmwood? Neem even contact op en onze experten adviseren je graag over jouw favoriete materialen! 


Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl