plinten

Alles wat je moet weten over plinten

Heb je net een nieuwe vloer gelegd of ben je van plan er eentje te (laten) leggen? Vergeet dan zeker niet af te werken met plinten. Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar zorgen wel voor de finishing touch van de ruimte. Ze geven net dat tikkeltje meer aan de afwerking en creëren een mooi geheel. Nu bestaan er talloze soorten plinten, hoog, laag, breed, smal, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Geen idee welke plinten je moet kiezen en hoe je ermee aan de slag moet? Wij vertellen je alles wat je moet weten over plinten!

Welke plinten kiezen?


In functie van welke vloer je hebt liggen of gaat leggen kan je bijpassende plinten uitkiezen. Nu heb je bij laminaat een uitgebreide keuze aan verschillende soorten plinten: profielplinten, plakplinten, fineer plinten of traditionele plinten uit MDF of PVC. MDF (Medium-Density Fibreboard) is een materiaal dat bestaat uit samengeperste houtvezels. PVC (polyvinylchloride) is een thermoplast die goedkoop is en eenvoudig te bewerken. Zo heb je bijvoorbeeld mooie PVC plinten voor bij je SPC of PVC vloer. Bovendien speelt de grootte en hoogte van de ruimte een bepalende rol. Zo kan je in een ruime kamer hogere plinten installeren dan in een kleine ruimte. Hoge plinten laten een kleine kamer namelijk snel nog kleiner ogen.


  •  Traditionele of hoge plint: Vroeger had je enkel deze plinten. Ze zijn tussen de 10 en 16 cm hoog en worden tegen de muur gemonteerd. Hierdoor worden ze hoge plinten genoemd, of ook wel muurplinten. 
  •  Profielplint: Dit zijn traditionele plinten die voorzien zijn van een profiel
  • Plakplint: Deze plinten zijn tegenwoordig erg populair dankzij de goedkope prijs en het gebruiksgemak. Ze zijn goedkoper dan de traditionele MDF plint en worden niet tegen de muur maar aan de vloer bevestigd. Hierdoor zijn ze eenvoudig te plaatsen.
  • Fineer plint: Deze plinten bestaan uit MDF en hebben een dunne toplaag van hout. Hierdoor hebben ze de uitstraling van houten plinten, maar zijn ze een stuk goedkoper omdat ze niet volledig uit hard hout gemaakt zijn.

Welke decor kiezen voor de plinten?

Heeft je vloer een houtmotief, een betonlook of een effen decor? In elk geval vind je op laminaat.nl bijpassende plinten. Zo kan je kiezen voor plinten met hetzelfde houtpatroon of betonlook en in dezelfde kleur of tint als je vloerpanelen. Bovendien beschikken we over overschilderbare MDF plinten. Deze kan je in dezelfde kleur als bijvoorbeeld je muren verven of een likje kleur geven die wij niet in ons assortiment hebben. Zo werk je de vloer volledig af naar jouw persoonlijke smaak.


Hoe plinten plaatsen?

Zodra je de ideale plinten gekozen hebt, is het tijd om ze te monteren. Hoe maak je de plinten vast? De plinten kan je simpelweg plaatsen met behulp van een plinten- of profielenkit. Welke kit voor plinten je gebruikt kan je zelf kiezen, maar wij raden onze Hybride Polymere Lijmkit in koker aan. De plakplinten zijn voorzien van een plak strip en zo gemakkelijk te plaatsen.

Hoeveel plinten nodig?

Om te achterhalen hoeveel plinten je nodig hebt, dien je de omtrek van de ruimte te bepalen verminderd met de deuren of lange ramen tot op de grond. Afhankelijk van de lengte van je gekozen plinten, kan je berekenen hoeveel plinten je precies nodig hebt. Opgelet: reken altijd wat extra aan zodat je niet te weinig plinten besteld. Er kan namelijk altijd wat verloren gaan als je een stukje af moet zagen in de hoek.

Vragen?

Heb je nog vragen of advies nodig? Onze klantendienst staat elke dag van 8u30 tot 17u voor jou klaar! Stuur ons een mailtje naar info@laminaat.nl of bel naar: +31 40 80 80 325.

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl