Veel gestelde vragen

Snel antwoord op je vraag? Bekijk de veel gestelde vragen op deze pagina. Kom je er nog niet helemaal uit? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wand en plafondpanelen

Moet er een dampremmende of dampdoorlatende folie worden gebruikt onder de MDF wand- en plafondpanelen?

Bij het verwerken van HDM panelen, die enkel binnenshuis mogen geplaatst worden, is het niet noodzakelijk om een extra folie te gebruiken. De panelen hebben enkel een decoratieve waarde en worden direct op latten gemonteerd.

Zijn de maten van de MDF wand- en plafondpanelen brutomaten (inclusief de tand/messing) of de nettomaten?

Alle aangegeven maten van de wand- en plafondpanelen zijn de brutomaten, dus de maten van het complete paneel.

Is het mogelijk om rails met overgordijnen of andere zware objecten te bevestigen aan een plafond van MDF panelen?

Bij het hangen van zware objecten aan het plafond moeten deze vastgeschroefd worden op de latten waar de panelen op bevestigd zijn, dan is dat stevig genoeg. De rails met de gordijnen dienen ook op het onderliggende lattenframe bevestigd te worden.

Kunnen MDF wand- en plafondpanelen gebruikt worden als plafond in een ruimte met een binnenzwembad? De luchtvochtigheid in deze ruimte wordt gecontroleerd en wordt nooit hoger dan 65%.

Als de luchtvochtigheid inderdaad niet meer dan 65% wordt, dan kunnen MDF plafondpanelen van minimaal 8mm dik gebruikt worden. De maximale afstand tussen de latten waarop de panelen worden bevestigd moet absoluut aangehouden worden, de panelen moeten met clips bevestigd worden en deze clips moeten met schroeven bevestigd worden. Panelen van de Avanti Aqua en Avanti Pro12 zijn voor deze toepassingen uiterst geschikt.

Kan een convector/radiator tegen MDF wandpanelen geplaatst worden?

Bij langdurige, constante verwarming kan niet gegarandeerd worden dat de folie op de panelen achter de radiator blijft zitten. De lijm waarmee de folie is aangebracht, kan door uitdroging op een gegeven moment los laten.

Kunnen Avanti Pro 12 panelen in een badkamer worden toegepast?

De panelen van de Avanti Pro 12 serie zijn bij uitstek geschikt voor de badkamer. Ze zijn op basis van 12mm MDF en zijn afgewerkt met een Renolit-Alkorcell folie (vinyl). Dit oppervlak is glad en afgesloten waardoor het beter bestand is tegen schimmelgroei en ook gemakkelijk schoon te maken is. De badkamer dient natuurlijk wel goed geventileerd te worden met een ventilator.

Kunnen Avanti Aqua panelen in een badkamer worden toegepast?

De panelen van de Avanti Aqua serie zijn speciaal ontwikkeld voor de badkamer. Ze hebben een HDF basisplaat met een hoge persing en een folie aan de voor- en achterzijde van het paneel voor optimale vochtwerendheid. De badkamer dient altijd goed geventileerd te worden met een ventilator.

Kunnen Avanti Aqua panelen verwerkt worden in een plafond met Infrarood panelen?

De folie op de panelen wordt met een smeltlijm aangebracht die bij 110 graden Celcius smelt. Als de panelen over langere tijd aan een hogere temperatuur worden blootgesteld, dan kan het toch voorkomen dat de folie loslaat vanwege uitdroging van de lijm. Het is daarom niet aan te raden IR panelen te verwerken in een Avanti Aqua paneel.

Kunnen Farmwood panelen aan het plafond worden bevestigd?

De Farmwood panels zijn wandpanelen en zijn niet geschikt voor het plafond.

Kunnen Farmwood panelen buiten gebruikt worden?

De Farmwood panels zijn gemaakt voor gebruik binnenshuis.

Kunnen Farmwood panels gelijmd worden op een vlakke ondergrond?

Je kan de Farmwood panelen verlijmen. Gebruik hiervoor een MS polymeer lijm zoals: OTC9726401 Hybride Polymere lijm 310 ml, prijs : €13,50 incl. btw per koker.

Moet er altijd een kleine ruimte open gelaten worden tussen de afwerklijst en het plafond of de wand?

Bij plaatsing van MDF (of HDF) panelen in de badkamer (of andere vochtige ruimtes) of in een nieuwbouw woning dient altijd een kleine ruimte tussen afwerklijst, plafond en muur open gelaten te worden voor luchtcirculatie. In droge ruimtes (in bestaande bouw) is dat minder belangrijk, dan kunnen de afwerklijsten vrijwel tegen de wand of het plafond geplaatst worden. Er moet wel op gelet worden dat de wand of het plafond recht is. Indien deze niet recht is, dan is het beter om de lijst recht op de panelen te plaatsen en wat ruimte open te laten tussen de wand of het plafond waar dat nodig is.

Is het nodig om MDF panelen ook aan de kopse kant te bevestigen op het lattenwerk?

De kopse verbinding van de panelen wordt bij voorkeur ook vastgezet op een lat. Dit is absoluut noodzakelijk bij heel brede panelen (50-60cm breedte), bij de smallere panelen is dat minder belangrijk.

Hoe groot moet de uitzettingsvoeg zijn bij een plafond of een wand van MDF panelen?

Een uitzettingsvoeg van 10mm rond de wand of het plafond is meestal voldoende. Een grotere uitzettingsvoeg is aan te raden in vochtige omstandigheden (zoals bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis of badkamer) of in het geval van grote overspanningen (meer dan 8 meter.)

Kunnen MDF panelen op een boot geplaatst worden als daar regelmatig condens op de panelen komt te staan?

Vanwege de condens die regelmatig op een boot aanwezig kan zijn, raden wij aan om de carportpanelen te gebruiken. Deze panelen zijn volledig watervast en uiterst geschikt voor de omstandigheden op een boot.

Hoe maak je een lattenwerk voor wand- en plafondpanelen?

 • Latten (ca. 22 x 50mm) worden haaks op de lengterichting van de panelen geplaatst, de onderlinge afstand is afhankelijk van het soort panelen. Bijvoorbeeld een latafstand van 40cm hart-op-hart bij panelen van 10mm MDF.
 • Ze worden aan de muur of het plafond met pluggen en schroeven vastgeschroefd (schroeven min. 4,5 x 60mm, schroefafstand ca. 50cm.)
 • Zorg ervoor dat de onderconstructie waterpas is. Bij ongelijke wanden en plafonds kan het nodig zijn om de ruimte onder deze latten op te vullen.

Kan er een MDF plafond geplaatst worden boven een vrijstaande inbouwkachel? Tegen welke stralingstemperaturen kunnen MDF panelen?

Het plaatsen van de normale wand- en plafondpanelen boven een kachel heeft inderdaad een zeker risico. In principe kunnen de panelen tegen een temperatuur van 50 graden Celcius, maar bij langdurige warmte kan de folie na verloop van tijd los laten.

Voor dit soort toepassingen raden wij Avanti Pro 12 panelen aan. Deze panelen hebben een toplaag van Renolit Alkorcell folie (vinyl) wat met een veel sterkere lijm bevestigd wordt aan de MDF basisplaat (12mm). Deze panelen zijn beter bestand tegen deze condities.

Welke lijm wordt er gebruikt voor het aanbrengen van PVC (kunststof) panelen met holle structuur?

Voor het bevestigen van PVC panelen adviseren wij het gebruik van een lijm op basis van MS polymeren of een tweecomponenten-polyurethaanlijm. Er moet wel gecontroleerd worden of de lijm ook gebruikt kan worden op de ondergrond waartegen de panelen geplaatst zullen worden, deze informatie vind je op de lijmverpakking. Meer informatie: montageinstructies Waterproof panelen: HDM Waterproof 10cm en HDM Waterproof 25 cm. De meeste lijmsoorten werken snel, dat wil zeggen dat het paneel slechts kort moet worden aangedrukt. Meer informatie daarover vind je ook op de lijmverpakking.

OUTDOORWelke dampremmende of dampdoorlatende folie wordt er gebruikt onder de kunststof Outdoor gevelpanelen?

In de onderstaande tekening zie je welke folie er gebruikt moet worden. Met name de ventilatie achter de panelen, deze is van belang voor de levensduur van de panelen.

Kunnen de Outdoor gevelpanelen rechtstreeks op een bestaand houten tuinhuis aangebracht worden, dus zonder extra regelwerk aan te brengen?

Het is niet mogelijk de Outdoor gevelpanelen direct tegen de houten wand van een tuinhuis te bevestigen. Kunststof panelen moeten aan de achterzijde goed geventileerd worden omdat ze anders te warm worden en kunnen vervormen. Een regelwerk achter de panelen is uiterst noodzakelijk.

PVC EN SPC PRODUCTEN (AQUA CLICK TILES EN VINYLUXE)Welke van de PVC of SPC (vinyl) vloeren mogen gebruikt worden in een veranda of serre? Dit in verband met de temperatuur waardoor verkleuring of vervorming kan plaatsvinden.

Onze ervaring met vinylvloeren is dat voornamelijk het zwevend leggen problemen geeft in een veranda of serre. Daarom adviseren wij de vloer in de veranda te verlijmen aan de ondergrond. Dit kan voorzien worden met de SPC Aqua Click Tiles en de Vinyluxe vloeren (zonder geïntegreerde ondervloer dus niet de Ultra).

Kunnen Aqua Click Tiles als wandbekleding in de douche gebruikt worden? Hoe worden de platen in de hoeken aan elkaar gezet, zodat er absoluut geen water kan doorgeraken? En hoe worden de twee zijkanten (begin en einde) afgewerkt?

Aqua Click Tiles kunnen in een doucheruimte tegen de wand geplaatst worden. De hoeken en andere aansluitingen dienen afgekit te worden met vochtbestendige silicone. Zijkanten kunnen ook met bijvoorbeeld een hoekprofiel afgewerkt worden (PVC of aluminium.)

Als ik een vloer leg met Aqua-Step XL panelen, waarmee kan ik de kopse kanten het best verlijmen?

Wij adviseren volvlakse verlijming van een Aqua-Step XL vloer met een MS polymeer lijm (high tack). Het is noodzakelijk om de koppen te beschermen aangezien deze recht afgewerkt zijn.

Kunnen Aqua-Step XL panelen gebruikt worden voor de vloer van een inloopdouche?

Aqua-Step XL panelen kunnen toegepast worden als douchewand maar zijn niet geschikt voor de vloer van de douche. We adviseren het gebruik van een douchebak. Dit komt doordat het met deze platen lastig is de vloer te laten aflopen naar een putje of rooster. Met het plaatsen van een douchebak kan de ruimte van de badkamer wel gemakkelijk met Aqua-Step XL worden afgewerkt.

Hoe kunnen de Aqua Click Tiles het best onderhouden/schoon gemaakt worden?

In de meeste gevallen zal het schoonmaken met een vochtige doek voor de Aqua Click Tiles voldoende zijn. Daarnaast kunnen de gewone schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Er mogen geen bijtende middelen, schoonmaakmiddelen met agressieve bestanddelen of middelen die olie, was of vernis bevatten, gebruikt worden.

Kunnen de Aqua Click Tiles op Gyproc (gipsplaten) gelijmd worden?

De Aqua Click Tiles kunnen op Gyproc verlijmd worden. Het is belangrijk om hierbij de juiste lijmkeuze te maken. Wij adviseren MS polymeer lijm (bijvoorbeeld Polymax High Tack / TEC7).

Kunnen Aqua Click Tiles op Ytonblokken bevestigd worden?

Ja, dat kan met MS polymeerlijm, maar je moet de Ytonblokken wel eerst behandelen met een voorstrijk. Als je dit niet doet, is de structuur te poreus en wordt de lijm in de blokken gezogen.

Kunnen de Aqua Click Tiles op een lattenwerk geplaatst worden?

Het is minder praktisch om de Aqua Click Tiles direct op latten te plaatsen. Doordat de panelen een waterdichte tand- en groef klikverbinding hebben, is er nauwelijks ruimte om ze met een nietje vast te zetten. De panelen kunnen in principe tegen de latten verlijmd worden, maar dan kunnen de naden gaan opstaan en is de verlijming niet optimaal. Het wordt daarom niet geadviseerd.

Ik zou graag mijn vloer door laten lopen in de wand, zijn er producten voor de badkamer die zowel op de vloer als de wand gebruikt kunnen worden?

Aqua Step-XL (grote platen) en Aqua Click Tiles (tegels in diverse formaten) kunnen zowel op de vloer als op de wand gebruikt worden.

Kunnen Aqua Click Tiles en Vinyluxe vloeren op vloerverwarming geplaatst worden?

Dit is mogelijk. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de vloer. De dikte speelt een bepalende rol in de warmteweerstand. Voor meer informatie, lees onze blog: Is SPC vinylvloer of PVC vloer geschikt voor vloerverwarming?


Postadres (Geen bezoek/afhaaladres!)Laminaat.nl B.V.De Run 51365503LV VeldhovenNederlandTel: +31 40 80 80 325Email: info@laminaat.nlKVK-nummer: 92129617BTW-nummer: NL865897189B01

Nieuwsbrief

Inschrijven voor onze nieuwsbrief.INSCHRIJVENKlantenbeoordelingen8.7 / 10363 reviews© Copyright2024Laminaat.nl. Alle rechten voorbehouden. Mogelijk gemaakt doorSana Commerce.

Is het nodig om MDF panelen ook aan de kopse kant te bevestigen op het lattenwerk?

De kopse verbinding van de panelen wordt bij voorkeur ook vastgezet op een lat. Dit is absoluut noodzakelijk bij heel brede panelen (50-60cm breedte), bij de smallere panelen is dat minder belangrijk.

Hoe groot moet de uitzettingsvoeg zijn bij een plafond of een wand van MDF panelen?

Een uitzettingsvoeg van 10mm rond de wand of het plafond is meestal voldoende. Een grotere uitzettingsvoeg is aan te raden in vochtige omstandigheden (zoals bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis of badkamer) of in het geval van grote overspanningen (meer dan 8 meter.)

Kunnen MDF panelen op een boot geplaatst worden als daar regelmatig condens op de panelen komt te staan?

Vanwege de condens die regelmatig op een boot aanwezig kan zijn, raden wij aan om decarportpanelente gebruiken. Deze panelen zijn volledig watervast en uiterst geschikt voor de omstandigheden op een boot.

Hoe maak je een lattenwerk voor wand- en plafondpanelen?

 • Latten (ca. 22 x 50mm) worden haaks op de lengterichting van de panelen geplaatst, de onderlinge afstand is afhankelijk van het soort panelen. Bijvoorbeeld een latafstand van 40cm hart-op-hart bij panelen van 10mm MDF.
 • Ze worden aan de muur of het plafond met pluggen en schroeven vastgeschroefd (schroeven min. 4,5 x 60mm, schroefafstand ca. 50cm.)
 • Zorg ervoor dat de onderconstructie waterpas is. Bij ongelijke wanden en plafonds kan het nodig zijn om de ruimte onder deze latten op te vullen.

Kan er een MDF plafond geplaatst worden boven een vrijstaande inbouwkachel? Tegen welke stralingstemperaturen kunnen MDF panelen?

Het plaatsen van de normale wand- en plafondpanelen boven een kachel heeft inderdaad een zeker risico. In principe kunnen de panelen tegen een temperatuur van 50 graden Celcius, maar bij langdurige warmte kan de folie na verloop van tijd los laten.

Voor dit soort toepassingen raden wij Avanti Pro 12 panelen aan. Deze panelen hebben een toplaag van Renolit Alkorcell folie (vinyl) wat met een veel sterkere lijm bevestigd wordt aan de MDF basisplaat (12mm). Deze panelen zijn beter bestand tegen deze condities.

Welke lijm wordt er gebruikt voor het aanbrengen van PVC (kunststof) panelen met holle structuur?

Voor het bevestigen van PVC panelen adviseren wij het gebruik van een lijm op basis van MS polymeren of een tweecomponenten-polyurethaanlijm. Er moet wel gecontroleerd worden of de lijm ook gebruikt kan worden op de ondergrond waartegen de panelen geplaatst zullen worden, deze informatie vind je op de lijmverpakking. Meer informatie: montageinstructies Waterproof panelen:HDM Waterproof 10cmenHDM Waterproof 25 cm. De meeste lijmsoorten werken snel, dat wil zeggen dat het paneel slechts kort moet worden aangedrukt. Meer informatie daarover vind je ook op de lijmverpakking.

Welke panelen zijn geschikt in een natte ruimte, met een ondergrond van betonplex?

Al onze Aqua-Step SPC producten zijn geschikt voor een natte ruimte: Vinyluxe vloerpanelen, Aqua Click Tiles tegels en Aqua-Step XL wandpanelen. De enige uitzondering is de vloer van de douchehoek, daar moet een douchebak geplaatst worden. In een natte ruimte moet de vloer altijd verlijmd worden, deze kan in deze omstandigheden niet zwevend gelegd worden. Betonplex is geschikt als ondergrond mits de ondergrond stabiel, vlak en niet verend is. Bekijk hier een korte video voor het plaatsen van de Aqua Click Tiles.

Welke panelen zijn geschikt in de badkamer naast Avanti Aqua?

Uiteraard is het noodzakelijk dat de panelen die je in de badkamer gebruikt 100% waterproof zijn. Hiervoor kan je kiezen tussen PVC, Vinyl of SPC vinyl. Naast het kiezen van de juiste panelen is het belangrijk om de panelen optimaal te installeren zodat er geen water kan achter sijpelen en om je badkamer steeds grondig te verluchten.

Nog steeds op zoek naar antwoorden?

Als de antwoorden die je zoekt niet in onze FAQ staan, stuur ons dan een e-mail door het onderstaande formulier in te vullen.

Multi-column

 • Column

  Pair text with an image to focus on a product, collection or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

 • Column

  Pair text with an image to focus on a product, collection or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

 • Column

  Pair text with an image to focus on a product, collection or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.