Laminaat op de muur bevestigen: hoe doe je dat?

Laminaat op de muur bevestigen: hoe doe je dat?

Mike van Hout |

Laminaat is een veelzijdig materiaal dat niet alleen geschikt is voor de vloer, maar ook voor de muur. Met laminaat op de muur kun je een unieke sfeer creëren in je woning, kantoor of winkel. Laminaat op de muur is bovendien makkelijk te plaatsen, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

In dit artikel leggen we je uit waarom je zou kiezen voor laminaat tegen de muur, hoe je het kunt bevestigen en welke mogelijkheden er zijn. Lees snel verder en laat je inspireren door de voordelen van laminaat op de muur.

Waarom laminaat tegen een muur plaatsen?

Laminaat tegen de muur heeft verschillende voordelen. Zo kun je met laminaat een mooie accentwand maken, die de aandacht trekt en de ruimte een warme en gezellige uitstraling geeft.

Daarnaast is laminaat verkrijgbaar in allerlei kleuren, stijlen en dessins, zodat je altijd een laminaat wand kunt creëren die past bij jouw smaak en interieur. Of je nu houdt van een landelijke, moderne, industriële of klassieke sfeer, er is altijd een laminaat die daarbij aansluit.

Laminaat op de muur is tevens een praktische keuze, omdat het een goede isolatie biedt. Het laminaat houdt de warmte beter vast in de winter en houdt de warmte beter buiten in de zomer. Zo kun je besparen op je energierekening en genieten van een aangenaam binnenklimaat.

Bovendien werkt laminaat op de muur geluiddempend, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden. Dit is ideaal als je rustig wilt werken, studeren of slapen.

Hoe bevestig je laminaat aan de muur?

Laminaat aan de muur bevestigen is niet moeilijk, als je maar de juiste stappen volgt en het juiste gereedschap gebruikt. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je laminaat op de muur kunt plaatsen. 

Stap 1. Muur op meten

Voordat je begint met het bevestigen van laminaat op de muur, moet je eerst de muur opmeten. Meet de breedte en de hoogte van de muur en bereken hoeveel laminaatpanelen je nodig hebt. Houd hierbij rekening met een zaagverlies van ongeveer 10%. Het is verstandig om wat extra laminaat te kopen, voor het geval je een fout maakt of een paneel beschadigt.

Stap 2. Controleer het muurtype

Naast het opmeten van de muur is het ook belangrijk om te controleren op welke soort muur je het laminaat gaat bevestigen. Als je laminaat op een betonnen muur wilt bevestigen is het namelijk nodig om eerst een voorzetwand met rachels te maken.

Rachels zijn houten latten die je aan de muur bevestigd om de wand vervolgens verder af te kunnen werken. Boor de rachels vast aan de betonnen wand met minimaal 3 pluggen per rachel voor voldoende stevigheid. Vervolgens kun je de laminaatplanken op de rachels monteren met kit en extra stevig bevestigen met nietjes of spijkers.

Als je het laminaat op een gipswand wilt bevestigen, kunnen de laminaatplanken direct op de wand gemonteerd worden door middel van montagekit. Om een goede hechting te garanderen, is het belangrijk om de kit gelijkmatig over de achterkant van de plank te verdelen. Daarna spijker of niet je de planken vast om extra stevigheid te bieden.

In dit stappenplan gaan we uit van een gipswand waarbij we de laminaatplanken rechtstreeks op de wand plaatsen, dus zonder tussenkomst van een voorzetwand.

Stap 3. Eerste rij laminaat aan de muur bevestigen

Laminaat kan op verschillende manieren op een muur bevestigd worden; horizontaal of verticaal. Afhankelijk van de richting waarin je het laminaat gaat plaatsen zal de eerste rij anders geplaatst moeten worden. In dit stappenplan gaan we het laminaat horizontaal aan de muur bevestigen.

Start eerst met het plaatsen van afstandhouders van ongeveer 10 mm op de vloer tegen de muur aan. Zorg ervoor dat de afstandblokjes exact dezelfde afmetingen hebben om ervoor te zorgen dat de laminaatplanken waterpas bevestigd worden.

Verdeel gelijkmatig montagekit op de achterkant van de eerste laminaatplank en bevestig deze met de lange zijde naar boven stevig de muur aan. Controleer vervolgens of de plank waterpas is en bevestig de plank met nietjes of spijkers aan de muur. Hiervoor kun je een tacker gebruiken.

Herhaal dit voor de rest van de eerste rij, waarbij je de laminaatpanelen in elkaar klikt en op maat zaagt als dat nodig is. De laatste plank zal namelijk op maat gezaagd moeten worden om te kunnen passen. Gebruik vervolgens het overgebleven gedeelte om de nieuwe rij mee te beginnen. 

Stap 4. Uitsparingen maken voor wandcontactdozen

Als er wandcontactdozen aanwezig zijn op de muur waar je laminaat wilt plaatsen, moet je hiervoor uitsparingen maken in het laminaat. Meet de afstand en de grootte van de wandcontactdozen en teken deze af op het laminaat.

Gebruik een decoupeerzaag om de uitsparingen uit te zagen. Haal de wandcontactdozen los van de muur en leg ze opzij. Plaats het laminaat met de uitsparingen over de wandcontactdozen heen en bevestig het laminaat aan de muur met montagekit, en spijkers of nietjes voor extra stevigheid.

Stap 5. Wand verder afwerken met laminaat

Ga verder met het bevestigen van de volgende rijen laminaat aan de muur. Zorg dat je de laminaatpanelen verspringend plaatst, zodat de naden niet op dezelfde hoogte komen. Gebruik eventueel een aanslagblok en een hamer om de laminaatpanelen goed in elkaar te klikken.

Voor het op maat zagen van de laminaatdelen kun je een laminaatsnijder of afkortzaag gebruiken. Zorg altijd voor de juiste gereedschappen om het beste resultaat te krijgen.

Stap 6. Laatste rij laminaat op de muur bevestigen

Als je bij de laatste rij laminaat bent aangekomen, moet je deze waarschijnlijk op maat zagen. Meet de afstand tussen de laatste geplaatste rij en de bovenkant van de muur en haal hier 10 mm van af voor de uitzettingsvoeg.

Teken de gemeten afstand af op het laminaat en zaag het laminaat op maat. Bevestig de laatste rij laminaat op dezelfde manier aan de muur als de rest van de rijen.

Stap 7. Wandcontactdozen terugplaatsen

Als je uitsparingen hebt gemaakt voor de wandcontactdozen, kun je deze nu terugplaatsen. Schakel eerst de stroom uit en sluit de draden weer aan op de wandcontactdozen. Plaats de wandcontactdozen terug in de uitsparingen en schroef ze vast. Zorg dat de wandcontactdozen goed aansluiten op het laminaat en dat er geen kieren aanwezig zijn.

Stap 8. Wand afwerken met plinten

De laatste stap is het afwerken van de wand met plinten. Plinten zorgen voor een mooie overgang tussen het laminaat en de muur en verbergen de kieren die je hebt gelaten voor de uitzetting. Hiervoor kun je het beste plakplinten gebruiken.

Kies plinten die passen bij je laminaat of je interieur en zaag ze op maat. Bevestig de plinten aan de muur door de beschermfolie van de plakzijde te verwijderen en de plinten vast te plakken. Je kunt ook hoekstukjes gebruiken om de plinten netjes af te werken. Zo is je laminaat wand helemaal klaar.

Creëer extra sfeer met een wand van laminaat

Een wand van laminaat is een eenvoudige manier om extra sfeer te creëren in je woning, kantoor of winkel. Met een laminaat wand kun je een accentmuur maken die de blikvanger wordt van de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laminaat wand achter je bed, je bank, je bureau of je open haard. Zo geef je je slaapkamer, woonkamer, werkkamer of zithoek een gezellige en warme uitstraling.

Een laminaat wand is ook een leuke manier om een contrast te creëren tussen verschillende materialen, kleuren of stijlen. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met een stenen, betonnen of metalen muur voor een industriële look. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lambrisering van laminaat behoort ook tot de mogelijkheden

Als je niet de hele muur wilt bedekken met laminaat, kun je ook kiezen voor een lambrisering van laminaat. Een lambrisering is een wandbekleding die tot ongeveer de helft van de muurhoogte reikt.

Door te kiezen voor laminaat als lambrisering geef je de muur een klassieke en elegante uitstraling. Het is tevens een praktische oplossing, omdat het je muur beschermt tegen beschadigingen, vocht en vuil.

Een lambrisering van laminaat kun je op dezelfde manier bevestigen als een laminaat wand. Bovendien kun je de lambrisering afwerken met een sierlijst of een plint aan de bovenkant voor een unieke uitstraling.

Kies voor kwalitatief muur laminaat van Laminaat.nl

Als je overtuigd bent van de voordelen van laminaat op de muur, dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan muur laminaat van hoge kwaliteit en voor een scherpe prijs. 

Je kunt bij ons kiezen uit verschillende soorten laminaat, zoals laminaat met een houtlook, visgraat, betonlook of tegellook. Hierbij heb je ook de keuze uit diverse kleuren, zoals wit, grijs, bruin, zwart of rood. Er is voor ieder wat wils.

Waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog je muur laminaat bij Laminaat.nl en geniet binnenkort van een prachtige wand van laminaat. Laminaat.nl is dé specialist in laminaat voor de vloer én de muur.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen