Laminaat zagen

hoe laminaat zagen

Mike van Hout |

Laminaat is een populaire en voordelige keuze voor vloerbedekking in veel huizen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen, diktes en breedtes.

Maar hoe zorg je ervoor dat je laminaat op maat kunt maken? Moet je laminaat zagen of snijden? En waarmee kun je dat het beste doen?

In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en meer. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over laminaat zagen.

Moet je laminaat zagen of snijden?

Als je laminaat wilt inkorten, heb je twee opties: zagen of snijden. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, je budget en je beschikbare gereedschap welke methode je kiest.

Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen laminaat zagen en snijden op een rijtje:

Zagen Snijden
Je hebt een elektrische zaagmachine nodig, zoals een afkortzaag, een decoupeerzaag of een invalzaag. Je hebt een handmatige laminaatsnijder nodig, of een scherp stanleymes.
Je kunt snel en nauwkeurig laminaat zagen, ook in hoeken, bochten en rondingen. Je kunt eenvoudig en stil laminaat snijden, maar alleen in rechte lijnen.
Je kunt laminaat zagen zonder splinters, als je een fijngetand zaagblad gebruikt en de goede kant van het laminaat boven houdt. Je kunt laminaat snijden zonder splinters, als je een scherp mes gebruikt en de goede druk uitoefent.
Je moet je laminaat zagen in een goed geventileerde ruimte, omdat er veel stof en zaagsel vrijkomt. Je kunt je laminaat snijden in elke ruimte, omdat er geen stof of zaagsel vrijkomt.
Je moet je laminaat zagen met een veiligheidsbril, een mondkapje en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen verwondingen en stof. Je moet je laminaat snijden met handschoenen, om jezelf te beschermen tegen snijwonden.

Zoals je ziet, zijn er voor- en nadelen aan beide methoden. Het is aan jou om te bepalen wat je het prettigst vindt.

In de volgende paragrafen geven we je meer informatie over hoe je laminaat kunt zagen of snijden, en waarmee je dat kunt doen.

Hoe kun je het beste laminaat zagen?

Als je laminaat wilt zagen, moet je een aantal stappen volgen om een goed resultaat te krijgen. Hieronder leggen we uit hoe je het beste laminaat kunt zagen:

 1. Meet het laminaat op: bepaal hoeveel laminaat je nodig hebt, en meet de lengte en breedte van de planken die je wilt zagen. Teken de zaaglijn af op het laminaat met een potlood en een winkelhaak. Houd rekening met een zaagverlies van ongeveer 1 cm, en een uitzetvoeg van ongeveer 1 cm aan de randen van de vloer.
 2. Kies de juiste zaagmachine: afhankelijk van de vorm en de richting van de zaagsnede, kun je verschillende zaagmachines gebruiken om laminaat te zagen. In de volgende paragraaf bespreken we de verschillende zaagmachines die je kunt gebruiken, en wanneer je ze moet gebruiken.
 3. Kies het juiste zaagblad: het is aan te raden om een fijn-getand zaagblad te gebruiken om splinteren van het laminaat te voorkomen. Het zaagblad moet minstens 80 tanden hebben, en geschikt zijn voor kunststof en hout. Je kunt het beste een zaagblad kiezen dat speciaal voor laminaat is gemaakt, of een zaagblad met een TCG (trapezium-vlak) vertanding.
 4. Zaag het laminaat: zaag het laminaat langs de afgetekende zaaglijn, met een gelijkmatige en rustige beweging. Houd de goede kant van het laminaat boven, om splinters aan de zichtbare kant te voorkomen. Gebruik een geleiderail of een lat om een rechte zaagsnede te maken. Zaag niet te snel of te langzaam, om oververhitting of vastlopen van het zaagblad te voorkomen.
 5. Werk het laminaat af: schuur de gezaagde kant van het laminaat licht op, met een fijn schuurpapier of een schuurmachine. Verwijder eventuele splinters of bramen, en maak de kant glad en egaal. Maak het laminaat schoon met een stofzuiger of een doek, om al het stof en zaagsel te verwijderen.

Dit zijn de basisstappen om laminaat te zagen. In sommige gevallen moet je ook rekening houden met speciale situaties, zoals het zagen van laminaat rondom deuren, dorpels, radiatoren, leidingen of hoeken.

Hiervoor kun je een mal of een profielmeter gebruiken, om de vorm en de maat van de uitsparing over te nemen op het laminaat. Vervolgens kun je de uitsparing uitzagen met een decoupeerzaag of een multitool.

Kun je laminaat snijden met een stanleymes?

Ja, je kunt laminaat snijden met een stanleymes, maar dit is niet de makkelijkste of de beste manier om laminaat te snijden. Een stanleymes is alleen geschikt voor dun en flexibel laminaat, dat je kunt buigen en breken. Voor dik en stug laminaat heb je een laminaatsnijder nodig.

Waarmee kun je laminaat zagen of snijden?

Als je laminaat wilt zagen of snijden, heb je verschillende opties om dat te doen. Je kunt kiezen uit verschillende gereedschappen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Hieronder bespreken we de verschillende gereedschappen die je kunt gebruiken om laminaat te zagen of te snijden, en wanneer je ze moet gebruiken.

Laminaat snijden met laminaatsnijder

Een laminaatsnijder is een handmatig gereedschap dat speciaal is ontworpen om laminaat te snijden. Het bestaat uit een metalen basis met een snijmes, een hefboom en een aanslag.

Een laminaatsnijder werkt als een grote schaar, die het laminaat in één beweging doorknipt. Het heeft de volgende voordelen:

 • Eenvoudig en snel: je hoeft alleen maar het laminaat op de juiste maat af te tekenen, het laminaat onder het snijmes te leggen, de aanslag aan te passen, en de hefboom naar beneden te duwen. Zo kun je in een paar seconden een rechte en zuivere snede maken.
 • Stil en stofvrij: een laminaatsnijder maakt geen lawaai en produceert geen stof of zaagsel. Je kunt dus in elke ruimte en op elk moment laminaat snijden, zonder dat je last hebt van geluidsoverlast of stof.
 • Veilig en milieuvriendelijk: een laminaatsnijder heeft geen stroom of batterijen nodig, en heeft geen scherpe of bewegende onderdelen. Je loopt dus geen risico op elektrische schokken, brandwonden of snijwonden. Bovendien verbruik je geen energie en produceer je geen afval.

Je kunt een laminaatsnijder gebruiken als je dun en flexibel laminaat wilt snijden in rechte lijnen, en als je een eenvoudig, snel, stil en stofvrij gereedschap wilt gebruiken.

Maar als je dik en stug laminaat wilt zagen in hoeken, bochten of rondingen, of als je een nauwkeurig, betrouwbaar, goedkoop en handzaam gereedschap wilt gebruiken, kun je beter een zaagmachine gebruiken.

Laminaat zagen met multitool

Een multitool is een elektrisch gereedschap dat verschillende functies kan uitvoeren, afhankelijk van het opzetstuk dat je gebruikt. Met een multitool kun je onder andere zagen, schuren, schrapen, snijden, frezen en polijsten. Het heeft de volgende voordelen:

 • Veelzijdig en nauwkeurig: je kunt een multitool gebruiken voor verschillende klussen, door het opzetstuk te wisselen. Je kunt een multitool gebruiken om laminaat te zagen in hoeken, bochten en rondingen, maar ook om laminaat te schuren, te schrapen of te snijden. Je kunt een multitool ook gebruiken om laminaat rondom deuren, radiatoren, leidingen of hoeken uit te zagen, door een mal of een profielmeter te gebruiken. Een multitool maakt een snelle en precieze zaagsnede, zonder veel kracht of druk te hoeven uitoefenen.
 • Compact en handzaam: een multitool is een klein en licht gereedschap, dat je makkelijk kunt vasthouden en bedienen. Je kunt een multitool gebruiken in kleine en moeilijk bereikbare ruimtes, waar je met een andere zaagmachine niet bij kunt komen. Je kunt een multitool ook makkelijk verplaatsen of opbergen, omdat het weinig ruimte inneemt.
 • Veilig en gebruiksvriendelijk: een multitool heeft een ergonomisch ontwerp en een soft-grip handvat, waardoor je een goede grip en controle hebt over het gereedschap. Een multitool heeft ook een variabele snelheidsregeling, waardoor je de snelheid en de kracht van het gereedschap kunt aanpassen aan het materiaal en de klus. Een multitool heeft ook een stofafzuiging, waardoor je minder last hebt van stof en zaagsel.

Je kunt een multitool gebruiken als je laminaat wilt zagen in hoeken, bochten of rondingen, of als je laminaat rondom deuren, radiatoren, leidingen of hoeken wilt uitzagen.

Laminaat zagen met een decoupeerzaag

Je kunt laminaat zagen met een decoupeerzaag als je bochten of hoeken uit het laminaat moet zagen. Dit is een bewerking waar een cirkelzaag of laminaatsnijder niet geschikt voor zijn. Om laminaat te zagen met een decoupeerzaag, volg je deze stappen:

 1. Meet de afmetingen van de uitsnede die je wilt maken en teken deze af op het laminaat met een potlood.
 2. Kies een fijn zaagblad dat geschikt is voor laminaat. Een zaagblad met een TPI (tanden per inch) van 10 of hoger is aan te raden.
 3. Leg het laminaat met de goede kant naar boven op een stevige ondergrond. Zorg dat het gedeelte dat je wilt uitzagen vrij hangt of ondersteund wordt door een stuk hout.
 4. Zaag langs de afgetekende lijn met een constante snelheid en druk. Houd de decoupeerzaag recht en beweeg hem niet heen en weer.
 5. Schuur de randen van de uitsnede glad met een fijn schuurpapier.

Laminaat zagen met een afkortzaag

Je kunt laminaat zagen met een afkortzaag als je rechte sneden wilt maken in de lengte of de breedte van het laminaat. Dit is een snelle en nauwkeurige manier om laminaat op maat te zagen. Om laminaat te zagen met een afkortzaag, volg je deze stappen:

 1. Meet de lengte of de breedte van het laminaat dat je nodig hebt en teken deze af op het laminaat met een potlood.
 2. Kies een zaagblad dat geschikt is voor laminaat. Een zaagblad met een TCG (trapezium-vlak) vertanding en een diameter van 216 mm of groter is aan te raden.
 3. Leg het laminaat met de goede kant naar beneden op de afkortzaag. Zorg dat het laminaat goed vastgeklemd is en dat de afgetekende lijn gelijk is met het zaagblad.
 4. Zaag het laminaat door met een vloeiende beweging. Laat het zaagblad eerst op volle snelheid komen voordat je het laminaat raakt.
 5. Verwijder het afgezaagde stuk laminaat en controleer of de snede recht en splintervrij is.

Laminaat zagen met een handzaag

Je kunt laminaat zagen met een handzaag als je geen elektrische zaagmachine hebt of als je een eenvoudige snede wilt maken. Het zagen van laminaat met een handzaag kost meer tijd en moeite dan met een elektrische zaagmachine. Om laminaat te zagen met een handzaag, volg je deze stappen:

 1. Meet de lengte of de breedte van het laminaat dat je nodig hebt en teken deze af op het laminaat met een potlood.
 2. Kies een scherpe handzaag die geschikt is voor laminaat. Een handzaag met een fijne vertanding en een hardpoint afwerking is aan te raden.
 3. Leg het laminaat met de goede kant naar boven op een stevige ondergrond. Zorg dat het gedeelte dat je wilt afzagen vrij hangt of ondersteund wordt door een stuk hout.
 4. Zaag het laminaat door met een rustige en gelijkmatige beweging. Houd de handzaag in een hoek van 45 graden ten opzichte van het laminaat en zaag van je af.
 5. Schuur de randen van de snede glad met een fijn schuurpapier.

Laminaat zagen met een invalzaag

Je kunt laminaat zagen met een invalzaag als je een precieze en schone snede wilt maken in het midden van een laminaatplank. Dit is handig als je bijvoorbeeld een gat wilt maken voor een leiding of een stopcontact. Om laminaat te zagen met een invalzaag, volg je deze stappen:

 1. Meet de afmetingen van het gat dat je wilt maken en teken deze af op het laminaat met een potlood.
 2. Kies een zaagblad dat geschikt is voor laminaat. Een zaagblad met een TCG (trapezium-vlak) vertanding en een diameter van 160 mm of kleiner is aan te raden.
 3. Leg het laminaat met de goede kant naar boven op een stevige ondergrond. Zorg dat het laminaat goed vastgeklemd is en dat je voldoende ruimte hebt om te zagen.
 4. Stel de invaldiepte van de zaag in op de dikte van het laminaat. Zet de zaag aan en laat hem op volle snelheid komen.
 5. Plaats de zaag op het laminaat en duw de zaag naar beneden om de invalbeweging te maken. Zaag langs de afgetekende lijn met een constante snelheid en druk. Houd de zaag recht en beweeg hem niet heen en weer.
 6. Til de zaag op en herhaal de invalbeweging voor de andere zijden van het gat. Verwijder het uitgezaagde stuk laminaat en controleer of het gat de juiste vorm en grootte heeft.

Hoe zaag je laminaat zonder splinters?

Om laminaat zonder splinters te zagen, moet je een aantal tips in acht nemen. Hier zijn de belangrijkste tips om splintervrij laminaat te zagen:

 • Gebruik een scherp en schoon zaagblad dat geschikt is voor laminaat. Een bot of vuil zaagblad kan het laminaat beschadigen en splinters veroorzaken.
 • Leg het laminaat met de goede kant naar beneden als je een cirkelzaag of een afkortzaag gebruikt. Zo voorkom je dat de toplaag van het laminaat afsplintert.
 • Leg het laminaat met de goede kant naar boven als je een decoupeerzaag of een handzaag gebruikt. Zo voorkom je dat de onderkant van het laminaat afsplintert.
 • Zaag het laminaat met een constante snelheid en druk. Te snel of te langzaam zagen kan het laminaat doen breken of splinteren.
 • Schuur de randen van de snede glad met een fijn schuurpapier. Zo verwijder je eventuele oneffenheden of splinters die zijn ontstaan tijdens het zagen.

2 reacties

Beste Werner,

Als laminaat eenmaal is geplaatst, is het inkorten ervan niet eenvoudig, maar het kan wel nodig zijn als het laminaat bol is komen te staan. Dit bol staan kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals het ontbreken van voldoende ruimte voor uitzetting langs de randen of vochtproblemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het probleem op te lossen:

1. Verwijder plinten: Haal de plinten langs de randen van de kamer weg.
2. Controleer de ruimte: Zorg dat er 8-10 mm uitzettingsruimte is langs alle randen.
3. Zaag de randen: Gebruik een laminaatsnijder of cirkelzaag om smalle stroken van de randen af te zagen.
4. Leg het laminaat opnieuw: Leg de planken weer plat en zorg dat ze vlak liggen.
5. Plaats de plinten terug: Bevestig de plinten opnieuw.

Laminaat.nl,

Kan ik reeds geplaatst laminaat iets inkorten als het reeds geplaatst is?
Het laminaat is bol te komen staan.
Graag uw hulp.
Met vriendelijke groeten
Werner

Werner De Winter,

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.