Laminaat verwijderen

laminaat verwijderen

Mees Vermolen |

Laminaat is een populaire vloerbedekking die in veel woningen en bedrijven wordt gebruikt. Het is een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar alternatief voor houten of stenen vloeren. Maar hoe kun je je laminaat vloer goed verwijderen, zodat je hem kunt vervangen door een nieuwe vloer of meenemen naar een andere locatie? 

In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag en meer. We leggen je uit waarom laminaatvloer verwijderen belangrijk is, hoe je een laminaatvloer kunt verwijderen, welke tips je kunt volgen voor het verwijderen van je laminaatvloer, of je laminaat gedeeltelijk kunt verwijderen en welk gereedschap je nodig hebt om laminaat te verwijderen.

Waarom laminaat vloer verwijderen?

Laminaat vloer verwijderen is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Ten eerste kan het zijn dat je je laminaatvloer wilt vervangen door een nieuwe vloer, bijvoorbeeld omdat je een andere stijl of kleur wilt, of omdat je laminaatvloer beschadigd of versleten is. Door je laminaatvloer te verwijderen, maak je ruimte voor je nieuwe vloer en voorkom je dat je oude vloer in de weg zit.
 2. Ten tweede kan het zijn dat je je laminaatvloer wilt meenemen naar een andere locatie, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of omdat je je laminaatvloer wilt hergebruiken in een andere ruimte. Door je laminaatvloer te verwijderen, kun je hem gemakkelijk vervoeren en opnieuw leggen.
 3. Ten derde kan het zijn dat je je laminaatvloer wilt verwijderen om hem te recyclen of weg te gooien, bijvoorbeeld omdat je laminaatvloer niet meer te repareren is of omdat je hem niet meer mooi vindt. Door je laminaatvloer te verwijderen, kun je hem op een milieuvriendelijke manier afvoeren of een tweede leven geven.

Hoe kun je een laminaatvloer verwijderen?

Een laminaatvloer verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel een paar dingen in de gaten houden. Er zijn vijf stappen die je moet volgen om je laminaatvloer te verwijderen. Hieronder leggen we uit hoe je elke stap moet doen.

Stap 1: Maak de ruimte leeg

De eerste stap is om de ruimte waar je laminaatvloer ligt helemaal leeg te maken. Verplaats alle meubels, gordijnen, kleden en andere spullen naar een andere kamer of naar buiten. Zo zorg je ervoor dat je genoeg ruimte en overzicht hebt om je laminaatvloer te verwijderen en dat je niets beschadigt of kwijtraakt.

Stap 2: Verwijder de plinten

De tweede stap is om de plinten die langs de muren lopen te verwijderen. De plinten zijn meestal vastgemaakt met spijkers, schroeven of lijm. Afhankelijk van hoe ze bevestigd zijn, kun je ze losmaken met een schroevendraaier, een tang, een koevoet of een plamuurmes.

Wees voorzichtig dat je de plinten en de muren niet beschadigt. Als je de plinten wilt hergebruiken, bewaar ze dan op een veilige plek. Als je de plinten wilt weggooien, gooi ze dan in een afvalcontainer of breng ze naar een afvalpunt.

Stap 3: Verwijder de eerste plank

De derde stap is om de eerste plank van je laminaatvloer te verwijderen. Begin aan een van de zijkanten van de ruimte, bij voorkeur bij de plank die je als laatste hebt gelegd. Til de plank aan de lange zijde iets omhoog totdat je een klik hoort. Dan kun je de plank losmaken en weghalen.

Let op dat de eerste plank beschadigd kan raken bij het verwijderen. Als je de plank wilt hergebruiken, wees dan extra voorzichtig. Gebruik geen hamer, beitel of schroevendraaier, want die kunnen de plank beschadigen.

Stap 4: Verwijder de rest van de planken

De vierde stap is om de rest van de planken van je laminaatvloer te verwijderen. Ga verder met de volgende plank in dezelfde rij als de eerste plank. Schuif de plank naar de kant waar je de eerste plank hebt verwijderd. Dan kun je de plank losmaken en weghalen.

Herhaal dit proces totdat je de hele rij hebt verwijderd. Ga dan verder met de volgende rij, totdat je de hele vloer hebt verwijderd. Bewaar de planken die je wilt hergebruiken op een droge en vlakke plek. Gooi de planken die je niet wilt hergebruiken weg in een afvalcontainer of breng ze naar een afvalpunt.

Stap 5: Verwijder de ondervloer

De vijfde en laatste stap is om de ondervloer van je laminaatvloer te verwijderen. De ondervloer is meestal een soort mat of folie die tussen de basisvloer en het laminaat ligt.

De ondervloer is meestal niet vastgemaakt, dus je kunt hem gemakkelijk optillen en weghalen. Als de ondervloer wel vastgemaakt is, kun je hem losmaken met een schaar, een mes of een plamuurmes.

Wees voorzichtig dat je de basisvloer niet beschadigt. Als je de ondervloer wilt hergebruiken, bewaar hem dan op een droge en vlakke plek. Als je de ondervloer wilt weggooien, gooi hem dan in een afvalcontainer of breng hem naar een afvalpunt.

Tips voor het verwijderen van je laminaat vloer

Het verwijderen van je laminaat vloer is niet moeilijk, maar je kunt wel een paar tips gebruiken om het makkelijker en sneller te maken. Hier zijn een paar tips die je kunt volgen voor het verwijderen van je laminaat vloer:

 • Draag beschermende kleding en handschoenen. Dit voorkomt dat je jezelf verwondt aan scherpe randen of splinters van het laminaat.
 • Werk van buiten naar binnen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een uitweg hebt en dat je niet vast komt te zitten in een hoek.
 • Werk in een logische volgorde. Dit zorgt ervoor dat je geen planken overslaat of dubbel doet.
 • Werk met een helper. Dit zorgt ervoor dat je sneller klaar bent en dat je de planken makkelijker kunt tillen en verplaatsen.
 • Werk met een afvalcontainer of een afvalpunt in de buurt. Dit zorgt ervoor dat je het afval meteen kunt weggooien en dat je niet met een hoop rommel blijft zitten.

Kun je laminaat gedeeltelijk verwijderen?

Je kunt laminaat gedeeltelijk verwijderen, bijvoorbeeld als je een beschadigde plank wilt vervangen of als je een opening wilt maken voor een leiding of een kabel. Dit is wel een preciezer werkje dan het verwijderen van een hele vloer.

 • Je hebt hiervoor een invalzaag met geleiderail, een beitel, een hamer, een stootblok en een trekijzer nodig.
 • Met de invalzaag kun je de plank die je wilt verwijderen in stukken zagen, zonder de omliggende planken te beschadigen.
 • Met de beitel en de hamer kun je de stukken plank loswrikken en weghalen.
 • Met het stootblok en het trekijzer kun je de nieuwe plank in de opening schuiven en vastklikken.

Let op dat je de juiste maat en soort laminaat gebruikt voor de vervanging. Als je geen passende plank hebt, kun je er een op maat laten zagen of bestellen. Meer infomatie? Bekijk dan ons artikel over hoe je het beste laminaat kunt zagen.

Welk gereedschap heb je nodig om laminaat te verwijderen?

Om laminaat te verwijderen, heb je niet veel gereedschap nodig. Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt, is een schroevendraaier, een tang, een koevoet of een plamuurmes om de plinten te verwijderen, en een dweil of een microvezeldoek om de vloer te dweilen. Als je laminaat gedeeltelijk wilt verwijderen, heb je ook een invalzaag met geleiderail, een beitel, een hamer, een stootblok en een trekijzer nodig.

Als je laminaat wilt hergebruiken, heb je ook een afbreekmes, een rolmaat, een potlood en een zaag nodig om de planken op maat te snijden. Als je laminaat wilt weggooien, heb je ook een afvalcontainer of een afvalpunt nodig om het afval af te voeren. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap gebruikt voor het verwijderen van je laminaat en dat je het gereedschap veilig en correct hanteert.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.