PVC lijm verwijderen

pvc lijm verwijderen

Mees Vermolen |

Heb je ooit te maken gehad met de uitdaging van het verwijderen van hardnekkige PVC lijm? Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele installateur, het verwijderen van lijmresten van een PVC vloer kan een vervelende klus zijn. Gelukkig ben je op de juiste plaats beland.

Deze gids biedt je alle informatie en tips die je nodig hebt om PVC lijm effectief en veilig te verwijderen, zonder je vloer te beschadigen.

In de volgende alinea's ontdek je methoden om lijmresten van een PVC vloer te verwijderen, leer je wat je niet moet doen bij het verwijderen van de lijm, en krijg je handige tips voor als je lijm van je handen moet verwijderen na het leggen van de PVC vloer. Lees je mee?

Hoe kun je lijmresten van een PVC vloer verwijderen?

Het verwijderen van lijmresten van je PVC vloer hoeft geen nachtmerrie te zijn. Met de juiste aanpak en materialen kun je de klus snel en efficiënt klaren. Hier is een eenvoudig te volgen stappenplan dat je helpt om PVC lijm los te maken en veilig PVC lijmresten te verwijderen van je PVC vloer:

Stap 1: identificeer het type lijm

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten welk type lijm gebruikt is. Dit kan bepalen welke methode en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Stap 2: kies het juiste oplosmiddel

Gebruik een specifiek voor PVC vloeren ontworpen oplosmiddel om de lijm op te lossen zonder de vloer te beschadigen. Test het oplosmiddel altijd eerst op een onopvallende plek om zeker te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Stap 3: toepassing van het oplosmiddel

Breng het oplosmiddel aan op de lijmresten en laat het enkele minuten intrekken. Zorg ervoor dat je het niet te lang laat zitten, omdat dit het PVC kan aantasten. Let ook op met de naden, hier kan beter geen oplosmiddel in terecht komen om schade te voorkomen.

Stap 4: verwijder de lijmresten

Gebruik een plastic spatel of een doek om de zachte lijmresten voorzichtig weg te schrapen. Vermijd harde gereedschappen die krassen kunnen veroorzaken op je PVC plak vloer.

Stap 5: reinig de PVC vloer

Nadat alle lijm is verwijderd, reinig je het oppervlak met een zachte, vochtige doek om alle resten van het oplosmiddel te verwijderen. Zorg ervoor dat de PVC vloer goed droog is voordat je deze weer normaal gaat gebruiken.

Wat moet je niet doen om PVC lijm te verwijderen van de vloer?

Het verwijderen van PVC lijm van je PVC vloer vereist zorgvuldigheid om te voorkomen dat je prachtige dryback PVC vloer beschadigd raakt. Hier zijn enkele belangrijke tips over wat je absoluut moet vermijden:

  • Vermijd het gebruik van agressieve chemische stoffen zoals wasbenzine, terpentine, en azijn. Deze kunnen de toplaag van je PVC vloer beschadigen en permanente doffe vlekken achterlaten.
  • Schuurmiddelen of schurende sponzen zijn uit den boze. Deze kunnen ongewenste krassen op je vloer achterlaten die moeilijk te herstellen zijn.
  • Test altijd eerst schoonmaakmiddelen op een kleine, onopvallende plek van je vloer om te controleren op eventuele schade of verkleuring van de PVC vloer.
  • Wees extra voorzichtig bij naden. Laat het schoonmaakproduct kort inwerken en zorg ervoor dat het niet in de naden terechtkomt om schade te voorkomen.

PVC lijm verwijderen van handen na het leggen: hoe moet dit?

Na het leggen en lijmen van je PVC vloer kun je ontdekken dat je handen bedekt zijn met lijmresten. Het is belangrijk om deze lijm snel en veilig te verwijderen om irritatie of beschadiging van je huid te voorkomen. Hier volgt een effectieve methode:

Stap 1: Gebruik olie-gebaseerde producten

Begin met het aanbrengen van een olie-gebaseerd product, zoals babyolie of olijfolie, op je handen. De olie helpt om de lijm op te lossen zonder je huid uit te drogen.

Stap 2: Wrijven en losmaken

Wrijf de olie zachtjes in je huid waar de lijm zit. De lijm zou moeten beginnen los te komen van je huid.

Stap 3: Gebruik zeep en water

Was je handen met warm water en zeep om zowel de losgemaakte lijmresten als de olie te verwijderen. Zorg ervoor dat je grondig spoelt om alle residuen te verwijderen.

Stap 4: Hydrateer je huid

Na het schoonmaken van je handen is het belangrijk om je huid te hydrateren. Breng een vochtinbrengende crème aan om te voorkomen dat je huid uitdroogt.

Kun je de PVC vloer met lijm niet meer verwijderen? Bekijk ons assortiment voor een nieuwe PVC vloer

Soms is lijm zo hardnekkig dat het verwijderen ervan meer schade aanricht dan acceptabel is. In zulke gevallen kan het tijd zijn om te overwegen een nieuwe PVC vloer aan te schaffen. Bij Laminaat.nl bieden we een uitgebreid assortiment aan PVC vloeren die niet alleen stijlvol maar ook duurzaam zijn. Ontdek onze nieuwste collecties en vind de perfecte match voor jouw ruimte.

Of je nu kiest voor een klassieke houtlook PVC uitstraling of een modern visgraat PVC design, onze PVC vloeren bieden een verscheidenheid aan patronen en afwerkingen die aan al je esthetische en functionele behoeften voldoen. Onze vloeren zijn gemakkelijk te installeren en onderhouden, wat ze ideaal maakt voor zowel woningen als commerciële ruimtes.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen