PVC vloer verwijderen

PVC vloer verwijderen

Mees Vermolen |

Sta je op het punt om jouw PVC vloer te verwijderen of te vervangen? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Het verwijderen van een PVC vloer kan variëren van een eenvoudige klus tot een complex project, afhankelijk van hoe de vloer is geïnstalleerd en de specifieke omstandigheden van jouw ruimte.

In deze gids nemen we je mee door de verschillende methoden om zowel plak PVC vloeren als klik PVC vloeren te verwijderen, evenals tips voor het zelf doen of het inschakelen van een professional. Daarnaast bespreken we de kosten die gepaard gaan met het verwijderen van een PVC vloer en geven we advies over wat te doen met een PVC vloer met vloerverwarming.

Blijf lezen om meer te ontdekken over hoe je deze klus efficiënt en effectief kunt aanpakken.

Hoe moet je een PVC vloer verwijderen?

Het verwijderen van een PVC vloer hangt sterk af van de installatiemethode: is de vloer gelijmd of is het een klikvloer? Elk type installatie vereist een specifieke aanpak. In de volgende alinea's zullen we gedetailleerde stappenplannen bieden voor het verwijderen van zowel plak PVC vloeren als klik PVC vloeren.

Of je nu kiest voor zelf verwijderen of het uitbesteden aan professionals, wij voorzien je van alle nodige informatie om een geïnformeerde keuze te maken. 

Welk gereedschap en materialen heb je nodig om een PVC vloer te verwijderen?

Plak PVC vloer verwijderen

Het verwijderen van een plak PVC vloer kan een uitdagende klus zijn, vooral als de vloer stevig verlijmd is. Volg dit stappenplan om de klus efficiënt aan te pakken:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de ruimte volledig leeg is. Verwijder alle meubels en eventuele vloerkleden. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte.
 2. Gereedschap: je hebt een aantal gereedschappen nodig, waaronder een plamuurmes, een föhn of een vloerstripper. Een vloerstripper kun je huren bij de meeste gereedschap verhuurbedrijven.
 3. Verwarmen: gebruik een föhn om de lijm onder de PVC stroken te verzachten. Dit maakt het gemakkelijker om de stroken te verwijderen.
 4. Verwijderen: begin aan de rand van de ruimte en werk je weg naar binnen. Steek het plamuurmes onder een strook en wrik voorzichtig los. Herhaal dit proces totdat alle stroken zijn verwijderd. Pas op dat je de ondervloer niet beschadigd tijdens het verwijderen. 
 5. Opruimen: verwijder alle resterende lijmresten met een geschikte PVC lijmverwijderaar. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon en egaal is voordat een nieuwe vloer wordt gelegd.

Dit proces kan tijdrovend en fysiek veeleisend zijn. Overweeg om professionele hulp in te schakelen als je twijfelt over jouw vermogen om de vloer zelf te verwijderen.

Klik PVC vloer verwijderen

Het verwijderen van een klik PVC vloer is vaak eenvoudiger dan het verwijderen van een gelijmde PVC vloer, omdat er geen lijm gebruikt wordt. Volg deze stappen om je klik PVC vloer effectief te verwijderen:

 1. Voorbereiding: net als bij het verwijderen en het leggen van een plak PVC vloer, begin je met het leegmaken van de ruimte. Zorg dat alle meubels en obstakels verwijderd zijn om vrij te kunnen werken.
 2. Startpunt: vind een startpunt aan de rand van de kamer. Dit is meestal bij een deur of een andere opening waar de eerste planken zichtbaar zijn.
 3. Planken losmaken: til de eerste plank voorzichtig op of gebruik een koevoet om de plank los te wrikken. Wees voorzichtig om de planken niet te beschadigen, vooral als je van plan bent ze opnieuw te gebruiken.
 4. Verwijderen: volg de rij planken door ze een voor een los te klikken en op te tillen. Werk systematisch door de ruimte totdat alle planken zijn verwijderd.
 5. Opruimen: verzamel alle planken en controleer ze op schade. Veeg of zuig de ondervloer schoon om deze voor te bereiden voor een nieuwe vloer.

Dit proces vereist minder gereedschap en is minder intensief dan het verwijderen van een gelijmde vloer, waardoor het een uitstekende optie is voor doe-het-zelvers. Toch meer weten over het lijmen van een PVC vloer? Druk op de link en lees de volledige informatiegids over dit onderwerp.

PVC vloer zelf verwijderen of toch liever uitbesteden?

Het zelf verwijderen van een PVC vloer kan een bevredigende en kosteneffectieve optie zijn, vooral als je handig bent en de juiste gereedschappen tot je beschikking hebt. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen beslissen of je deze klus zelf wilt aanpakken of dat je het beter kunt uitbesteden aan professionals:

 • Zelf doen: als je kiest voor zelf verwijderen, bespaar je op arbeidskosten. Het is echter belangrijk dat je over het juiste gereedschap beschikt en fysiek in staat bent om het werk uit te voeren. Het zelf verwijderen van een PVC vloer kan tijdrovend zijn en vereist een zekere mate van handigheid, vooral bij gelijmde PVC vloeren.
 • Uitbesteden: het inschakelen van professionals kan duurder zijn, maar je bent verzekerd van een snelle en efficiënte verwijdering met minimaal risico op schade aan je ondervloer. Professionals hebben toegang tot geavanceerde gereedschappen en technieken die het verwijderen van de vloer aanzienlijk kunnen vereenvoudigen.

Overweeg je tijd, budget, en vaardigheden zorgvuldig voordat je een beslissing neemt. Soms kan het uitbesteden van het werk meer kostenbesparend zijn op de lange termijn, vooral als er complicaties optreden tijdens het doe-het-zelf proces.

Wat zijn de PVC vloer verwijderen kosten?

Het verwijderen van een PVC vloer brengt verschillende kosten met zich mee, afhankelijk van of je besluit het zelf te doen of het werk uit te besteden.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de kosten verbonden aan beide opties, uitgedrukt per vierkante meter.

Optie

Kostenoverzicht per m2

Zelf doen

Kosten kunnen variëren van ongeveer €1 tot €4 per m2, afhankelijk van of je gereedschap moet huren. Houd rekening met de tijd en moeite, wat indirect ook kosten met zich mee kan brengen.

Uitbesteden

De kosten voor het inhuren van professionals variëren doorgaans tussen €4 en €10 per m2. Dit is inclusief de arbeid en het gebruik van gespecialiseerd gereedschap, wat een snelle en nauwkeurige verwijdering garandeert.

De keuze tussen zelf doen of uitbesteden hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Overweeg wat het beste past bij jouw budget, tijd en vaardigheden voordat je een besluit neemt.

Kun je een PVC vloer verwijderen met föhn?

Het gebruik van een föhn kan een effectieve methode zijn om een gelijmde PVC vloer te verwijderen. De warmte van de föhn verzacht de lijm, waardoor het makkelijker wordt om de PVC tegels of stroken los te maken. Hier volgt hoe je dit aanpakt:

 • Veiligheid eerst: zorg dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en gebruik handschoenen om je handen te beschermen tegen de warmte.
 • Toepassen van warmte: richt de föhn op een hoek van de PVC vloer en beweeg deze langzaam langs de randen waar de lijm het sterkst is. De warmte zal de lijm na enige tijd verzachten.
 • Verwijderen: zodra de lijm zacht is, gebruik je een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap om de vloer voorzichtig te verwijderen. Werk in secties om te voorkomen dat de lijm weer hard wordt.
 • Opruimen: na het verwijderen van de PVC, zorg je ervoor dat alle lijmresten grondig worden verwijdert om de ondervloer voor te bereiden voor een nieuwe vloer.

Houd er rekening mee dat deze methode vooral effectief is bij kleinere oppervlakken of wanneer de lijm niet al te sterk is. Voor grotere oppervlakken of sterkere lijmbindingen kan het nodig zijn om professionele apparatuur of andere methoden te overwegen.

Hoe moet je een PVC vloer vervangen?

Als je slechts een deel van je PVC vloer hoeft te vervangen vanwege schade of slijtage, is het proces relatief eenvoudig. Eerst identificeer je de beschadigde sectie. Voor een klik PVC vloer, verwijder je eenvoudig de beschadigde delen door ze uit te klikken. Voor een gelijmde vloer, gebruik je een föhn of een soortgelijk hulpmiddel om de lijm te verzachten en de beschadigde tegels zorgvuldig te verwijderen.

Zorg ervoor dat de ondervloer schoon en egaal is voordat je de nieuwe tegel of strook installeert. Voor een klikvloer klik je de nieuwe delen simpelweg op hun plaats; bij een gelijmde vloer breng je nieuwe lijm aan. Dit zorgt voor een strak en naadloos resultaat, alsof er nooit schade is geweest.

Waar op letten met een PVC vloer met vloerverwarming verwijderen?

Het verwijderen van een PVC vloer boven vloerverwarming vereist extra zorg om schade aan het verwarmingssysteem te voorkomen. Enkele belangrijke punten om rekening mee te houden zijn:

 1. Schakel de vloerverwarming ruim van tevoren uit om afkoeling te garanderen en eventuele schade door hitte tijdens het verwijderingsproces te voorkomen.
 2. Wees extra voorzichtig bij het gebruik van scherpe gereedschappen. Scherpe objecten kunnen de verwarmingsbuizen beschadigen, wat kan leiden tot kostbare reparaties.
 3. Overweeg de inzet van professionals, vooral als je niet bekend bent met de structuur van jouw vloerverwarmingssysteem. Professionals kunnen de vloer veilig verwijderen met minimale risico's op schade.
 4. Zorg voor een goede planning en overleg indien nodig met een specialist op het gebied van vloerverwarming om advies en richtlijnen te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor een veilige verwijdering van je PVC vloer zonder het risico te lopen je vloerverwarmingssysteem te beschadigen.

Hoe kun je lijmresten verwijderen die overblijven?

Na het verwijderen van je PVC vloer kunnen er lijmresten achterblijven die je efficiënt wilt verwijderen om de ondervloer voor te bereiden op een nieuwe installatie. Hoewel een gedetailleerde handleiding over dit onderwerp in een apart artikel zal worden behandeld, zijn hier enkele korte tips:

Gebruik een geschikte lijmverwijderaar die compatibel is met het type ondervloer dat je hebt. Pas deze toe volgens de instructies van de fabrikant. Voor hardnekkige lijmresten kun je mechanische hulpmiddelen zoals een schraper of een elektrische schuurmachine overwegen. Zorg altijd voor voldoende ventilatie en draag beschermende kleding om blootstelling aan chemische stoffen te vermijden.

Voor meer diepgaande informatie en stap-voor-stap instructies, blijf uitkijken naar ons gedetailleerde artikel over het verwijderen van lijmresten, waar we dit proces uitgebreid zullen bespreken.

Is het ook mogelijk om een nieuwe PVC vloer over de oude PVC vloer te leggen?

Het leggen van een nieuwe PVC vloer over een oude kan een praktische optie zijn, mits de bestaande vloer nog in goede staat is en voldoende vlak is. Dit bespaart tijd en moeite die normaal gespendeerd zou worden aan het verwijderen van de oude vloer.

Het is belangrijk om te controleren of de ondervloer stabiel en vlak genoeg is om als basis te dienen voor de nieuwe vloer. Onregelmatigheden kunnen door de nieuwe laag heen zichtbaar worden, wat het eindresultaat kan beïnvloeden.

Nieuwe PVC vloer nodig na het verwijderen? Laminaat.nl helpt je verder!

Na het verwijderen van je oude PVC vloer ben je wellicht toe aan een frisse, nieuwe look. Bij Laminaat.nl hebben we een uitgebreid assortiment aan PVC vloeren die perfect zullen passen bij jouw woonstijl en functionele eisen. Of je nu gaat voor een moderne, strakke uitstraling of een meer traditioneel PVC Hongaarse punt patroon, wij hebben de opties die aan al jouw wensen voldoen.

Bekijk ons PVC aanbod en profiteer van onze expertise in PVC vloeren. Ons team staat klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij het maken van de beste keuze voor jouw woning of bedrijfsruimte.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen