Laminaat komt omhoog

Laminaat komt omhoog

Benice Kouwenberg |

Je hebt een mooie laminaatvloer gelegd, maar na een tijdje merk je dat het laminaat omhoog komt. Wat is er aan de hand? Hoe kun je dit voorkomen of oplossen? En wanneer is het beter om je laminaat te vervangen of een nieuwe laminaatvloer te kopen?

In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en ontdek je alles wat je moet weten over laminaat dat omhoog komt.

Waarom komt laminaat omhoog?

Laminaat is een populair type vloerbedekking dat bestaat uit verschillende lagen kunststof die op elkaar zijn geperst. Laminaat heeft een aantal voordelen, zoals een mooie uitstraling, een lange levensduur, makkelijk onderhoud en een relatief lage prijs.

Maar laminaat heeft ook een groot nadeel. Zo is het gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vocht. Dit kan ertoe leiden dat het laminaat gaat uitzetten of krimpen, waardoor het omhoog kan komen.

Laminaat niet geacclimatiseerd voor het leggen

Een van de meest voorkomende oorzaken voor laminaat dat omhoog komt, is dat het laminaat niet goed is geacclimatiseerd voor het leggen. Dit betekent dat het laminaat niet de tijd heeft gekregen om zich aan te passen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte waar het wordt gelegd.

Als je het laminaat direct uit de verpakking haalt en op de vloer legt, kan het zijn dat het laminaat nog te koud of te vochtig is. Dit kan ertoe leiden dat het laminaat gaat uitzetten of krimpen als het in contact komt met de warmte of het vocht in de kamer. Hierdoor kan het laminaat omhoog komen, vooral bij de naden of de randen.

Om dit probleem te tackelen, is het belangrijk om het laminaat minstens 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het wordt gelegd. Haal het laminaat uit de verpakking en leg het plat op de grond, zonder het in elkaar te klikken.

Zorg ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer stabiel zijn en dat er geen direct zonlicht op het laminaat schijnt. Zo kan het laminaat zich aanpassen aan de omstandigheden en voorkom je dat het laminaat omhoog komt na het leggen.

Meer hierover lezen? Bekijk dan ons artikel over laminaat acclimatiseren.

Gebruik van de verkeerde ondervloer

Een andere oorzaak van omhoogkomend laminaat kan zijn het gebruik van de verkeerde ondervloer. De laminaat ondervloer is de laag die onder het laminaat wordt gelegd en die dient als isolatie, geluidsdemping en egalisatie. Ook heeft het invloed op de werking van het laminaat, oftewel de mate waarin het laminaat uitzet of krimpt.

Als je een ondervloer kiest die te dik, te dun, te hard of te zacht is, kan dit ertoe leiden dat het laminaat te veel of te weinig ruimte heeft om te werken. Hierdoor kan het laminaat omhoog komen, vooral in het midden van de vloer.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een ondervloer te kiezen die geschikt is voor het type laminaat dat je hebt en voor de ondergrond waarop je het laminaat legt. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, zoals folie, platen, rollen of kurk.

Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Laat je goed adviseren door een specialist over welke ondervloer het beste past bij jouw situatie en soort laminaatvloer. Zo voorkom je dat je laminaat omhoog komt door het gebruik van de verkeerde ondervloer.

Dekvloer is niet (voldoende) egaal

Als de dekvloer, waarop de ondervloer en het laminaat gelegd worden, niet voldoende egaal is, kan dit ervoor zorgen dat de vloer na verloop van tijd omhoog komt. De dekvloer is de laag die direct onder de ondervloer ligt en bestaat meestal uit beton, cement of hout.

Een dekvloer moet zo vlak mogelijk zijn, zodat het laminaat goed kan worden gelegd. Als de dekvloer oneffenheden, scheuren, gaten of bulten bevat, kan dit ertoe leiden dat het laminaat niet goed aansluit op de ondergrond. Hierdoor kan het laminaat gaan schuiven, kantelen of losraken, wat ervoor kan zorgen dat het laminaat omhoog komt, vooral aan de zijkanten of de hoeken.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de dekvloer goed te controleren en te egaliseren voordat je het laminaat legt. Gebruik een waterpas of een rechte lat om te zien of de dekvloer vlak is. Vul eventuele gaten of scheuren op met een egalisatiemiddel en schuur eventuele bulten weg.

Zorg ervoor dat de dekvloer droog, schoon en stofvrij is. Zo zorg je voor een goede basis voor je laminaatvloer en voorkom je dat het laminaat omhoog komt door een ongelijke dekvloer.

Te weinig ruimte tussen het laminaat en de muren

Een andere veelvoorkomende oorzaak van laminaat dat omhoog komt, is dat er te weinig ruimte gelaten is tussen het laminaat en de muren. Zoals we al hebben gezegd, kan laminaat uitzetten of krimpen door temperatuur- of vochtverschillen. Dit betekent dat het laminaat een beetje kan groeien of krimpen in de lengte en de breedte.

Als het laminaat te dicht tegen de muren wordt gelegd, kan het zijn dat het laminaat geen ruimte heeft om te werken. Hierdoor kan het laminaat onder druk komen te staan en omhoog komen.

Om dit probleem te voorkomen, is het belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen het laminaat en de muren. Dit wordt ook wel de uitzettingsvoeg genoemd. De uitzettingsvoeg moet minstens 8 tot 10 millimeter breed zijn, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het type laminaat.

Gebruik afstandsblokjes of wiggen om de uitzettingsvoeg te creëren en te behouden tijdens het leggen. Verwijder de afstandsblokjes of wiggen na het leggen en werk de uitzettingsvoeg af met een plint of een profiel. Zo geef je het laminaat de ruimte om te werken en voorkom je dat het laminaat omhoog komt door te weinig ruimte.

Vochtproblemen door lekkage of morsen

Vochtproblemen door lekkage of morsen kunnen resulteren in laminaat dat omhoog komt. Laminaat is namelijk niet waterbestendig, tenzij je kiest voor een speciaal type laminaat dat waterafstotend is. 

Als er water of een andere vloeistof op het laminaat komt, kan dit in de naden of de onderlaag van het laminaat dringen, waardoor er waterschade in het laminaat optreedt. Dit kan ertoe leiden dat het laminaat gaat opzwellen of rotten. Hierdoor kan het laminaat omhoog komen, vooral bij de kopse kanten of de uiteinden.

Het is daarom belangrijk om vochtproblemen te vermijden of snel op te lossen. Controleer of er geen lekkage is in de ruimte waar het laminaat ligt, bijvoorbeeld door een kapotte leiding, een defecte radiator of een lekkend dak.

Als er sprake is van lekkage, laat de laminaatvloer dan zo snel mogelijk repareren door een vakman. Verwijder ook het beschadigde laminaat en laat de ondervloer en de dekvloer goed drogen voordat je nieuw laminaat legt.

Als je per ongeluk iets morst op het laminaat, veeg het dan direct op met een droge doek of een dweil. Gebruik nooit te veel water of schoonmaakmiddel bij het reinigen van het laminaat. Zo voorkom je dat het laminaat omhoog komt door vochtproblemen.

Laminaat vervangen of nieuwe laminaatvloer kopen?

Als je laminaat omhoog komt, kun je soms het laminaat herstellen of repareren, maar soms moet je het laminaat vervangen of een nieuwe laminaatvloer kopen. De keuze voor het vervangen van enkele planken of het vervangen van de gehele vloer hangt af van de ernst en de oorzaak.

Bij Laminaat.nl bieden we een ruime selectie hoogwaardig laminaat aan om jouw vloer te vernieuwen. Neem een kijkje in ons assortiment en ontdek de mogelijkheden om je vloer te vervangen of te upgraden. Ons deskundige team staat klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw behoeften.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.