Ga je voor het eerst zelf aan de slag om laminaat te leggen? Dan kan je maar beter voorbereid zijn. Lees hier het volledig stappenplan door, ontdek onze tips bij het leggen van laminaat en haal de handige Harry in jezelf naar boven, want ook jij kan laminaat leggen! Zo is het leggen van laminaat over de jaren heen heel wat eenvoudiger geworden.
Dankzij ons handige klik laminaat hoef je niet meer aan de slag met lijm of andere lastige zaken bevestigen. De planken passen immers makkelijk in elkaar waardoor je eenvoudig zelf laminaat legt.
Zelf laminaat leggen? Bepaal de afwerking, kleur en afmetingen
Zelf laminaat leggen? Voordat je met de montage begint, moet je eerst laminaatpanelen uitkiezen. De keuze tussen de verschillende laminaatsoorten lijkt wel eindeloos. Bekende voorbeelden zijn visgraat laminaat, houtlook laminaat en laminaat met een betonlook.
De keuze van je favoriete vloer hangt samen met de rest van je interieur. Vergelijk verschillende structuren en kleuren en houd daarbij rekening met andere materialen in je (toekomstige) woning.
- Tip: Maak een shortlist van jouw favoriete laminaatvloeren en bestel online enkele stalen. Zo kan je thuis makkelijk structuren en kleuren vergelijken. Ontdek welk laminaat de perfecte combinatie is voor jouw woning!
- Tip: Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt door lengte en breedte van je kamer op te meten. Hou rekening met 5% tot 10% zaag- en/of snijverlies.
Stap 1: zorg voor een strak oppervlak en verwijder je huidige vloer
Als je gaat verbouwen is het belangrijk om je huidige vloer en de plinten volledig te verwijderen. Vergeet zeker niet spijkers en andere oneffenheden weg te halen, zeker indien er sprake is (geweest) van een houten ondervloer. Op deze dragende, strakke vloer of chape voorzie je eerst de juiste ondervloer.
Stap 2: kies & leg de juiste ondervloer
Het juiste type ondervloer voor je laminaat kiezen valt niet te onderschatten. Met een goede ondergrond zorg je voor een egaal oppervlak en kan je ook rekenen op een goede geluiddemping en het weghouden van vocht. Enkele factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van je ondervloer:
- Egaliserend vermogen: in hoeverre je de oneffenheden in de basisvloer weg kan werken met de ondervloer.
- Warmte-isolatie: in hoeverre de ondervloer de warmte in een ruimte vast kan houden.
- Geluidsdemping: in hoeverre de ondervloer het geluid kan dempen.
- Vocht- en dampdichtheid: in hoeverre de ondervloer het vocht weg kan houden bij het laminaat.
Kies een passende ondervloer om te zorgen dat je laminaat er perfect uitziet en lang meegaat, en om problemen met vocht en temperatuurverschillen tussen de ruimtes te voorkomen. Gaat het om een nieuwbouwwoning, een oud huis of een appartement? In verschillende situaties kan een verschillend type ondervloer geschikt zijn.
Stap 3: laat je laminaat acclimatiseren voordat je het legt
Zodra je het laminaat in huis hebt gehaald, dien je dit eerst te laten acclimatiseren. Volg onderstaande tips voor het laten acclimatiseren van je laminaat:
- Laat het laminaat in de verpakking zitten
- Leg het laminaat neer in de ruimte waar deze komt te liggen
- Leg het laminaat op minstens 50 centimeter afstand van alle muren
- Leg het laminaat altijd recht op de grond
Door bovenstaande tips op te volgen, zorg je ervoor dat het laminaat in topconditie blijft. Indien je besluit om het laminaat schuin tegen een muur te zetten, loop je het risico dat het zal kromtrekken.
Door het laminaat minstens 48 uur te laten acclimatiseren, kunnen de planken nadien niet meer extreem uitzetten of inkrimpen.
Stap 4: zorg voor gepast materiaal tijdens het leggen van laminaat
Plan voldoende tijd in om aan de slag te gaan met het laminaat. Maar vergeet ook zeker niet om alle benodigdheden om laminaat te leggen in huis te halen. Zo kan je makkelijk én snel te werk gaan. De basisbenodigdheden voor het leggen van laminaat:
- Afstandhouders
- Laminaatsnijder
- Decoupeerzaag
- Potlood
- Slagijzer
- Aanslagblokje
- Zwaaihaak
Alles in huis gehaald? Heb je het laminaat laten acclimatiseren? Hoog tijd voor het echte werk!
Stap 5: zo ga je van start met het leggen van laminaat
Een vraag die we maar al te vaak horen wanneer mensen een laminaatvloer willen leggen: "Waar moet ik beginnen met laminaat leggen?" Ons advies: start met het meten van de planken en de ruimte. Zo vermijd je in elk geval dat je aan het einde van de kamer nog met kleine stukjes moet gaan werken.
Leg de eerste plank in een hoek van de kamer met de groefkant van de plank naar de muur gericht. Plaats afstandshouders tussen de planken en de muur om een uitzettingsvoeg van ongeveer 1 cm te creëren. Hierdoor heeft het laminaat ruimte om uit te zetten en voorkom je dat het laminaat te strak gelegd wordt.
Een andere vraag die we regelmatig krijgen: “Hoe leg ik mijn planken nu het best? In de breedte of in de lengte?” Leg je laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. Denk daarbij aan de plaats van de grootste ramen in de kamer. Door deze regel toe te passen zal je kamer optisch groter lijken. Meer weten over de juiste legrichting van laminaat? Lees ons handige artikel hierover.
Stap 6: leg alle banen uit
Nu je de eerste plank hebt gelegd, is het tijd om de rest van de eerste rij planken te leggen. Pak de volgende plank en bevestig deze door middel van het kliksysteem aan de eerste plank.
Gebruik een slagijzer en een aanslagblokje om de planken stevig in elkaar te bevestigen. Leg vervolgens ook de andere planken uit dezelfde baan door deze op dezelfde manier aan elkaar te bevestigen.
Waarschijnlijk kom je er aan het einde van de eerste rij achter dat je niet precies uitkomt met de lengte van de planken. Je zal de laatste plank daarom op maat moeten zagen om deze passend te maken. Hiervoor gebruik je een laminaatsnijder of afkortzaag.
Houd bij het afsnijden van de plank rekening met de uitzettingsvoeg.
Nadien begin je met de tweede rij. Ons advies: begin de tweede rij met het overige gedeelte van de afgesneden plank van de vorige rij. Op deze manier creëer je een speels effect en verbeter je de stevigheid van de vloer. Leg de rest van de laminaatvloer op dezelfde manier.
- Tip: wissel af met laminaatplanken uit verschillende verpakkingen. Het patroon kan namelijk per verpakking variëren. Zo zijn er bij een laminaatvloer vaak 6 tot 7 verschillende planken.
Stap 7: let op met de laatste baan
Bij de laatste baan moet je even opletten. Deze baan is hoogstwaarschijnlijk niet de volledige breedte van één laminaatplank. In dat geval zal je de laminaatplank in de lengte moeten zagen.
Meet daarom nauwkeurig de afstand tussen de muur en de één na laatste baan op. Zaag de baan op het juiste formaat en klik vervolgens ook deze laatste baan volledig vast. Houd ook weer rekening met de uitzettingsvoeg van ongeveer 1 cm.
Stap 8: lastige hoekjes en kantjes
Je hebt ongetwijfeld ook te maken met lastige hoekjes, zoals niet haakse hoeken leidingen en verwarmingsbuizen. Hiervoor kun je het beste een decoupeerzaag gebruiken om de laminaatplanken op maat te zagen.
Meet alle maten nauwkeurig op, bijvoorbeeld met een profielaftaster of een zwaaihaak, en teken ze vervolgens af op het laminaat. Zo zorg je voor mooi een perfect doorlopend laminaat, ook in de lastige hoekjes en kantjes.
Stap 9: plinten plaatsen
Je bent nu klaar met het leggen van de laminaatvloer. Het enige wat je nog moet doen is het plaatsen van de laminaat plinten. Plinten kan je verlijmen met montagelijm of je kan ze bevestigen aan de hand van bevestigingsclips.
- Tip: maak de keuze tussen plakplinten of opstaande plinten. De plakplinten zien er fraaier uit, maar de plakplinten zijn gemakkelijker te leggen. Aan jou om te bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat.
Stap 10: bewonder het resultaat!
Je bent helemaal klaar. Nu kan je eindelijk genieten van die prachtige laminaatvloer. Vergeet niet om een foto te maken van het resultaat. Wij zijn alvast razend benieuwd of het gelukt is!