Laminaat reinigen, hoe doe je dat?

Laminaat reinigen, hoe doe je dat?

Jelle Engels |

Is jouw laminaat vloer toe aan een schoonmaakbeurt? We geven je alle do's en don'ts om jouw laminaat op een goede manier te reinigen. Dit is hoe je jouw laminaatvloer in topconditie houdt en hoe je laminaat reinigen mogelijk maakt!

Laminaat voor dagelijks gebruik

De laminaatpanelen van laminaat.nl, waaronder de HDM Dsire, HDM Homebrand of Villeroy & Boch hebben een robuuste kern en een high-tech toplaag. Hierdoor zijn ze stevig en bestand tegen krassen en slijtage.

Bovendien is de toplaag vochtwerend, maar opgelet! Dat wil niet zeggen dat je langdurig water op je panelen mag laten staan.

Knoei je bijvoorbeeld met je drankje of stoot je een vaas om, veeg dan onmiddellijk de vloeistof op met absorberend keukenpapier. Zo heeft het water geen kans om in de naden van de vloer te trekken en permanente schade aan te richten.

Goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook bij jouw laminaatvloer. Voorzie vloerbescherming onder de poten van je tafel, de plek waar je bureaustoel regelmatig rolt en leg een mat aan je voordeur. Zo kunnen er geen krassen ontstaan tijdens het verschuiven van je meubels en neem je geen zand en andere vuilresten mee in huis.

Je schoenen uitdoen wanneer je thuiskomt is ook een goed idee. Combineer je jouw laminaatvloer trouwens met vloerverwarming dan is het zalig om op kousen- of blote voeten rond te lopen in huis. Anders is een leuk paar pantoffels misschien wel de oplossing!

Hoe moet ik mijn laminaat reinigen?

Om een prachtige look mogelijk te maken, is het belangrijk om je laminaat goed te onderhouden. Laminaat is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeer onderhoudsvriendelijk. Voor dagelijkse schoonmaak is de optie van een droog doekje mogelijk. 

Op deze manier ga je strepen tegen, deze optie is dan ook dagelijks mogelijk, een stofzuiger raden we ook aan, maar eerder wekelijks in plaats van meerdere dagen per week. Je vloer reinigen moet dan ook niet moeilijk zijn!

Laminaat droog schoonmaken

Laminaat vraagt weinig onderhoud. Met een stofzuiger en elektrostatische stofdoekjes kom je met dit vloertype al een heel eind. Stofzuig de laminaatvloer enkele keren per week. Zorg er wel voor dat de borstel van je stofzuiger niet te hard is, een zuigkop voor harde vloeren is het beste, en regelmatig wordt schoongemaakt. 

Soms blijft er zand of ander vuil in de borstel zitten dat op zijn beurt de vloer kan beschadigen. Tussendoor kan je met elektrostatische stofdoekjes het laminaat stofvrijhouden.

Laminaat dweilen

Enkel voor hardnekkig vuil zal je af en toe ook eens met een goed uitgewrongen dweil aan de slag moeten gaan. Is je dweil te nat, dan kan het water in de naden van de panelen dringen waardoor de panelen bij de naden kunnen gaan opzwellen. Zorg dus dat je doek licht vochtig is en gebruik geen producten zoals allesreiniger of groene zeep.

Schoonmaken met groene zeep of allesreiniger laat je vloer er na verloop van tijd dof uit zien en veroorzaken strepen. Dit wil je natuurlijk vermijden. Gebruik dus uitsluitend een mild schoonmaakproduct bestemd voor laminaat om je vloer te dweilen.

Wanneer je te maken hebt met vlekken van inkt, schoenzolen of teer, dan is het wat lastiger om ze te verwijderen. In dit geval heb je een sterke reiniger nodig zoals aceton of terpentine. Gebruik dit om de vlekken schoon te maken en ga er daarna overheen met een licht vochtige doek.

Laminaat reinigen zonder strepen

Voor een effectieve en streeploze reiniging van je laminaat, adviseren wij het gebruik van James Vloerreiniger Schoon & Snel Droog. Dit product is de ideale oplossing voor alle soorten vlekken, of je nu te maken hebt met dagelijks vuil of specifieke problemen op je laminaatvloer.


Met James Vloerreiniger behaal je niet alleen een schoon resultaat, maar ook een sneldrogende afwerking, waardoor je laminaat er onberispelijk uitziet. Voor alle vragen over het schoonmaken van je laminaat, is James Vloerreiniger Schoon & Snel Droog het antwoord.

Laminaat reinigen zonder strepen met james reiniger

Laminaat reinigen met een stoomapparaat

Deze vorm van reinigen raden we af! Uiteraard is het wel mogelijk, maar door de kracht van het stoomapparaat is de kans op beschadigingen, strepen en het kromtrekken van plinten groot. Wil je voorkomen dat je laminaat beschadigd raakt? Gebruik dan gewoon een dweil.

Met deze schoonmaakmiddelen maak je jouw laminaat schoon!

We zien dat steeds meer mensen zich afvragen welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn om je laminaat schoon te maken/ te houden. Onderstaande middelen zijn uitermate geschikt hiervoor.

Bij twijfel raden we te allen tijde aan om gebruik te maken van deze middelen. Dit draagt tevens bij aan een langere levensduur van jouw laminaat.

Laminaat schoonmaken met schoonmaakazijn

Laminaat schoonmaken is op meerdere manieren mogelijk. Door water te mengen met een scheutje schoonmaakazijn zorg je ervoor dat er geen strepen achtergelaten worden. Iets wat uiterst belangrijk is voor het behouden van een correcte, egale laminaat look.

Laminaat schoonmaken met ammoniak

Door warm water te mengen met een scheutje ammoniak verlos je jouw laminaat van een hardnekkige aanslag. Door de kracht van ammoniak is dit een manier van schoonmaken die we eerder (half)jaarlijks aanraden.

Te vaak deze schoonmaakoptie kiezen is geen goede oplossing. Hierdoor zou je namelijk de beschermlaag kunnen beschadigen.

Wat moet je niet doen bij het schoonmaken van je laminaat?

We raden te allen tijde af om je laminaat schoon te maken met chloor, allesreiniger of groene zeep. Deze middelen zorgen er namelijk voor dat je laminaat dof wordt of dat er zelfs strepen tevoorschijn komen.

James Basisreiniger voor Laminaat

Dit product staat bekend om zijn effectiviteit en veiligheid voor laminaatvloeren. Het is speciaal ontwikkeld om vuil en vlekken grondig te verwijderen, terwijl het de beschermende laag van de vloer intact laat. 

Door regelmatig gebruik van James Basisreiniger blijft je laminaat er als nieuw uitzien en wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Voor optimale resultaten is het aan te raden dit middel volgens de voorschriften te gebruiken en te combineren met de juiste schoonmaaktechnieken.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.