Gratis verzending vanaf €450,-

Verzending mogelijk naar België 

MEGA KLIK SALE

Dof laminaat weer laten glanzen

dof laminaat weer laten glanzen

Mees Vermolen |

Je hebt een prachtige laminaatvloer in je huis, maar na verloop van tijd merk je dat hij zijn glans verliest. Er ontstaan doffe plekken, krassen en vlekken die je vloer er oud en versleten uit laten zien.

Hoe kun je jouw doffe laminaat weer laten glanzen? In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks om je laminaatvloer weer te laten stralen als nieuw. Ook vertellen we je hoe je deze problemen in de toekomst kunt voorkomen, wel zo handig natuurlijk!

Hoe ontstaan doffe vlekken op laminaat?

Doffe vlekken op laminaat kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is het gebruik van verkeerde of te veel schoonmaakmiddelen. Deze kunnen een laagje achterlaten op je laminaat, waardoor het licht niet meer goed reflecteert en het laminaat er dof uit gaat zien. Schoonmaakmiddelen kunnen ook de beschermlaag van je laminaat aantasten, waardoor het kwetsbaarder wordt voor vuil en vocht.

Een andere oorzaak van doffe plekken is slijtage door intensief gebruik. Als je vaak over je laminaat loopt, schuift of sleept met meubels, of huisdieren hebt, kan je laminaat beschadigd raken, zelfs tot een punt dat je het laminaat beter kunt verwijderen. Krassen, deuken en schrammen kunnen je laminaat dof maken en de glans verminderen.

Laminaat schoonmaken om de glans te herstellen

Om je doffe laminaat weer te laten glanzen, is het belangrijk om je laminaat goed schoon te maken. Dit kun je doen met een stofzuiger, een droge doek of een microvezeldoek.

Verwijder eerst al het losse vuil, stof en zand van je laminaat. Dit voorkomt dat je krassen maakt tijdens het schoonmaken. Vervolgens kun je je laminaat licht vochtig afnemen met een doek of een dweil. Gebruik hiervoor lauw water en een speciaal laminaatreiniger.

Een speciale laminaatreiniger is mild en laat geen strepen of vlekken achter op de vloer. Je kunt ook een scheutje witte azijn en ontsmettingsalcohol aan het water toevoegen om je laminaat extra te laten glanzen. Meer weten? Lees dan eens vloer schoonmaken met azijn.

Zorg er echter voor dat je laminaat niet te nat wordt, want hierdoor kan er vocht onder het laminaat komen wat het laat opzwellen of kromtrekken. Droog je laminaat na het schoonmaken goed na met een droge doek of een theedoek.

Vermijd reinigingsmiddelen op basis van zeep en olie

Een veelgemaakte fout bij het schoonmaken van laminaat is het gebruik van reinigingsmiddelen op basis van zeep of olie. Deze middelen zijn bedoeld voor andere soorten vloeren, zoals hout of tegels, maar niet voor laminaat.

Zeep en olie kunnen namelijk een vettig of plakkerig laagje achterlaten op je laminaat, waardoor het dof en vies wordt. Bovendien kunnen zeep en olie de beschermlaag van je laminaat aantasten, waardoor het minder goed bestand is tegen vocht en vuil.

Vermijd daarom het gebruik van allesreiniger, groene zeep, boenwas, meubelolie, glansmiddel of andere producten die niet geschikt zijn voor laminaat. Gebruik alleen een speciale laminaatreiniger of een natuurlijk middel van water, witte azijn en reinigingsalcohol (verhouding: 1:1:1).

Voer regelmatig onderhoud uit om de glans te behouden

Om je laminaat glanzend te houden, is het aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit betekent dat je het laminaat minstens één keer per week stofzuigt of afneemt met een droge doek. Zo voorkom je dat er vuil en stof ophoopt op je laminaat, wat de glans kan verminderen.

Daarnaast kun je het laminaat één keer per maand of per twee maanden schoonmaken met een vochtige microvezeldoek of een dweil en een laminaatreiniger. Dit verwijdert eventuele vlekken, strepen of aanslag van je laminaatvloer en zorgt voor een frisse uitstraling. Vergeet niet om je laminaat goed te drogen na het schoonmaken.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om je laminaat glanzend te houden, is om te voorkomen dat het dof wordt. Dit kun je doen door een aantal preventieve maatregelen te nemen:

  • Plaats deurmatten bij alle ingangen om zoveel mogelijk vuil en zand buiten te houden.
  • Gebruik viltjes onder meubels om krassen op het laminaat te voorkomen.
  • Bescherm het laminaat tegen direct zonlicht door middel van gordijnen, jaloezieën of zonwering.
  • Controleer de vloer regelmatig op beschadigingen en repareer deze zo snel mogelijk, bijvoorbeeld met laminaatvuller of een laminaatstift.

Tijd voor een nieuwe laminaatvloer?

Als je bovenstaande tips hebt gevolgd, maar je laminaat nog steeds dof en lelijk is, dan is het misschien tijd voor een nieuwe laminaatvloer. Een nieuwe laminaatvloer kan je huis een hele nieuwe uitstraling geven en je wooncomfort verhogen.

Bovendien zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten, kleuren en designs van laminaat, zodat je altijd een laminaatvloer kunt vinden die bij je smaak en interieur past.

Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan kwalitatieve en betaalbare laminaatvloeren. Of je nu op zoek bent naar een klassiek, modern, landelijk of industrieel laminaat, bij Laminaat.nl vind je het allemaal.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.