Folie onder laminaat

folie onder laminaat

Wouter Touw |

Laminaat is een van de meest populaire soorten vloerbedekking in Nederland. Het is duurzaam, mooi en betaalbaar. Maar om je vloer van laminaat goed te beschermen en te isoleren, heb je ook een goede ondervloer nodig. Een ondervloer is een soort mat die je tussen de basisvloer en het laminaat legt.

Een van de meest gebruikte materialen voor een ondervloer is folie. Maar waarom heb je folie nodig onder je laminaat? Hoe leg je folie onder je laminaat? En welke soorten folie kun je onder je laminaat leggen? In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen.

Waarom folie voor onder laminaat?

Folie onder je laminaat heeft verschillende voordelen. Ten eerste beschermt het je laminaat tegen vocht en damp vanuit de ondergrond. Dit is vooral belangrijk als je laminaat legt op een minerale ondergrond, zoals beton of cement. Als er vocht in je laminaat komt, kan het gaan kromtrekken, opbollen of loslaten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het verstandig om een vochtwerende of dampdichte folie onder je laminaat te leggen.

Deze folie houdt het vocht tegen en zorgt ervoor dat je laminaat droog en stabiel blijft. Ten tweede verbetert folie onder je laminaat de geluidsisolatie en de warmte-isolatie van je vloer.

Een folie kan het contactgeluid verminderen, dat is het geluid dat ontstaat als je over de vloer loopt of iets laat vallen. Dit is prettig voor jezelf en voor je buren, vooral als je in een appartement woont. Ook de warmte-isolatie kan verhoogd worden. Fijn voor je comfort en je energierekening, vooral als je vloerverwarming hebt. Een folie kan de warmte beter doorlaten en verdelen, waardoor je minder hoeft te stoken. Kortom, folie onder je laminaat zorgt voor een betere bescherming, duurzaamheid en isolatie van je laminaat vloer.

Hoe leg je folie onder laminaat?

Het leggen van folie onder je laminaat is niet moeilijk, maar je moet wel een paar dingen in de gaten houden. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  • Maak de ondergrond schoon en egaal. Verwijder eventuele stof, vuil, lijmresten of oneffenheden. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, droog en stevig is.
  • Rol de folie uit over de ondergrond. Begin bij de langste muur en werk naar de andere kant toe. Laat de folie ongeveer 2 cm langs de muren omhoog komen. Dit voorkomt dat er vocht langs de randen kan komen.
  • Snijd de folie op maat met een schaar of een mes. Houd rekening met eventuele leidingen, kozijnen of andere obstakels. Maak de folie niet te kort, want dan kan er een kier ontstaan tussen de folie en de muur.
  • Plak de folie aan elkaar met speciale tape. Zorg ervoor dat de naden goed overlappen en dat er geen openingen zijn. Gebruik geen spijkers of nietjes, want die kunnen de folie beschadigen of perforeren.
  • Leg het laminaat over de folie heen. Volg de instructies van de fabrikant voor het leggen van het laminaat. Zorg ervoor dat je een kleine ruimte (ongeveer 1 cm) overlaat tussen het laminaat en de muur. Dit geeft het laminaat de ruimte om te werken bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.
  • Werk de randen af met plinten. Kies plinten die passen bij je laminaat en je interieur. Bevestig de plinten aan de muur, niet aan de vloer. Zo kun je de folie die langs de muren omhoog komt verbergen en de vloer vrij laten bewegen.

Welke soorten folie kun je onder laminaat leggen?

Er zijn verschillende soorten folie die je onder je laminaat kunt leggen. De meest voorkomende zijn kunststof folie en dampwerende folie. Hieronder leggen we uit wat de verschillen en de voor- en nadelen zijn van deze soorten folie.

Kunststof folie onder laminaat

Een kunststof folie ondervloer is ideaal voor laminaat in slaapkamers en zolders. Gemaakt van polyethyleen, is het licht en flexibel, wat de installatie snel en eenvoudig maakt. Het materiaal is makkelijk te hanteren en te snijden, wat tijd bespaart.

Deze ondervloer beschermt tegen vocht en vermindert geluid, wat bijdraagt aan een rustigere en comfortabelere omgeving. De vochtwerende eigenschappen verlengen ook de levensduur van uw laminaat.

Als een budgetvriendelijke optie biedt de kunststof folie ondervloer een stabiele basis voor uw laminaat in ruimtes die minder intensief gebruikt worden. Het is een praktische keuze voor duurzaam en aantrekkelijk laminaat in minder belopen delen van uw huis.

Dampwerende folie onder laminaat

Een dampwerende folie is een geavanceerde en kwalitatieve ondervloer voor laminaat. Het is meestal gemaakt van aluminium of een ander metaal. Een dampwerende folie is dikker, zwaarder en sterker dan een kunststof folie. Het is iets moeilijker te leggen en te snijden, maar het is wel duurzamer en stabieler.

Een dampwerende folie biedt een uitstekende bescherming tegen vocht en geluid. Het is geschikt voor laminaatvloeren die veel belast worden, zoals in woonkamers of keukens. Een dampwerende folie biedt ook een goede warmte-isolatie en warmtedoorlating.

Het is daarom ook geschikt voor laminaatvloeren met vloerverwarming, want het laat de warmte door en verdeelt het gelijkmatig. Een dampwerende folie heeft echter ook een nadeel. Het is duurder dan een kunststof folie. Je betaalt dus meer voor een betere kwaliteit en prestatie.

HDM Secura LVT Click Smart N 
ondervloer - 1,5 mm
Pak: (6.25 m2 )
€48,58

De beschermer van je laminaat vloer

Folie onder je laminaat is een belangrijk onderdeel van je vloer. Het beschermt je laminaat tegen vocht en damp, vermindert het contactgeluid, verhoogt de warmte-isolatie en verlengt de levensduur van je vloer. Er zijn verschillende soorten folie die je onder je laminaat kunt leggen, zoals kunststof folie en dampwerende folie. Afhankelijk van je situatie, budget en voorkeur kun je de beste folie voor je laminaat kiezen.

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen