Laminaat kraakt

Laminaat kraakt

Jelle Engels |

Ken je dat? Je loopt door je huis en ineens hoor je het: het krakende geluid van je laminaatvloer. Het lijkt bijna alsof je een spannende film binnenloopt, maar niets is minder waar. Krakend laminaat kan verschillende oorzaken hebben en ook op verschillende manieren verholpen worden.

Laten we eens duiken in de wereld van krakend laminaat en ontdekken waarom dit fenomeen zich voordoet, en hoe je zelf aan de slag kunt gaan om dit vervelende probleem te verhelpen.

Waarom kraakt mijn laminaat?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je laminaat kan gaan kraken. Het is belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste oplossing kunt toepassen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een krakende laminaatvloer.

Laminaat is verkeerd of te strak gelegd

Een van de meest voorkomende oorzaken van krakend laminaat is dat het laminaat te strak of verkeerd is gelegd. Laminaat is een zwevende vloer, wat betekent dat het niet vastgelijmd of gespijkerd wordt aan de ondergrond. Het laminaat moet dus vrij kunnen bewegen en uitzetten en krimpen door schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Als het laminaat te strak tegen de muur, de plinten of de deurposten is gelegd, kan het niet meer uitzetten en gaat het onder spanning staan. Dit veroorzaakt wrijving tussen de laminaatdelen, waardoor je een krakend geluid hoort als je eroverheen loopt.

Schommelingen in luchtvochtigheid

Een andere oorzaak van krakend laminaat is dat de luchtvochtigheid in de ruimte te veel schommelt. Laminaat is gemaakt van houtvezels, die vocht opnemen en afgeven. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kan het laminaat gaan uitzetten of krimpen. Dit kan leiden tot spanningen en kieren in de vloer, waardoor het laminaat gaat kraken.

De ideale luchtvochtigheid voor laminaat ligt tussen de 50% en 70%. Je kunt de luchtvochtigheid in de gaten houden met een hygrometer en eventueel een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid in de ruimte op peil te houden.

Temperatuurverschil in de zomer

In de zomer kan laminaat gaan kraken door een groot temperatuurverschil tussen de dag en de nacht. Overdag kan het laminaat opwarmen door de zon, waardoor het uitzet. 's Nachts koelt het laminaat weer af, waardoor het krimpt.

Deze wisselingen kunnen ervoor zorgen dat het laminaat gaat werken en kraken. Je kunt dit voorkomen door de zon buiten te houden met gordijnen of zonwering en de temperatuur in de ruimte zo constant mogelijk te houden met een ventilator of een airco.

Ontbreken van paraffine

Paraffine is een soort was die wordt aangebracht op het kliksysteem van de laminaatdelen om ze te beschermen tegen vocht en om ze soepel over elkaar te laten schuiven. Als de paraffine ontbreekt of is versleten, kan het laminaat gaan kraken door de wrijving tussen de laminaatdelen.

Je kunt dit oplossen door zelf paraffine aan te brengen op de randen van het laminaat met een kwast of een spuitbus. Hiervoor kun je eventueel ook een speciale olie gebruiken die hetzelfde effect heeft als paraffine.

Ondergrond is niet egaal

Een goede ondergrond is essentieel voor een mooie en stille laminaatvloer. Als de ondergrond niet egaal is, kan het laminaat gaan doorbuigen of verschuiven, waardoor het gaat kraken.

Dit probleem kun je voorkomen door de ondergrond goed te egaliseren voordat je het laminaat legt. Hiervoor kun je een egalisatiemiddel gebruiken of een ondervloer plaatsen die oneffenheden opvangt.

Gebruik van een verkeerde ondervloer

Het is belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen voor je laminaat, want een verkeerde ondervloer kan ervoor zorgen dat het laminaat gaat kraken. Een ondervloer moet namelijk voldoende stevig en stabiel zijn om het laminaat te ondersteunen, maar ook voldoende flexibel en veerkrachtig om het laminaat te laten bewegen.

Een te harde of te zachte ondervloer kan het laminaat doen kraken. Je kunt het beste een ondervloer kiezen die geschikt is voor laminaat en voor de ondergrond waarop je het laminaat legt. Bijvoorbeeld een ondervloer van foam, rubber of kurk.

Productiefout in het laminaat

Een laatste mogelijke oorzaak van krakend laminaat is dat er een productiefout in het laminaat zit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte kwaliteit van het laminaat, een verkeerde maatvoering van de laminaatdelen of een beschadiging van het laminaat tijdens het transport.

Als je vermoedt dat er een productiefout in je laminaat zit, kun je het beste contact opnemen met de leverancier of de fabrikant van het laminaat. Zij kunnen je helpen om het probleem op te lossen of om het laminaat te vervangen. Ondanks dat dit bijna nooit voorkomt, is het toch goed om te benoemen dat dit een mogelijk oorzaak is van krakend laminaat.

Hoe kan ik een krakende laminaatvloer verhelpen?

Als je laminaat kraakt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een krakende laminaatvloer te verhelpen, afhankelijk van de oorzaak van het kraken. Hieronder geven we je een aantal tips om je laminaat weer stil te krijgen.

De magie van talkpoeder

Een simpele en goedkope manier om krakend laminaat te verhelpen is het gebruik van talkpoeder. Talkpoeder werkt als een smeermiddel tussen de laminaatdelen, waardoor ze minder wrijving veroorzaken en dus minder kraken.

Het enige wat je hoeft te doen is het talkpoeder in de kieren tussen de vloerdelen te strooien. Talkpoeder is namelijk zo fijn dat het zich gemakkelijk tussen de naden van de laminaatvloer dringt. De wrijving tussen de vloerdelen zal verminderen, waardoor het gekraak verholpen kan worden.

Uitzettingsvoeg vergroten

Een andere manier om krakend laminaat te verhelpen is het vergroten van de uitzettingsvoeg. De uitzettingsvoeg is de ruimte die je vrijlaat tussen het laminaat en de muur, de plinten of de deurposten. Deze ruimte zorgt ervoor dat het laminaat kan uitzetten en krimpen zonder dat het laminaat onder spanning komt te staan.

Als de uitzettingsvoeg te klein is, ontstaat er te veel spanning en kan het laminaat gaan kraken. Je kunt dit oplossen door de uitzettingsvoeg te vergroten tot ongeveer 10 millimeter. Verwijder eventuele plinten, controleer de grootte van de uitzettingsvoeg en zaag een deel van het laminaat af waar nodig. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag.

Laminaatvloer opnieuw leggen

Het opnieuw leggen van de laminaatvloer is een ingrijpende en tijdrovende klus, maar soms is het de enige oplossing om het kraken definitief te stoppen. Als je de laminaatvloer opnieuw gaat leggen, moet je ervoor zorgen dat je de volgende stappen volgt:

  1. Verwijder de plinten en de plakplinten.
  2. Haal het laminaat voorzichtig los en leg het op een droge en vlakke plek.
  3. Controleer de ondergrond op oneffenheden en egaliseer deze indien nodig.
  4. Kies een geschikte ondervloer voor je laminaat en leg deze uit over de ondergrond.
  5. Breng eventueel paraffine of olie aan op de klikverbindingen van het laminaat.
  6. Leg het laminaat opnieuw volgens de leginstructies van de fabrikant. Let op dat je voldoende uitzettingsvoeg overlaat en dat je de laminaatdelen goed in elkaar klikt.
  7. Plaats de plinten en de plakplinten terug.

Als je het laminaat opnieuw hebt gelegd, kun je testen of het nog kraakt door eroverheen te lopen. Mocht het laminaat nog steeds kraken, dan kan het zijn dat er een productiefout in het laminaat zit. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de leverancier of de fabrikant van het laminaat.

Toch tijd voor een nieuwe laminaatvloer?

Soms is het kraken van je laminaatvloer een teken dat je laminaat aan vervanging toe is. Misschien is je laminaat versleten, beschadigd of verouderd. Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe look voor je interieur.

Wat je reden ook is, bij Laminaat.nl vind je de perfecte laminaatvloer voor jou. Kies uit een ruim assortiment aan laminaatvloeren in verschillende kleuren, stijlen en diktes. Of je nu houdt van een klassieke, moderne, landelijke of industriële sfeer, bij Laminaat.nl vind je altijd een laminaatvloer die bij je past.

Bovendien kun je bij ons ook terecht voor alle benodigdheden voor het leggen van je laminaatvloer, zoals ondervloeren, plinten en meer. Kortom, bij Laminaat.nl vind je alles wat je nodig hebt voor een prachtige en stille laminaatvloer.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.