Laminaat te strak gelegd: wat nu?

Laminaat te strak gelegd: wat nu?

Jelle Engels |

Je hebt net een mooie laminaatvloer gelegd, maar na een tijdje merk je dat er iets niet klopt. De vloer begint te bollen, te kraken of te scheuren. Wat is er aan de hand? Waarschijnlijk heb je het laminaat te strak gelegd.

Te strak gelegd laminaat is een veelvoorkomend probleem dat gelukkig wel op te lossen is. We leggen je graag uit wat de oorzaken zijn van te strak gelegd laminaat, hoe je kunt zien of je laminaat te strak ligt, wat de oplossing is voor te strak gelegd laminaat en hoe je dit probleem in de toekomst kunt voorkomen.

Oorzaken van te strak gelegd laminaat

Laminaat is gemaakt van hout, een natuurlijk product dat reageert op temperatuur en luchtvochtigheid. Zo kan het gaan uitzetten en krimpen door schommelingen in temperatuur en vocht.

Om deze reden is het belangrijk om bij het leggen van laminaat voldoende ruimte over te laten tussen de vloer en de wanden, de plinten en de deurposten. Dit noemen we ook wel de uitzettingsvoeg.

De uitzettingsvoeg zorgt ervoor dat er ruimte is voor het laminaat om te werken, zonder dat het onder spanning komt te staan.

Als je de uitzettingsvoeg te klein maakt of helemaal weglaat, dan kan het laminaat te strak komen te liggen. Dit kan leiden tot vervelende gevolgen.

Zo kan het laminaat bol gaan staan doordat het laminaat tegen de wanden of de plinten drukt en daardoor geen kant meer op kan. De laminaat planken zullen hierdoor omhoog geduwd worden wat resulteert in een bobbel in het midden van de vloer.

Daarnaast kan het laminaat gaan kraken of piepen bij elke stap die je zet. Dit gebeurt als het laminaat langs elkaar schuurt of tegen de ondervloer aan wrijft.

Bij overmatige spanning kan het laminaat zelfs barsten of splijten, waardoor er lelijke kieren of gaten ontstaan in de vloer.

Te strak gelegd laminaat is dus niet alleen een esthetisch probleem, maar ook een functioneel probleem. Het kan de levensduur van je vloer aanzienlijk verkorten en je wooncomfort verminderen. Bovendien kan het ook schade veroorzaken aan je wanden, plinten of deurposten.

Wat is de oplossing voor te strak gelegd laminaat?

Als je hebt vastgesteld dat je laminaat te strak gelegd is, dan wil je natuurlijk weten wat je eraan kunt doen. Gelukkig is er een oplossing voor te strak gelegd laminaat.

Zo kun je de uitzettingsvoeg vergroten door een stukje van het laminaat af te zagen. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet, voordat de schade aan je vloer onherstelbaar wordt. Volg hiervoor onderstaand stappenplan:

  1. Verwijder de plinten langs de wanden waar het laminaat te strak ligt. Je kunt de plinten voorzichtig loswrikken met een beitel of een koevoet. Bewaar de plinten goed, want je hebt ze later weer nodig.
  2. Zaag een stukje van het laminaat af langs de wanden waar het laminaat te strak ligt. Je kunt hiervoor een decoupeerzaag of een cirkelzaag gebruiken. Zorg ervoor dat je een rechte lijn zaagt en dat je niet te veel of te weinig afzaagt. Er moet ongeveer 10 millimeter ruimte zijn tussen het laminaat en de wanden.
  3. Zodra je een stukje van het laminaat hebt afgezaagd, is het tijd om de vloer een aantal dagen met rust te laten. Op die manier heeft het laminaat tijd om te herstellen en recht te trekken.
  4. Plaats de plinten na een aantal dagen weer terug langs de wanden. Je kunt de plinten vastspijkeren of vastlijmen. Zorg ervoor dat de plinten de uitzettingsvoeg bedekken, maar dat ze niet op het laminaat drukken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Nu je weet hoe je te strak gelegd laminaat kunt oplossen, wil je natuurlijk voorkomen dat je dit probleem in de toekomst weer krijgt. Daarom geven we je hier een paar tips om te strak gelegd laminaat te voorkomen:

  • Houd altijd rekening met de uitzettingsvoeg bij het leggen van laminaat. Deze moet ongeveer 10 millimeter breed zijn. Hiervoor kun je speciale afstandhouders gebruiken om de juiste afstand te bepalen.
  • Leg het laminaat in de lengterichting van de kamer. Dit zorgt voor minder spanning op het laminaat en een mooier resultaat.
  • Gebruik een goede ondervloer onder het laminaat. Een ondervloer zorgt voor een egale ondergrond, een betere isolatie, een betere geluidsdemping en een langere levensduur van je laminaat.
  • Laat het laminaat acclimatiseren voordat je het gaat leggen. Leg de pakken laminaat minimaal 48 uur in de ruimte waar je ze gaat leggen. Zo kan het laminaat zich aanpassen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte.
  • Controleer regelmatig of je laminaat nog goed ligt. Kijk af en toe of er geen bobbels, kieren of scheuren in je vloer zitten. Zo kun je eventuele problemen snel aanpakken om verdere schade te voorkomen.

Kies voor kwalitatief laminaat van Laminaat.nl

Wil je een nieuwe laminaatvloer kopen of je oude laminaatvloer vervangen? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Wij hebben een ruim assortiment aan laminaatvloeren van hoge kwaliteit, voor elk budget en elke smaak.

Of je nu op zoek bent naar een klassiek, modern, landelijk of industrieel laminaat, wij hebben het allemaal.

Bovendien kun je bij ons ook terecht voor de beste ondervloeren, plinten, profielen en accessoires voor je laminaatvloer. En dat alles tegen een scherpe prijs.

Dus waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog je laminaatvloer bij Laminaat.nl en profiteer van de beste service. Je zult versteld staan van het resultaat. Laminaat te strak gelegd? Niet bij ons!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.