Wat heb je nodig om laminaat te leggen?

wat heb je nodig om laminaat te leggen

Fijkke Engels |

Laminaat is een populaire keuze voor veel mensen die hun vloer willen vernieuwen. Het is makkelijk te onderhouden, duurzaam en verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen.

Maar wat heb je allemaal nodig om laminaat te leggen? We vertellen je precies welke benodigdheden je nodig hebt om zelf laminaat te leggen en hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op deze klus.

Laminaat vloerdelen

Het eerste wat je nodig hebt om laminaat te leggen zijn natuurlijk de laminaat vloerdelen zelf. Deze kun je kopen bij Laminaat.nl, waar je een ruime keuze hebt uit verschillende soorten, maten en kleuren.

Hoeveel laminaat je nodig hebt, hangt af van de oppervlakte van de ruimte waar je het laminaat wilt leggen.

Je kunt de hoeveelheid laminaat berekenen door de lengte en de breedte van de ruimte te vermenigvuldigen. Tel hier 10% extra bij op voor het snijverlies en je weet hoeveel laminaat je nodig hebt.

Ondervloer

De ondervloer is een essentiële benodigdheid voor het leggen van laminaat. Een ondervloer zorgt ervoor dat het laminaat stabiel ligt, dat het geluid wordt gedempt en dat de warmte wordt geïsoleerd. Bovendien beschermt een ondervloer het laminaat tegen vocht en schimmel.

Er zijn verschillende soorten ondervloeren, afhankelijk van de ondergrond waar je het laminaat op wilt leggen.

Zo heb je ondervloeren voor beton, hout, tegels, vloerverwarming en meer. Bij Laminaat.nl kun je advies krijgen over welke ondervloer het beste bij jouw situatie past.

Plinten

Plinten maken een laminaatvloer helemaal af. Ze zorgen ervoor dat de randen van het laminaat netjes worden weggewerkt en dat er geen stof of vuil onder het laminaat kan komen.

Plinten zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Hierbij heb je de keuze uit plakplinten, die je eenvoudig op de vloer kunt plakken, of voor hoge plinten, die je tegen de wand kunt bevestigen.

Bij Laminaat.nl kun je plinten vinden die perfect passen bij je laminaatvloer.

Je kunt de hoeveelheid plinten die je nodig hebt eenvoudig berekenen door alle muren waar plinten komen op te meten en bij elkaar op te tellen. Vermenigvuldig dit met 1,10 (10%) voor het zaagverlies en je weet hoeveel meter plint je nodig hebt.

Gereedschap

Naast de materialen die je nodig hebt om laminaat te leggen, heb je ook een aantal gereedschappen nodig om de klus te klaren. Hieronder behandelen we alle belangrijke gereedschappen die nodig zijn voor het succesvol leggen van laminaat.

Afkortzaag

Een afkortzaag is een essentieel gereedschap bij het leggen van een laminaatvloer. Het is bij deze klus belangrijk om nauwkeurig en netjes te zagen, en daar komt de afkortzaag goed van pas.

De afkortzaag biedt de mogelijkheid om moeiteloos en haaks planken door midden te zagen, wat nodig kan zijn om de gewenste legmethode te realiseren. Dankzij de mogelijkheid om de zaag haaks vast te zetten, kun je altijd rechte zaagsneden verkrijgen. Dit is essentieel voor een strakke afwerking van de vloer.

Decoupeerzaag

Bij het leggen van laminaatvloeren is een decoupeerzaag onmisbaar, vooral wanneer je te maken krijgt met bochten of speciale vormen, zoals bijvoorbeeld rond een verwarmingsbuis.

Het gebruik van een smal zaagblad is aan te raden, omdat dit zorgt voor een gemakkelijkere en meer flexibele zaag ervaring.

De decoupeerzaag biedt de precisie die nodig is om vakkundig bochten te zagen, waardoor je laminaat planken naadloos en perfect op elkaar kunt laten aansluiten.

Plintenknipper

Plinten worden altijd geleverd in vaste maten. Je moet deze daarom na het leggen van de laminaatvloer nog op maat knippen. Hiervoor kun je een plintenknipper gebruiken, waarmee je de plinten eenvoudig en nauwkeurig op maat kunt maken.

Duimstok of rolmaat

Een duimstok of rolmaat is onmisbaar als meetinstrument om zowel de ruimte als het laminaat nauwkeurig op te meten. Hiermee kun je nauwkeurig bepalen op welke lengte een laminaatplank afgezaagd moet worden om deze perfect aan te laten sluiten op de rest van de vloer.

(Timmermans)potlood

Het (timmermans)potlood dient als gereedschap om zaaglijnen op het laminaat en de plinten te markeren. Dit is cruciaal voor het op maat zagen of knippen van het laminaat en de plinten.

Waterpas

Om te verzekeren dat de ondergrond waarop je het laminaat wilt leggen vlak en gelijkmatig is, is een waterpas noodzakelijk. Hiermee bepaal je of het nodig is om de ondergrond te egaliseren voordat je de ondervloer en het laminaat plaatst.

Afstandhouders

Afstandhouders zijn kleine blokjes of wigjes die je tussen het laminaat en de wand plaatst om een uitzetvoeg te creëren. Hiermee voorkom je dat zowel de vloer als de muren beschadigen door het uitzetten of krimpen van het laminaat als gevolg van temperatuur- of vocht verschillen.

Aanslagblokje en hielijzer

Voor het naadloos in elkaar laten vallen van de laminaat vloerdelen zijn een aanslagblokje en een hielijzer onmisbare hulpmiddelen. Hiermee kun je het laminaat stevig en zonder kieren in elkaar laten klikken.

Rubberen hamer

Gebruik een rubberen hamer in combinatie met het hielijzer en het aanslagblokje om elke laminaat plank strak op de andere vloerdelen aan te slaan. Op deze manier zorg je voor een naadloos en strak resultaat en voorkom je dat er kieren ontstaan en de vloer gaat kraken.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Je weet nu wat je nodig hebt om laminaat te leggen, maar voordat je begint, moet je nog een paar dingen doen om je goed voor te bereiden.

Zo moet je de ondergrond schoon, droog, vlak en egaal maken, de ruimte leeg en stofvrij maken, de deuren en deurposten inkorten indien nodig, het laminaat laten acclimatiseren in de ruimte waar je het wilt leggen, en de legrichting van het laminaat bepalen.

Nog op zoek naar een kwalitatieve laminaatvloer? Bekijk dan eens het diverse aanbod bij Laminaat.nl. Bestel vandaag nog je laminaat bij Laminaat.nl en profiteer van onze scherpe prijzen, snelle levering en gratis service!

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen