Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Fijkke Engels |

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer voor je woning, maar weet je niet goed welk materiaal je moet kiezen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen twijfelen tussen laminaat en parket, twee populaire soorten vloeren die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Maar wat is nu precies het verschil tussen laminaat en parket? En welke vloer past het beste bij jouw wensen, budget en smaak? Laten we eens dieper duiken in de wereld van parket en laminaat, en wat deze twee verschillende vloersoorten te bieden hebben.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit verschillende lagen samengeperst materiaal, meestal met een houten uitstraling aan de bovenkant. Het is gemaakt van geperst hout, bedekt met een fotografische laag die eruitziet als echt hout, en afgewerkt met een transparante toplaag voor bescherming tegen krassen en slijtage.

Wat is parket?

Parket is een vloer die vervaardigd is uit echt hout. Het bestaat uit diverse houten delen die samengevoegd zijn tot een vloeroppervlak. De natuurlijke uitstraling en warmte van parket zijn onmiskenbaar, waardoor het een gewilde keuze is voor veel huiseigenaren die de voorkeur geven aan authentieke houten vloeren.

Parket versus laminaat: alle verschillen op een rijtje!

Nu je weet wat laminaat en parket zijn, is het tijd om de verschillen tussen deze twee vloeren te bekijken. We vergelijken laminaat en parket op basis van een aantal belangrijke aspecten, zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken.

De prijs

Qua prijs is laminaat over het algemeen voordeliger dan parket. Laminaat biedt een betaalbare optie voor diegenen die de uitstraling van hout willen zonder een groot budget te besteden. Vanwege het gebruik van echt hout is parket meestal duurder in aanschaf en installatie.

Wijze van leggen

Het legproces verschilt aanzienlijk tussen laminaat en parket. Laminaat leggen staat bekend om zijn handige klik- en vergrendelsysteem, waardoor je de vloer vaak zelf eenvoudig kunt installeren. Parket vereist daarentegen vaak een meer vakkundige installatie. Zo worden parketvloeren meestal verlijmd of genageld aan de ondervloer.

Het onderhoud

Onderhoud van laminaat is over het algemeen gemakkelijker dan bij parket. Laminaatvloeren zijn beter bestand tegen krassen en vereisen minimaal onderhoud, terwijl parket meer aandacht en specifieke producten nodig heeft om de natuurlijke glans en uitstraling te behouden.

Werking van het materiaal

Laminaat is doorgaans minder gevoelig voor veranderingen in vochtigheid en temperatuur dan parket. Het heeft de neiging om minder te uitzetten of te krimpen omdat het minder vatbaar is voor vochtabsorptie. Aangezien parket juist een levendig materiaal is, heeft het de neiging om heftiger te reageren op schommelingen in temperatuur en vocht.

De levensduur

Hoewel beide vloeren lang meegaan, heeft parket over het algemeen een langere levensduur dan laminaat. Met het juiste onderhoud kan parket tientallen jaren meegaan, terwijl laminaat gemiddeld een levensduur heeft van 10-20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Geluidsisolerende eigenschappen

Laminaat is een hard en hol materiaal dat veel geluid kan produceren als je erover loopt. Dit kan storend zijn voor jezelf en voor je buren, vooral als je in een appartement woont. Parket is een daarentegen een zacht en massief materiaal waardoor het betere geluidsisolerende eigenschappen heeft in vergelijking met laminaat.

Echter, je kunt het geluid van laminaat verminderen door een goede ondervloer te gebruiken, die het contactgeluid tussen het laminaat en de ondergrond dempt. Het is daarbij raadzaam om viltjes of tapijtjes onder je meubels te plaatsen, om het schuifgeluid te verminderen.

Afwerking van de vloer

Laminaat is een kant-en-klaar product dat je niet meer hoeft af te werken nadat je het hebt gelegd. Het laminaat heeft al een decoratieve laag die het uiterlijk van het laminaat bepaalt. Parket daarentegen is een onafgewerkt product dat je wel moet afwerken nadat je het hebt gelegd. Zo kun je het parket afwerken met olie of lak, die het parket een kleur, een glans en een bescherming geven.

Beschadigingen

Een laatste punt van aandacht bij het vergelijken van laminaat en parket is de gevoeligheid voor beschadigingen. Laminaat is een sterk materiaal dat goed bestand is tegen krassen, vlekken en slijtage. Bij parket is voorzichtigheid geboden aangezien het kwetsbaarder is dan laminaat.

In geval van aanwezige beschadigingen is het wel makkelijker om schades aan een houten vloer te herstellen. Zo kun je de vloer plaatselijk schuren en opnieuw lakken of oliën.

Bij beschadigingen op een laminaatvloer is het vaak noodzakelijk om de gehele laminaatplank te vervangen. Afhankelijk van de plaats van de beschadiging zal er een deel van de vloer verwijderd en opnieuw gelegd moeten worden.

Parket of laminaat: wat moet ik kiezen?

De keuze tussen parket en laminaat hangt af van verschillende factoren, zoals budget, gewenste uitstraling, en onderhoudsvereisten. Als je op zoek bent naar een voordelige optie met eenvoudig onderhoud en installatie, is laminaat misschien de juiste keuze voor jou.

Aan de andere kant, als de authentieke uitstraling van echt hout en bereidheid om meer te investeren in aanschaf en onderhoud belangrijk voor je zijn, zou parket een betere keuze kunnen zijn.

Wil je meer weten over laminaat of parket en wil je deze vloeren van dichtbij bekijken? Ontdek ons uitgebreide assortiment bij Laminaat.nl en vind de perfecte vloer die past bij jouw behoeften en stijl!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.