Zo onderhoud je je houten vloer

houten vloer onderhouden

Mees Vermolen |

Je houten vloer optimaal onderhouden doe je zo

Een houten vloer kan je op verschillende manieren afwerken. Zo kan je kiezen voor een afwerking met boenwas, vernis of hardwaxolie. Iedere afwerking vraagt specifiek onderhoud. Eikenhouten parketvloeren (lamelparket) zijn onbehandeld, gelakt of afgewerkt met hardwaxolie verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de HDM Character Floor. Een onbehandelde vloer zal je moeten behandelen voor je hem in gebruik neemt. Hoe je dat zelf kan doen lees je hier.

De reeds behandelde parketvloeren zijn vanuit de fabriek voorzien van hardwaxolie. Deze vloeren zijn kant-en-klaar voor gebruik. In principe dien je er zelfs geen onderhoudsolie op te zetten voordat je deze gaat gebruiken, maar we bevelen dit wel aan. De kamer is, net na plaatsing nog leeg, wat het aanbrengen van de onderhoudsolie heel gemakkelijk maakt. Bovendien kan jouw houten vloer er dan weer voor een hele tijd tegen.

Daarnaast kan je ook kiezen voor lamelparket met een gelakt oppervlak. Deze houten vloer vind je ook terug in ons assortiment. Deze hebben een supermatte uitstraling zodat het lijkt op een geoliede vloer. Het voordeel van een gelakte vloer is dat deze niet met olie of was onderhouden hoeft te worden, vochtig reinigen is genoeg. Het nadeel is dat als er slijtplekken ontstaan, de vloer opnieuw geschuurd en gelakt (of geolied) moet worden. Kies je voor de Charactervloeren van HDM dan zit je voor vele jaren goed. Zo is de laklaag van de Character vloeren slijtvast.

Waarom hardwaxolie?

Het afwerken van een parketvloer met hardwaxolie (of hardwasolie) heeft een aantal voordelen ten opzichte van boenwas, vernis of olie. Een hardwaxolie is een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Hardwaxolie trekt in de poriën van het hout én vult deze op. Door deze vullende werking  krijgt het hout een dun beschermlaagje. Dit maakt de houten vloer minder gevoelig voor vuil en gemakkelijker te reinigen. Bovendien is jouw parketvloer zo ook slijtvaster én beter beschermd tegen vocht.

Hardwaxolie is verkrijgbaar in verschillende kleurtinten, zo vind je bijvoorbeeld witte houten vloeren. Bijkomend voordeel is dat je een houten vloer die behandeld is met hardwaxolie lokaal gemakkelijk kan bijwerken. Zo kunnen beschadigingen weggeschuurd worden en voorzien worden van een nieuw laagje onderhoudsolie, zonder dat je dit achteraf nog zal zien. In ons assortiment vind je Character Floor houten vloeren die zijn beschikbaar in maar liefst 5 kleurvarianten.

Onderhoudsolie aanbrengen

Het behandelen van een lamelparket vloer met onderhoudsolie is eenvoudig. Met een doekje of een pad kan de olie aangebracht worden op het oppervlak. Bij grotere oppervlaktes kan ook een éénschijfsmachine gebruikt worden.

De onderhoudsolie moet, afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad, 6 tot 12 u drogen. Let hierbij op een goede ventilatie van de ruimte. Afhankelijk van het gebruik van de vloer dien je dit proces minstens 1 maal per jaar te herhalen. Zo blijft jouw houten vloer in perfecte conditie.

Hoe onderhoud je je eikenhouten Character floor?

HDM lamelparket is in 2 verschillende hardwaxolie-afwerkingen, 2 verschillende vernis-afwerkingen of onbehandeld verkrijgbaar. De hardwaxolie afwerking is mat of supermatte uitstraling beschikbaar in 5 verschillende kleuren. Een onbehandelde houten vloer zal je nog onder handen moeten nemen voor je deze in gebruik kan nemen. De behandelde houten vloeren hebben vanuit de fabriek al een beschermlaag. Deze parketvloeren zijn klaar voor gebruik. De geoliede vloeren kunnen het beste voor gebruik nog behandeld worden met een laag onderhoudsolie.

Houten vloer onderhouden

Voor het dagelijks onderhoud van je parketvloer is stofzuigen en licht vochtig reinigen voldoende. Gebruik hiervoor wel een speciale borstel die geen krassen kan veroorzaken en een vochtige microvezeldoek. Hardwaxolie en een gelakt oppervlak is bestand tegen vlekken van wijn, bier, cola, koffie, thee, vruchtensappen, melk, etc. maar het is best om deze toch zo snel mogelijk op te vegen. Een keer per maand vochtig reinigen met water en eventueel parketreiniger zorgt ervoor dat je houten vloer schoon en goed gevoed blijft. Een goed onderhoud van je parketvloer zorgt niet alleen voor een mooiere en gezondere woning, maar zal ook de levensduur van je houten vloer met verschillende jaren verlengen.

Heb je geboend parket en is je beschermlaag naar verloop van tijd volledig verdwenen, dan is het belangrijk dat je het parket stofvrij maakt en vervolgens behandelt met boenwas.