Een verlaagd plafond maken, is een goede manier om een betonnen ondergrond en eventuele draagbalken mooi weg te werken. Door het bouwen van een lattenwerk waarop MDF of gipsplaten worden aangebracht, kunnen ook elektriciteitsdraden en andere leidingen verborgen worden. En met onderstaande instructies doe je dat eenvoudig zelf!
Zelf een verlaagd plafond maken
Het verlagen van een plafond gaat in de volgende stappen:
Stap 1
Monteer balkjes van 32x50mm op het betonnen plafond.
Stap 2
Op deze balkjes worden stukjes panlat 22x50mm verticaal naar beneden geplaatst. De lengte van de balkjes is afhankelijk van hoe laag je het plafond wil maken. Er wordt dus een nieuwe balklaag gecreëerd onder het bestaande plafond. Bij een houten balklaag kunnen de stukjes panlat rechtstreeks op de balklaag gemonteerd worden.
Stap 3
Tegen deze panlat wordt een dwarsregel van 32x50 mm gemonteerd.
Stap 4
Haaks op deze dwarsregel wordt weer een dwarsregel van 32x50mm gemonteerd.
Stap 5
Op deze dwarsregel wordt het regelwerk (latten van 22x50 mm), voor de MDF panelen of gipsplaten, met een afstand van 30-40 cm geplaatst wordt. De afstand tussen de latten is afhankelijk van de dikte van de panelen die gebruikt worden.
De afwerking van een verlaagd plafond: MDF, PVC of gipsplaten
MDF plafondpanelen zijn kant-en-klaar afgewerkt met een decoratieve folie. Je hoeft dus na de montage niet meer te plamuren en te schilderen. Deze panelen zijn in verschillende afmetingen en decors leverbaar.
Ook PVC panelen zijn geschikt voor de afwerking van een verlaagd plafond. Deze panelen zijn ideaal in vochtige omstandigheden zoals in de keuken of badkamer.
Een plafond kan ook met gipsplaten worden verlaagd. Na het plaatsen moeten deze nog afgewerkt worden: schroefgaten plamuren, naden dichtmaken, grondeermiddel opbrengen en twee keer sauzen.
Plafond verlagen in de woonkamer of keuken
In vrijwel iedere ruimte kan een verlaagd plafond aangebracht worden, in de woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer. Bij het kiezen van de afwerking moet er wel rekening gehouden worden met het soort ruimte: kies bij de badkamer en de keuken een product dat goed bestand is tegen vochtige omstandigheden.
Kosten plafond verlagen
MDF plafondpanelenzijn snel en eenvoudig zelf te monteren met speciale metalen clips of met nagels en nieten.. Het plafond is na montage direct klaar, er is geen afwerking van de platen na het plaatsen nodig. Ze zijn in allerlei prijsklassen te koop.
Ook PVC panelen zijn na montage direct klaar. Ze worden gemakkelijk aangebracht met nagels, nieten of lijm.
Een plafond van gipsplaten moet meestal met 2 personen gemonteerd worden. Daarnaast moeten de platen na de montage nog helemaal afgewerkt worden. Gipsplaten zijn dus arbeidsintensiever en het plaatsen kost veel meer tijd. Ze lijken een goedkoper alternatief dan de kant-en-klare MDF of PVC plafondpanelen, maar als je alle bijkomende kosten voor de afwerking optelt, is er geen verschil.
Plafond verlagen met spotjes
Spotjes en ventilatie openingen zijn eenvoudig in een verlaagd plafond te maken. Bepaal vóór de montage van het plafond waar de spotjes of ventilatie moet komen. Breng vervolgens hier alvast de elektriciteit naar toe om later de draad door het gat te trekken.
Met een gatenboor kun je op de gewenste diameter een gat maken in het materiaal. Het beste is om LED spotjes te gebruiken deze worden niet warm en zullen geen schade aanbrengen aan het MDF of gipsplafond.