Kan je PVC over laminaat leggen?

Kan je PVC over laminaat leggen?

Benice Kouwenberg |

Je hebt een mooie laminaatvloer in je huis, maar je wilt graag iets nieuws. Je hebt gehoord dat PVC vloeren veel voordelen hebben, zoals een lange levensduur, goede geluidsisolatie en makkelijk onderhoud.

Echter, het verwijderen van de laminaatvloer zie je niet echt zitten. Kan je dan PVC over laminaat leggen? Of moet je eerst je oude vloer verwijderen?

In dit artikel geven we je het antwoord op deze vraag en vertellen we je waar je op moet letten als je een PVC vloer over laminaat wilt leggen.

PVC vloer over laminaat leggen: wel of geen goed idee?

Het antwoord op de vraag of je een PVC vloer over laminaat kunt leggen, hangt af van het soort PVC vloer dat je kiest. Er zijn namelijk twee soorten PVC vloeren: klik PVC en plak PVC.

Een klik PVC vloer wordt in elkaar geklikt, net als een laminaatvloer, terwijl een plak PVC vloer verlijmd wordt op de ondergrond.

Plak PVC over laminaat leggen

Een plak PVC vloer over laminaat leggen is geen goed idee. De reden hiervoor is dat de onderliggende laminaatvloer (met ondervloer) moet kunnen ademen.

Als je een PVC vloer over een laminaatvloer verlijmt, wordt deze volledig afgesloten van luchtcirculatie, waardoor schimmelvorming kan ontstaan. Bovendien kan de lijm niet goed hechten op het laminaat, waardoor de PVC vloer kan loslaten of bobbelen.

Het is dus beter om eerst de laminaatvloer te verwijderen voordat je een plak PVC vloer gaat leggen.

Klik PVC over laminaat leggen

Een klik PVC vloer over laminaat leggen kan daarentegen wel, maar er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Zo moet de huidige laminaatvloer in goede staat zijn en is het aan te raden om een goede ondervloer te gebruiken tussen de PVC vloer en het laminaat.

Daarnaast dien je rekening te houden met de totale hoogte van de vloer (ondervloer + laminaatvloer + eventuele tussenvloer + PVC vloer). De totale hoogte van de vloer kan zorgen voor problemen met deuren, plinten en dorpels.

Om de duurzaamheid van de nieuwe PVC vloer te waarborgen is het sterk aan te raden om de oude laminaatvloer eerst te verwijderen.

Hiermee voorkom je dat er later problemen ontstaan met de PVC vloer en worden eventuele extra werkzaamheden uitgesloten.

Waar op letten bij het leggen van een PVC vloer over laminaat?

Als je besluit om een klik PVC vloer over laminaat te leggen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Hoogte van de vloer: een klik PVC vloer is meestal tussen de 4 en 6 mm dik, dus je vloer wordt al snel een centimeter hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de deuren, de plinten en de drempels in je huis. Je moet dus misschien je deuren inkorten, je plinten vervangen of je drempels aanpassen.
  • Temperatuur en luchtvochtigheid in huis: een klik PVC vloer kan uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen en vochtigheid. Daarom moet je altijd een uitzettingsvoeg van minimaal 10 mm rondom de vloer aanhouden. Ook laminaat kan uitzetten en krimpen, waardoor een stabiele ondergrond niet altijd gegarandeerd is.
  • Garantie van de vloer: sommige fabrikanten van PVC vloeren geven geen garantie als je de vloer over een bestaande vloer legt. Lees dus altijd goed de voorwaarden van de fabrikant voordat je een PVC vloer over laminaat legt.

Conclusie: wel of geen PVC over laminaat leggen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om bij het leggen van een nieuwe PVC vloer de oude laminaatvloer te verwijderen om mogelijke problemen met de nieuwe vloer te voorkomen en de duurzaamheid te waarborgen.

Enkele belangrijke overwegingen, zoals vloerhoogte aanpassingen, werking van de vloeren en garantievoorwaarden van fabrikanten moeten in overweging genomen worden voordat men besluit om PVC over laminaat te leggen.

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen