Laminaat afwerken bij een dorpel

Laminaat afwerken bij een dorpel

Jelle Engels |

Je hebt een mooie laminaatvloer gelegd in je huis, maar nu kom je bij een lastig punt: de dorpel. Hoe kun je het laminaat afwerken bij een dorpel, zodat het er netjes en professioneel uitziet?

We geven je graag een aantal tips en mogelijkheden om je laminaat af te werken bij een drempel, zodat je kunt genieten van een prachtige laminaat vloer zonder lelijke naden of kieren.

Wat is de functie van een dorpel?

Een dorpel of drempel is een stuk hout, steen, metaal of kunststof dat tussen een kozijn wordt geplaatst, bijvoorbeeld een deurkozijn. Het heeft verschillende functies, zoals:

  • Het voorkomen van tocht, kou, vocht en geluid tussen twee ruimtes;
  • Het creëren van een overgang tussen twee verschillende vloeren, bijvoorbeeld tussen laminaat en tegels;
  • Het beschermen van de onderkant van de deur tegen beschadigingen;
  • Het verfraaien van de uitstraling van de deur en de vloer.

Hoe moet je laminaat afwerken bij een dorpel?

Als je laminaat gaat leggen in je huis, kom je waarschijnlijk een of meerdere dorpels tegen. En hoe kun je dan het laminaat afwerken bij een dorpel, zodat het er strak en professioneel uitziet?

Er zijn een aantal opties, afhankelijk van de hoogte, de breedte en de vorm van de dorpel. Hieronder bespreken we drie veelgebruikte methoden voor het afwerken van laminaat bij een dorpel of drempel.

Drempel afwerken met plinten

Een van de makkelijkste manieren om je laminaat af te werken bij een dorpel is door plinten te gebruiken. Plinten zijn smalle stroken hout of kunststof die je langs de randen van je vloer plaatst, om de naden tussen de vloer en de muur te bedekken.

Je kunt ze ook gebruiken om de naden tussen de vloer en de dorpel te bedekken, door ze op maat te zagen en tegen de dorpel aan te lijmen of te spijkeren. Zo krijg je een strakke en nette afwerking, die bovendien de dorpel beschermt tegen beschadigingen.

Gebruik van overgangsprofielen

Een andere optie om je laminaat af te werken bij een dorpel is door overgangsprofielen te gebruiken. Overgangsprofielen zijn metalen of kunststof strips die je over de dorpel heen plaatst, om een overgang te creëren tussen de laminaatvloer en de dorpel.

Deze overgangsprofielen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren, en kunnen geschikt zijn voor verschillende hoogteverschillen. Je kunt ze vastzetten met schroeven, pluggen, lijm of tape, afhankelijk van het type profiel en de ondergrond.

Een bijkomend voordeel is dat overgangsprofielen zorgen voor een stevige en duurzame afwerking, die bovendien voorkomt dat er vuil of vocht onder de vloer komt.

Dorpel afwerken met kit

Het gebruik van kit behoort ook tot een van de mogelijkheden voor het afwerken van laminaat bij een dorpel of drempel. Kit is een flexibele en waterdichte pasta die je in de kieren tussen de vloer en de dorpel spuit, om ze op te vullen en af te dichten.

Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en je kunt het gladstrijken met een spatel of een natte vinger. Kit zorgt voor een naadloze en waterdichte afwerking, die zowel de vloer als de dorpel beschermt tegen slijtage.

Houd rekening met de hoogte van de dorpel

Welke methode je ook kiest om je laminaat af te werken bij een dorpel, het is belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte van de dorpel.

Als de dorpel hoger is dan de laminaatvloer, moet je er namelijk voor zorgen dat je de vloer niet te strak tegen de dorpel aanlegt, want dan kan de vloer gaan bollen of krimpen door temperatuurverschillen.

Laat altijd een kleine ruimte (ongeveer 1 centimeter) over tussen de vloer en de dorpel, en werk deze vervolgens af met plinten, profielen of kit.

Is de dorpel lager dan de laminaatvloer? Dan moet je ervoor zorgen dat de vloer niet te ver boven de dorpel uitsteekt, want dan kan de vloer gaan kraken of beschadigen. De vloer moet altijd op maat gezaagd worden, zodat hij netjes aansluit op de dorpel, en dan afwerken met plinten, profielen of kit.

Laminaatvloer van Laminaat.nl

Wil je een mooie laminaatvloer in je huis, die je gemakkelijk kunt afwerken bij een dorpel? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Wij hebben een ruim assortiment aan laminaatvloeren, in verschillende kleuren, stijlen, diktes en voor diverse budgetten.

 

Bovendien kun je bij ons terecht voor alle benodigdheden om je laminaat te leggen en af te werken, zoals ondervloeren, plinten en profielen. Profiteer daarbij van onze scherpe aanbiedingen, snelle levering en uitstekende service. Bestel dus vandaag nog je laminaatvloer bij Laminaat.nl en geniet binnenkort van een prachtige vloer die perfect aansluit op je dorpels.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.