Hoeveel laminaat heb ik nodig?

hoeveel laminaat heb ik nodig

Nils Jansen |

Laminaat is een populaire en voordelige keuze voor vloerbedekking in veel huizen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen, diktes en breedtes.

Maar hoeveel laminaat heb je nodig voor je kamer of huis? Hoe kun je de juiste hoeveelheid laminaat berekenen? En waar moet je op letten bij het kopen van laminaat?

In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en meer. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over hoeveel laminaat je nodig hebt.

Hoeveel m2 laminaat heb ik nodig?

Om te weten hoeveel laminaat je nodig hebt, moet je eerst weten hoe groot de oppervlakte van je kamer of huis is. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

Ruimte opdelen

Als je meerdere kamers wilt voorzien van laminaat, dan kun je het beste de ruimte opdelen in rechthoekige of vierkante vlakken. Dit maakt het makkelijker om de oppervlakte te berekenen.

Heb je een kamer met een schuine wand of een nis, dan kun je deze ook apart opmeten en optellen bij de rest van de oppervlakte. Als je een kamer hebt met een ronde of ovale vorm, dan kun je deze benaderen met een rechthoek of een vierkant die de kamer zo goed mogelijk omsluit.

Lengte en breedte

Voor elk vlak dat je hebt opgemeten, moet je de lengte en de breedte meten in meters. Gebruik hiervoor een rolmaat of een meetlint. Meet zo nauwkeurig mogelijk en rond af op twee decimalen. Noteer de maten op papier of maak een notitie in jouw telefoon.

Bereken de oppervlakte (m2)

Voor elk vlak dat je hebt opgemeten, moet je de oppervlakte berekenen in vierkante meters (m2). Dit doe je door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen.

Voorbeeld: als je een ruimte hebt van 4,50 meter lang en 3,20 meter breed, dan is de oppervlakte 4,50 x 3,20 = 14,40 m2.

Bekijk het totaaloppervlakte

Als je alle ruimtes hebt opgemeten en de oppervlakte van elke ruimte hebt berekend, dan kun je het totaaloppervlakte bekijken. Dit doe je door alle oppervlaktes bij elkaar op te tellen.

Voorbeeld: als je drie ruimtes hebt met de volgende oppervlakten; 14,40 m2, 12,00 m2 en 9,60 m2, dan is de totale oppervlakte 14,40 + 12,00 + 9,60 = 36,00 m2.

Dit is de minimale hoeveelheid laminaat die je nodig hebt voor het leggen van de vloer in die drie ruimtes. Het is echter belangrijk om rekening te houden met snijverlies.

Hou rekening met snijverlies

Als je laminaat gaat leggen, krijg je altijd te maken met snijverlies. Doordat de planken van het laminaat meestal niet precies van muur tot muur passen of omdat je onderweg obstakels tegenkomt, zal je het laminaat op maat moeten zagen.

Bij het op maat zagen van laminaat kunnen er delen overblijven waar je niets meer mee kunt. Ook kunnen er zaagfouten optreden waardoor de planken iets korter worden dan gepland.

Het is belangrijk om rekening te houden met snijverlies bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid laminaat. Een te optimistische inschatting kan leiden tot een tekort aan materiaal, wat de voortgang van het project kan vertragen en extra kosten met zich mee kan brengen.

Hoeveel snijverlies je hebt, hangt af van de vorm van de kamer, de legrichting van het laminaat en je manier van werken. Over het algemeen kun je rekenen op 5% tot 10% snijverlies.

Met hoeveel snijverlies moet ik rekening houden?

Zoals gezegd, hangt het snijverlies af van verschillende factoren. Hieronder geven we je een overzicht van de meest voorkomende situaties en het bijbehorende snijverlies per situatie/factor:

 • Rechthoekige of vierkante ruimte: in ruimtes met minimale hoeken en eenvoudige vormen, zoals rechthoekige of vierkante kamers, wordt doorgaans een snijverlies van ongeveer 5% verwacht.
 • Kamer met meerdere hoeken of nissen: bij kamers die gekenmerkt worden door talrijke hoeken of nissen, wordt doorgaans een hoger snijverlies van ongeveer 10% verwacht.
 • Kamer met schuine wanden of ronde vormen: in ruimtes met schuine wanden of ongewone ronde vormen kan het snijverlies oplopen tot ongeveer 15%.
 • Laminaat in de lengte leggen: wanneer het laminaat parallel aan de langste zijde van de kamer wordt gelegd, is het geschatte snijverlies doorgaans rond de 5%.
 • Laminaat in de breedte leggen: het leggen van laminaat parallel aan de kortste zijde van de kamer resulteert meestal in een hoger snijverlies, geschat op ongeveer 10%.
 • Laminaat diagonaal leggen: het leggen van laminaat onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de lengte- en breedterichting van de kamer resulteert vaak in het hoogste snijverlies van ongeveer 15%.
 • Visgraat of Hongaarse punt: bij het leggen van laminaat in een visgraat- of Hongaarse punt-patroon, in een zigzag- of V-vorm, kan het snijverlies oplopen tot circa 20%.

Om het snijverlies te beperken, kun je de volgende tips volgen:

 • Meet de kamer nauwkeurig op: hoe beter je de kamer opmeet, hoe minder snijverlies je zult hebben. Gebruik een rolmaat of een meetlint en rond af op twee decimalen. Houd daarbij rekening met eventuele plinten, deuren of verwarmingsbuizen.
 • Kies de juiste legrichting: hoe beter je de legrichting afstemt op de vorm van de kamer, hoe minder snijverlies er zal ontstaan. Kies bij voorkeur voor een legrichting die parallel loopt aan de langste muur.

Hoeveel pakken laminaat heb ik nodig?

Zodra je weet hoeveel m2 laminaat je nodig hebt, inclusief snijverlies, dan kun je ook berekenen hoeveel pakken laminaat je moet kopen. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 • Kijk hoeveel m2 laminaat er in een pak zit. Dit kun je vinden op de verpakking van het laminaat of op onze product pagina's. Het aantal m2 laminaat per pak verschilt per merk, dikte en breedte. Over het algemeen geldt dat hoe dikker en breder het laminaat is, hoe minder m2 er in een pak zit.
 • Deel de totale oppervlakte van de ruimte, inclusief snijverlies, door het aantal m2 per pak. Dit geeft je het aantal pakken laminaat dat je nodig hebt.
 • Rond het aantal pakken laminaat naar boven af. Dit doe je om er zeker van te zijn dat je genoeg laminaat hebt en om eventuele fouten of beschadigingen op te vangen.

Wil je eenvoudig het aantal pakken laminaat berekenen, maak dan gebruik van onze handige laminaatcalculator. Deze vind je op elke product pagina.

Je hoeft alleen maar het aantal vierkante meters laminaat dat je nodig hebt in te vullen en de calculator doet de rest.

Bovendien kun je ook automatisch een snijverlies van 10% meerekenen, zodat je zeker weet dat je voldoende laminaat in huis haalt. Zo weet je precies hoeveel pakken laminaat je nodig hebt en hoeveel het gaat kosten.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.