Laminaat staat bol

Laminaat staat bol

Jelle Engels |

Laminaat vloeren zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege hun duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Maar wat doe je als je laminaat vloer begint te bollen?

In dit artikel bespreken we de oorzaken van een bollende laminaatvloer, wanneer je actie moet ondernemen, en hoe je dit probleem kunt voorkomen en verhelpen. We geven ook een stappenplan om eventuele bolling te repareren.

Waarom staat mijn laminaat vloer bol?

Een bollende laminaatvloer kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze oorzaken zijn, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om het probleem op te lossen.

Te strak gelegd

Een veelvoorkomende reden voor een bollende laminaatvloer is dat de vloer te strak is gelegd. Laminaat heeft ruimte nodig om uit te zetten en te krimpen bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Zonder voldoende uitzettingsruimte kan de vloer gaan bollen.

Uitzetting laminaat

Laminaatvloeren zetten uit bij hoge temperaturen en vochtigheid. Als er niet genoeg ruimte is voor deze uitzetting, zullen de planken tegen elkaar duwen en omhoog komen, wat resulteert in een bollende vloer.

Acclimatiseren

Het is essentieel dat laminaatvloeren de tijd krijgen om te acclimatiseren aan de omgeving waarin ze worden gelegd. Dit betekent dat de planken een paar dagen in de ruimte moeten liggen waar ze geïnstalleerd zullen worden, zodat ze kunnen wennen aan de temperatuur en vochtigheid. Als dit niet gebeurt, kan het laminaat na installatie gaan bollen.

Wanneer is laminaat uitgewerkt?

Laminaatvloeren hebben meestal een inwerkperiode waarin ze zich aanpassen aan de omgevingsomstandigheden. Na deze periode, die enkele weken kan duren, zouden de vloeren stabiel moeten zijn, mits ze correct zijn geïnstalleerd en geacclimatiseerd.

Wanneer trekt een laminaatvloer krom?

Laminaat kan kromtrekken als het wordt blootgesteld aan extreme vochtigheidsveranderingen of als het niet correct is geïnstalleerd. Dit gebeurt vaak als er water op de vloer blijft liggen of als de vloer niet voldoende ruimte heeft om uit te zetten.

Hoe voorkom je dat jouw laminaat bol gaat staan?

Om te voorkomen dat je laminaatvloer bol gaat staan, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen:

  • Zorg ervoor dat er voldoende uitzettingsruimte rondom de vloer is.
  • Laat het laminaat acclimatiseren voordat je het installeert.
  • Vermijd blootstelling aan overmatige vochtigheid en mors geen water op de vloer.
  • Gebruik geschikte ondervloeren die de uitzetting en inkrimping kunnen opvangen.

Stappenplan om bolling te repareren

Als je laminaatvloer al bol staat, kun je het probleem vaak zelf oplossen door deze stappen te volgen:

1. Identificeer de oorzaak

Voordat je de bolling kunt repareren, moet je de oorzaak vaststellen. Controleer of er voldoende uitzettingsruimte is en of er vochtproblemen zijn.

2. Verwijder de plinten

Verwijder voorzichtig de plinten rondom de kamer om toegang te krijgen tot de randen van de laminaatvloer.

3. Snijd overtollig materiaal weg

Als de vloer te strak ligt, gebruik dan een zaag om een klein stukje van de randen van de planken weg te snijden, zodat er meer ruimte is voor uitzetting.

4. Droog de vloer

Als vocht de oorzaak is, zorg er dan voor dat de vloer volledig droog is voordat je deze weer installeert.

5. Herinstalleer de plinten

Nadat je de nodige aanpassingen hebt gedaan, plaats je de plinten terug en zorg je ervoor dat er voldoende ruimte is voor de vloer om te bewegen.

Dus, wat kan ik aan een bollende laminaat vloer doen?

Een bollende laminaatvloer kan frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er duidelijke stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken en te voorkomen. Door te zorgen voor voldoende uitzettingsruimte, het laminaat goed te laten acclimatiseren, en vochtproblemen te vermijden, kun je de kans op bolling minimaliseren.

Mocht je toch met een bollende vloer te maken krijgen, dan kun je met het bovenstaande stappenplan meestal zelf de nodige reparaties uitvoeren. Op deze manier blijft je laminaatvloer er niet alleen mooi uitzien, maar gaat hij ook langer mee.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.