Waterschade aan laminaat

Waterschade aan laminaat

Wouter Touw |

Heb je ooit ervaren dat je prachtige laminaat vloer plotseling in gevaar is gekomen door een onverwacht incident met water? Waterschade aan laminaat kan een nachtmerrie zijn, maar er is nog niet direct reden tot paniek.

Hoewel water en laminaat geen goede combinatie zijn, wil het toch wel eens voorkomen dat er water op de laminaatvloer terechtkomt. Ontstaat er hierdoor schade? Dan zijn er mogelijk nog een aantal laatste redmiddelen voordat je moet besluiten om een nieuwe laminaatvloer te kopen.

In dit handige artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over waterschade aan laminaat. Zo vertellen we je hoe waterschade kan ontstaan, wat je er tegen kunt doen en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe kan waterschade aan laminaat ontstaan?

Laminaatvloeren zijn doorgaans bestand tegen kleine hoeveelheden water vanwege de bovenste kunststoflaag die als bescherming fungeert. Deze laag voorkomt dat vocht onmiddellijk doordringt en schade aanricht aan de onderliggende lagen. Als resultaat kan de laminaat vloer omhoog komen

Een paar gemorste druppels of een kleine hoeveelheid vocht vormen meestal geen direct gevaar voor laminaatvloeren. Het probleem ontstaat echter wanneer aanzienlijke hoeveelheden water langere tijd op de vloer blijven liggen, bijvoorbeeld door:

 • Een lekkage in de waterleiding, de afvoer, de cv-ketel of de wasmachine.
 • Een overstroming door hevige regenval, een gesprongen leiding of een verstopte afvoer.
 • Een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte, bijvoorbeeld door te weinig ventilatie, te veel kamerplanten of te veel douchen.

Wanneer er water of vocht onder het laminaat komt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit en de uitstraling van de vloer. Het laminaat kan gaan opbollen, kromtrekken, uitzetten, krimpen, verkleuren of loslaten.

Dit kan niet alleen lelijk zijn, maar ook gevaarlijk. Je kunt namelijk struikelen over de bobbels of uitglijden over gladde plekken. Bovendien kan er schimmel of rot ontstaan, wat slecht is voor je gezondheid en die van je huisgenoten.

Wat moet je doen bij waterschade?

Als je merkt dat je laminaat nat is geworden, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om de schade te beperken. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Droog het water of het vocht zo goed mogelijk op met een doek, een dweil, een handdoek of een stofzuiger.
 2. Haal de plinten weg en til het laminaat op om te zien hoeveel water eronder zit.
 3. Verwijder het overtollige water met een spons, een doek of een waterstofzuiger.
 4. Laat het laminaat en de ondervloer goed drogen met behulp van een ventilator, een kachel, een luchtontvochtiger of een föhn.
 5. Controleer of het laminaat en de ondervloer nog in goede staat zijn. Zo niet, dan moet je deze vervangen of herstellen.

Let op: deze stappen zijn alleen geschikt voor kleine hoeveelheden water of vocht. Als je te maken hebt met een grote lekkage of een overstroming, dan is het raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen om de waterschade te herstellen.

Laminaat herstellen na waterschade

Als je laminaat waterschade heeft opgelopen, kun je proberen om het te herstellen. Dit kan echter alleen als de schade niet te groot is en als het laminaat van goede kwaliteit is. Er zijn verschillende manieren om laminaat te herstellen na waterschade, afhankelijk van het soort schade. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Als het laminaat is opgebogen, kun je proberen om het weer plat te krijgen met een strijkijzer. Leg een vochtige doek over de bolling en strijk er voorzichtig overheen. Dit kan het laminaat weer laten krimpen en de bolling verminderen.
 • Als het laminaat is verkleurd, kun je proberen om het weer op te frissen met een speciale laminaatverf of een laminaatstift. Kies een kleur die zo goed mogelijk overeenkomt met de originele kleur van het laminaat en breng de verf of de stift aan op de beschadigde plekken.
 • Als het laminaat is losgekomen, kun je proberen om de losse vloerdelen weer in elkaar te klikken. Wanneer er planken in het midden van de vloer zijn losgekomen, is het nodig om een groot deel van de vloer opnieuw te leggen. 

Let op: deze methoden zijn geen garantie voor succes. Het kan zijn dat het laminaat niet meer te herstellen is of dat het resultaat niet naar wens is. In dat geval is het beter om het laminaat te vervangen.

Laminaat vervangen na waterschade

 

Als je laminaat ernstige waterschade heeft, is het verstandig om dit te vervangen om de uitstraling, levensduur en veiligheid van je vloer te verbeteren.

Je kunt ervoor kiezen om beschadigde delen te vervangen of de hele vloer te vernieuwen, afhankelijk van de schade en je voorkeur.

Bij Laminaat.nl bieden we niet alleen een breed assortiment aan laminaatvloeren, maar ook professionele installatiediensten. Onze ervaren vakmensen zorgen voor een perfecte plaatsing.

Neem voor meer informatie of het plannen van een installatie contact op via info@laminaat.nl. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en service.

Preventie is de beste remedie

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor waterschade aan laminaat. Er zijn dan ook een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je laminaat nat wordt of dat er vocht onder het laminaat terecht komt. Hier volgen enkele tips:

 • Controleer regelmatig je waterleidingen, afvoeren, cv-ketel en wasmachine op lekkages. Repareer ze zo snel mogelijk als je iets verdachts ziet.
 • Plaats een waterstop of een lekbak onder je wasmachine of je vaatwasser. Zo voorkom je dat er water op de vloer komt als er iets misgaat.
 • Wees voorzichtig met het morsen van vloeistoffen op je laminaat. Toch geknoeid? Droog het dan zo snel mogelijk op om te voorkomen dat het water onder het laminaat terechtkomt.
 • Gebruik een vochtige doek of een speciale laminaatreiniger om je laminaat licht vochtig schoon te maken. Gebruik nooit te veel water, aangezien dit in de naden van de vloer kan trekken.
 • Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waar je laminaat ligt. Zet regelmatig een raam of een deur open om de lucht te verversen.
 • Houd de luchtvochtigheid in de ruimte op een gezond niveau. Dit kun je meten met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid voor laminaat ligt tussen de 40% en de 60%. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kun je een luchtontvochtiger gebruiken om het te verlagen.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op waterschade aan laminaat aanzienlijk verkleinen. Zo kun je langer genieten van je mooie laminaatvloer.

Hoe zit het met de verzekering?

Of je de waterschade aan je laminaatvloer kunt verhalen op de verzekering, hangt af van de oorzaak van de schade, het soort verzekering dat je hebt en de voorwaarden die daarbij horen. Over het algemeen geldt dat je voor waterschade een inboedelverzekering nodig hebt. Laminaat wordt namelijk meestal gezien als een los onderdeel (inboedel), omdat je het kunt meenemen als je verhuist.

Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je laminaat als deze is veroorzaakt door een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis, zoals een lekkage, een overstroming of een brand. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je niet nalatig bent geweest en dat je de schade zo snel mogelijk hebt gemeld en beperkt.

Neem altijd zo snel mogelijk contact op met jouw verzekeraar om erachter te komen hoe het zit met een eventuele vergoeding voor de schade. Hiervoor is het belangrijk om foto's te maken van de schade en eventuele bonnetjes en facturen van hersteldiensten te bewaren.

De oplossing: kies voor waterbestendig laminaat!

Wil je voorgoed afrekenen met waterschade aan laminaat? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor je: kies voor waterbestendig laminaat! Dit is een speciaal soort laminaat dat bestand is tegen water en vocht.

Waterbestendig laminaat is voorzien van een speciale waterafstotende toplaag, waardoor water of vocht niet in het laminaat kan trekken. Hierdoor kan het laminaat niet gaan opbollen, kromtrekken, uitzetten, krimpen, verkleuren of loslaten.

Waterbestendig laminaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dessins, formaten en prijzen. Je kunt dus altijd een waterbestendig laminaatvloer vinden die past bij jouw smaak, stijl en budget.

Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan waterbestendig laminaat van topmerken. Al ons waterbestendig laminaat is van hoge kwaliteit, heeft een lange garantie en is eenvoudig te leggen. Bovendien profiteer je bij ons van de laagste prijsgarantie, de snelste levering en de beste service.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen