PVC vloer vloerverwarming

pvc vloerverwarming

Mees Vermolen |

PVC vloer kopen? Stel je voor: een stijlvolle vloer die niet alleen prachtig oogt, maar ook heerlijk warm aanvoelt. Met een PVC vloer in combinatie met vloerverwarming maak je dit werkelijkheid. Deze combinatie biedt tal van voordelen, van energie-efficiëntie tot een gelijkmatige warmteverdeling.

In deze uitgebreide gids bespreken we of vloerverwarming onder een PVC vloer mogelijk is, de voordelen en nadelen, de verschillende soorten vloerverwarming die geschikt zijn voor PVC, en de kosten die hierbij komen kijken. Daarnaast geven we tips voor het kiezen van de beste PVC vloer voor jouw vloerverwarming en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Lees verder en ontdek waarom een PVC vloer met vloerverwarming de perfecte keuze is voor jouw huis.

Kan vloerverwarming onder een PVC vloer?

Ja, vloerverwarming kan zonder problemen onder een PVC vloer worden geïnstalleerd. PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming vanwege hun thermische geleidbaarheid en duurzaamheid. PVC kan de warmte van de vloerverwarming goed geleiden en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de gehele vloer.

Dit maakt het een ideale keuze voor het creëren van een comfortabele leefomgeving. Bovendien zijn PVC vloeren waterbestendig en slijtvast, wat bijdraagt aan een langere levensduur van zowel de vloer als de vloerverwarmingsinstallatie.

PVC vloer vloerverwarming voordelen

Het combineren van een PVC vloer met vloerverwarming biedt tal van voordelen:

 • Energie-efficiëntie: PVC vloeren geleiden warmte uitstekend, wat betekent dat je vloerverwarming efficiënter werkt en minder energie verbruikt.
 • Gelijkmatige warmteverdeling: met vloerverwarming onder een PVC vloer wordt de warmte gelijkmatig over de gehele vloer verspreid, wat zorgt voor een consistent comfortabele temperatuur in je huis.
 • Comfort: geen koude voeten meer! Een PVC vloer met vloerverwarming biedt een aangenaam warme ondergrond, ideaal voor koude dagen.
 • Duurzaamheid: PVC vloeren zijn slijtvast en bestand tegen vocht, waardoor ze langer meegaan en perfect zijn voor gebruik met vloerverwarming.
 • Onderhoudsvriendelijk: PVC vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, wat bijdraagt aan hun lange levensduur en de efficiëntie van je vloerverwarmingssysteem.

PVC vloer met vloerverwarming nadelen

Hoewel een PVC vloer met vloerverwarming veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Installatiekosten: de kosten voor het installeren van vloerverwarming onder een PVC vloer kunnen hoog zijn, vooral als je kiest voor een ingrijpende verbouwing.
 • Opwarmtijd: PVC vloeren hebben soms een langere opwarmtijd in vergelijking met andere materialen, wat betekent dat het even kan duren voordat de ruimte volledig is verwarmd.
 • Initiële investering: de aanschaf van hoogwaardige PVC vloeren en een goed vloerverwarmingssysteem kan in eerste instantie duur zijn.
 • Complexiteit van installatie: het installeren van vloerverwarming onder PVC vereist deskundige kennis en vakmanschap, wat de installatie ingewikkeld en tijdrovend kan maken.

Soorten vloerverwarming onder PVC

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming die je kunt combineren met een PVC vloer. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende soorten vloerverwarming voor onder een PVC vloer.

1. Warmwater vloerverwarming PVC vloer

Warmwater vloerverwarming is een van de meest populaire systemen voor gebruik onder PVC vloeren. Dit type vloerverwarming werkt door warm water door buizen onder de vloer te laten circuleren, waardoor de vloer en de kamer gelijkmatig worden verwarmd.

Warmwater vloerverwarming is energiezuinig en kan worden aangesloten op bestaande verwarmingssystemen, zoals een cv-ketel of warmtepomp. Dit maakt het een kosteneffectieve en duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis.

 • Kosten: € 30 à € 65 per m² (excl. btw, plaatsing & PVC vloer)

2. Elektrische vloerverwarming onder PVC vloer

Elektrische vloerverwarming is een andere populaire optie voor gebruik onder PVC vloeren. Dit systeem maakt gebruik van elektrische verwarmingskabels of -matten die onder de vloer worden geïnstalleerd. Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk te installeren en vereist geen aansluiting op een cv-systeem.

Het biedt snelle opwarming en nauwkeurige temperatuurregeling, wat het ideaal maakt voor kleinere ruimtes of specifieke zones in je huis. Echter, de operationele kosten kunnen hoger zijn dan bij warmwater vloerverwarming, afhankelijk van de energieprijzen.

 • Kosten: € 50 à € 70 per m² (excl. btw, plaatsing & PVC vloer)

3. Infrarood vloerverwarming met PVC vloer

Infrarood vloerverwarming is een innovatieve en efficiënte manier om je PVC vloer te verwarmen. Dit type vloerverwarming werkt door infraroodstraling uit te zenden, die direct de objecten en personen in de kamer verwarmt in plaats van de lucht. Infrarood vloerverwarming is dun en flexibel, waardoor het gemakkelijk te installeren is onder PVC vloeren zonder de vloerhoogte aanzienlijk te verhogen.

Bovendien is het energiezuinig en biedt het een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Dit maakt infrarood vloerverwarming een uitstekende keuze voor moderne woningen die op zoek zijn naar comfort en efficiëntie.

 • Kosten: € 50 à € 75 per m² (excl. btw, plaatsing & PVC vloer)

PVC vloer met vloerverwarming prijs

De kosten voor een PVC vloer met vloerverwarming kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type vloerverwarming, de kwaliteit van de PVC vloer, en de installatiekosten. De geschatte kosten zijn als volgt:

 • Materiaal kosten PVC vloer: de prijs van PVC vloeren ligt meestal tussen de €20 en €50 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en het merk.
 • Installatiekosten vloerverwarming: de kosten voor het installeren van vloerverwarming variëren:
  • Warmwater vloerverwarming: de installatiekosten liggen tussen de €40 en €60 per vierkante meter.
  • Elektrische vloerverwarming: deze kost gemiddeld tussen de €50 en €70 per vierkante meter.
  • Infrarood vloerverwarming: dit systeem kost ongeveer €50 tot €70 per vierkante meter.
 • Arbeidskosten: de arbeidskosten voor de installatie van vloerverwarming en PVC vloeren kunnen variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €30 en €50 per uur.

Beste PVC vloer voor vloerverwarming

Het kiezen van de beste PVC vloer voor vloerverwarming is cruciaal om optimaal te profiteren van de warmte-efficiëntie en het comfort dat deze combinatie biedt. Hier zijn enkele tips om de beste PVC vloer voor vloerverwarming te selecteren:

 • Dikte van de vloer: kies voor een PVC vloer met een dikte tussen 2 mm en 5 mm. Dikkere vloeren kunnen de warmte minder goed doorlaten, terwijl dunne vloeren zorgen voor een efficiëntere warmteoverdracht.
 • Warmteweerstand (R-waarde): let op de R-waarde van de PVC vloer. Een lagere R-waarde betekent een betere warmtegeleiding. Idealiter zou de R-waarde niet hoger moeten zijn dan 0,15 m²K/W.
 • Kwaliteit en merk: kies voor gerenommeerde merken die specifiek PVC vloeren produceren die geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming. Hoogwaardige vloeren zijn duurzamer en beter bestand tegen temperatuurschommelingen.
 • Installatiemethode: lijm de PVC vloer direct op de ondervloer voor de beste warmteoverdracht. Zwevende installaties kunnen isolerende lagen bevatten die de warmteoverdracht verminderen.

Bij Laminaat.nl vind je een breed assortiment aan hoogwaardige PVC vloeren die perfect zijn voor gebruik met vloerverwarming. Ons deskundige team staat klaar om je te adviseren en te helpen bij het kiezen van de ideale vloer voor jouw woning.

Alternatieven vloerverwarming en PVC vloer

Hoewel de combinatie van een PVC vloer en vloerverwarming veel voordelen biedt, zijn er ook andere opties die het overwegen waard zijn.

Hier zijn enkele alternatieven voor vloerverwarming en PVC vloeren:

 • Laminaatvloeren met vloerverwarming: laminaatvloeren zijn een populaire keuze en kunnen, net als PVC, goed samengaan met vloerverwarming. Let wel op dat je kiest voor speciaal laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming om optimale prestaties te garanderen.
 • Houten vloeren met vloerverwarming: hoewel minder gebruikelijk, kunnen bepaalde soorten houten vloeren ook met vloerverwarming worden gecombineerd. Het is belangrijk om hout te kiezen dat goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en goed geleidende eigenschappen heeft.
 • Tegelvloeren met vloerverwarming: tegels zijn uitstekende warmtegeleiders en werken zeer goed met vloerverwarming. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en bieden een zeer efficiënte warmteoverdracht.
 • Vinyl vloeren met vloerverwarming: vinyl vloeren zijn flexibel, waterbestendig en kunnen ook goed samengaan met vloerverwarming. Ze bieden een betaalbaar en stijlvol alternatief voor PVC vloeren.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming PVC vloer

Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over het gebruik van vloerverwarming in combinatie met een PVC vloer.

Is een PVC vloer in combinatie met vloerverwarming schadelijk?

Nee, een PVC vloer in combinatie met vloerverwarming is niet schadelijk, mits de vloer correct is geïnstalleerd en de temperatuur van de vloerverwarming binnen de aanbevolen grenzen blijft. PVC vloeren zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de warmte die wordt gegenereerd door vloerverwarming, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de vloerverwarming niet te hoog wordt, meestal niet hoger dan 27 graden Celsius.

Kun je een PVC vloer over tegels met vloerverwarming leggen?

Ja, je kunt een PVC vloer over bestaande tegels met vloerverwarming leggen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer egaal en schoon is voordat je de PVC vloer installeert. Eventuele oneffenheden of vuil kunnen de installatie bemoeilijken en de prestaties van de vloerverwarming beïnvloeden.

Daarnaast is het aan te raden om een geschikte ondervloer te gebruiken die compatibel is met zowel tegels als PVC, om de warmteoverdracht te optimaliseren en het comfort te verhogen.

Kan een PVC vloer zonder vloerverwarming?

Ja, een PVC vloer kan prima zonder vloerverwarming worden gebruikt. PVC vloeren zijn veelzijdig en kunnen op verschillende soorten ondervloeren worden geïnstalleerd, zoals beton, hout of tegels. Ze zijn duurzaam, waterbestendig en gemakkelijk te onderhouden, waardoor ze geschikt zijn voor allerlei ruimtes in huis, zoals de keuken, badkamer, woonkamer en slaapkamer.

Hoewel vloerverwarming een extra comfortlaag toevoegt, blijft een PVC vloer zonder vloerverwarming een uitstekende keuze vanwege zijn vele praktische voordelen.

Hoe warm mag de vloerverwarming onder PVC?

De maximale temperatuur van de vloerverwarming onder een PVC vloer mag meestal niet hoger zijn dan 27 graden Celsius. Dit is om ervoor te zorgen dat de PVC vloer zijn integriteit behoudt en geen schade oploopt door overmatige hitte.

Het is belangrijk om de temperatuurregeling van de vloerverwarming nauwkeurig in te stellen en te controleren, vooral tijdens de eerste weken na installatie, om ervoor te zorgen dat de vloer geleidelijk opwarmt en zich goed aanpast aan de warmte. Raadpleeg altijd de richtlijnen van de fabrikant van zowel de vloerverwarming als de PVC vloer voor specifieke aanbevelingen.

Wanneer kan de vloerverwarming aangezet worden bij een nieuwe PVC vloer?

Bij het installeren van een nieuwe PVC vloer met vloerverwarming is het belangrijk om geduldig te zijn voordat je de vloerverwarming aanzet. Na het leggen van de PVC vloer moet je wachten tot de lijm volledig is uitgehard. Dit duurt meestal ongeveer 48 uur, maar kan variëren afhankelijk van de specifieke lijm die is gebruikt en de omgevingscondities.

Na deze periode kun je de vloerverwarming langzaam opstarten door de temperatuur geleidelijk te verhogen met ongeveer 5 graden per dag. Dit helpt de vloer en de lijm zich aan te passen aan de warmte zonder schade te veroorzaken. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen