Hoe lang gaat een PVC vloer mee?

Hoe lang gaat een PVC vloer mee?

Mees Vermolen |

Zoek je naar een duurzame en stijlvolle vloer optie voor jouw woning of kantoor? Dan kan een PVC vloer de perfecte keuze zijn. Maar hoe lang gaat zo'n PVC vloer eigenlijk mee? Deze vraag is cruciaal bij de aanschaf van een nieuwe vloer, omdat de levensduur een grote impact heeft op zowel de kosten op lange termijn als het comfort in jouw leef- of werkruimte.

In dit artikel duiken we dieper in de levensduur van PVC vloeren en onderzoeken we welke factoren hierop invloed hebben. We bespreken niet alleen de gemiddelde duurzaamheid van verschillende soorten PVC, maar ook hoe je de levensduur van jouw vloer kunt verlengen en wat jouw opties zijn als jouw vloer uiteindelijk aan vervanging toe is.

Lees verder om alles te ontdekken over de levensduur van PVC en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen!

Levensduur van een PVC vloer in de praktijk

De levensduur van een PVC vloer kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren die we in dit artikel uitvoerig zullen bespreken. Een PVC vloer staat bekend om zijn lange levensduur, maar hoe lang jouw vloer precies mee zal gaan, hangt af van de dikte van de PVC toplaag, de kwaliteit van het materiaal, hoe intensief de vloer wordt gebruikt en de manier waarop deze is gelegd.

Elk van deze aspecten heeft een directe invloed op hoe lang je kunt genieten van jouw PVC vloer zonder zichtbare slijtage of de noodzaak voor vervanging. 

Dikte van de toplaag

De dikte van de toplaag is een van de meest cruciale factoren voor de levensduur van jouw PVC vloer. Een dikkere toplaag biedt meer bescherming tegen slijtage, krassen en andere vormen van beschadiging. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar veel gelopen wordt of waar zware meubels staan.

Over het algemeen geldt: hoe dikker de toplaag, hoe langer de PVC vloer mee zal gaan. Het kiezen van een vloer met een adequate toplaag dikte is dus essentieel als je zoekt naar een vloer die langdurig meegaat zonder aan kwaliteit in te leveren.

Kwaliteit van de PVC vloer

De kwaliteit van de PVC vloer speelt een onmisbare rol in hoe lang de vloer meegaat. Hoogwaardige & duurzame PVC vloeren zijn vaak gemaakt van betere materialen die beter bestand zijn tegen slijtage en vervorming. Daarnaast hebben ze vaak een betere afwerking die bijdraagt aan de duurzaamheid en het uiterlijk van de vloer.

Investeren in een kwalitatief hoogstaande PVC vloer betekent dat je minder snel te maken krijgt met problemen zoals verkleuring, scheuren of loslaten, wat uiteindelijk zorgt voor een langere levensduur en minder onderhoudskosten.

Gebruiksintensiteit

De intensiteit waarmee je jouw PVC vloer gebruikt, heeft directe invloed op de levensduur. Vloeren in ruimtes zoals woonkamers, keukens of gangen waar veel voetverkeer is, zullen sneller tekenen van slijtage vertonen dan vloeren in minder gebruikte ruimtes zoals slaapkamers of studeerkamers.

Het is belangrijk om deze factor in overweging te nemen bij de keuze van jouw PVC vloer. Voor ruimtes met hoge belasting is het aan te raden om te kiezen voor een vloer met een dikkere toplaag en van hogere kwaliteit om de duurzaamheid te verzekeren.

Op welke manier de PVC vloer is gelegd

De installatiemethode van jouw PVC vloer kan ook een significante invloed hebben op de levensduur. PVC vloeren kunnen zowel verlijmd als zwevend (klik PVC) geïnstalleerd worden. Een verlijmde vloer is over het algemeen stabieler en minder gevoelig voor beweging en slijtage, wat kan resulteren in een langere levensduur.

Een klik PVC vloer, daarentegen, is gemakkelijker te installeren en kan ideaal zijn voor doe-het-zelf projecten, maar kan meer onderhevig zijn aan verschuivingen en kieren tussen de planken. Voor meer informatie over kieren en naden in je PVC vloer raden we je aan om ons artikel over de PVC vloer afkitten te lezen.

De juiste installatiemethode kiezen, aangepast aan jouw situatie en de verwachte gebruiksfrequentie, is cruciaal voor het maximaliseren van de levensduur van jouw PVC vloer.

Wat is de gemiddelde levensduur van verschillende soorten PVC vloeren?

Bij het kiezen van de juiste PVC vloer is het nuttig om te begrijpen hoe de verschillende typen zich verhouden qua levensduur. We hebben dit verzameld in een tabel zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Deze vergelijking helpt je bij het maken van een geïnformeerde keuze op basis van hoe lang je verwacht dat de vloer mee zal gaan, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de specifieke toepassing in verschillende ruimtes van jouw huis of kantoor.

Soort PVC

Dikte PVC vloer

Dikte toplaag

Garantieperiode/Minimale levensduur

Toepassing

Verlijmd PVC

2 mm

0,3 mm

15 jaar

Slaapkamer

Verlijmd PVC

2,5-3 mm

0,55-0,7 mm

25 jaar

Keuken/Woonkamer, zwaar gebruik/Kantoor

Klik PVC

4-5 mm

0,3-0,55 mm

15-25 jaar

Slaapkamer/Woonkamer

Klik PVC

4-5 mm

0,7 mm

25 jaar

Winkel/Kantoor/Intensief woongebruik

Hoe kun je de PVC vloer levensduur verlengen?

Om het meeste uit jouw PVC vloer te halen en de levensduur ervan te maximaliseren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Hieronder volgen enkele effectieve methoden die je helpen jouw vloer in topconditie te houden:

  • Gebruik een speciale reiniger en polish: je PVC vloer regelmatig schoonmaken met de juiste producten kan voorkomen dat vuil en grit de vloer beschadigen. Een speciale polish kan bovendien een beschermende laag bieden die de toplaag van de vloer beschermt tegen slijtage.
  • Kies een PVC vloer met dikkere toplaag: bij de aankoop van een nieuwe PVC vloer kun je kiezen voor een variant met een dikkere toplaag. Dit zorgt voor extra bescherming tegen dagelijkse slijtage, vooral in ruimtes waar veel gelopen wordt.
  • Gebruik speciale stoeldoppen voor je meubels: stoeldoppen verminderen de kans op krassen en slijtage door meubels. Vooral belangrijk bij stoelen die frequent verschoven worden, zoals in de eetkamer of op kantoor.

PVC vloer versleten? Bekijk onze nieuwe PVC vloeren!

Is jouw PVC vloer aan het einde van zijn levensduur gekomen? Geen zorgen, bij Laminaat.nl bieden we een uitgebreide selectie aan hoogwaardige PVC vloeren die perfect bij jouw behoeften passen.

Of je nu op zoek bent naar een vloer die bestand is tegen zwaar gebruik of een stijlvolle optie voor jouw woonkamer, wij hebben de ideale oplossing. Onze nieuwe collectie PVC vloeren combineert duurzaamheid met esthetiek, zodat je niet alleen een vloer kiest dat lang meegaat, maar ook naadloos aansluit bij jouw interieur.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen