Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Is een PVC vloer krasbestendig?

is pvc krasbestendig

Mees Vermolen |

Ja, een PVC vloer is krasbestendig, maar het is belangrijk om te begrijpen dat krasbestendig niet hetzelfde is als krasvrij. PVC vloeren worden ontworpen met een slijtvaste dikke toplaag die bescherming biedt tegen veelvoorkomende slijtage en krassen.

PVC vloeren voldoen aan strenge Europese normen, waardoor ze goed bestand zijn tegen dagelijkse slijtage zoals voetstappen, het verschuiven van meubels, het gebruik van huishoudelijke apparaten en zijn PVC vloeren geluiddempend. Echter, scherpe voorwerpen of zware impact kunnen nog steeds krassen veroorzaken op je vloer.

Met een goede verzorging en het nemen van voorzorgsmaatregelen kun je de levensduur van je PVC vloer aanzienlijk verlengen en deze krasvrij houden. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een deurmat gebruikt om zand en vuil buiten te houden en plaats viltjes onder meubels.

Krasvrije PVC vloer: hoe ontstaan de krassen?

Hoewel PVC vloeren zeer slijtvast en krasbestendig zijn, kunnen er in sommige gevallen toch krassen ontstaan.

We hebben de 10 veelvoorkomende oorzaken van krassen op een krasvrije PVC vloer voor je op een rijtje gezet:

  1. Schuiven van zware meubels: het verschuiven van zware meubels zonder bescherming kan diepe krassen veroorzaken op je PVC vloer.
  2. Zand en vuil: kleine zandkorrels of ander vuil kunnen als schuurpapier werken en krassen veroorzaken wanneer je over de PVC vloer loopt.
  3. Huisdieren: lange nagels van honden of katten kunnen oppervlakkige krassen achterlaten op de toplaag van de PVC vloer.
  4. Slechte wieltjes van meubels: stoelen en bureaus met harde wieltjes kunnen krassen maken wanneer ze over de kunststof vloer rollen.
  5. Schurende schoenzolen: schoenen met harde of schurende zolen, zoals stilettohakken, kunnen krassen achterlaten.
  6. Onbeschermde meubels: meubels zonder viltjes of beschermdoppen aan de poten kunnen bij beweging krassen veroorzaken.
  7. Kinderspeelgoed: het gebruik van speelgoed met harde of scherpe onderdelen kan krassen veroorzaken.
  8. Stofzuigers zonder zachte wielen: stofzuigers met harde wielen of zonder parketborstel kunnen krassen achterlaten tijdens het schoonmaken van de PVC vloer.
  9. Verkeerde schoonmaakproducten: het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan de beschermende toplaag beschadigen, waardoor de PVC vloer gevoeliger wordt voor krassen.
  10. Slechte installatie: een incorrect geïnstalleerde PVC vloer kan sneller slijten en krassen vertonen op de naden.

Door rekening te houden met deze oorzaken kun je krassen op een krasvrije PVC vloer voorkomen en de duurzaamheid van de PVC vloer maximaliseren.

Hoe hou ik mijn PVC vloer krasvrij en zorg ik voor een krasbestendige PVC vloer?

Een PVC vloer is duurzaam en krasbestendig, maar met de juiste zorg kun je ervoor zorgen dat je vloer er jarenlang als nieuw uitziet.

Hieronder vind je enkele tips om je PVC vloer krasvrij te houden:

  1. Gebruik een deurmat: plaats een deurmat bij de ingang om vuil, zand en kleine steentjes buiten te houden, zodat deze niet op de vloer terechtkomen.
  2. Plaats viltjes onder meubels: bevestig viltjes onder de poten van stoelen, tafels en andere meubels om te voorkomen dat ze krassen veroorzaken bij het verschuiven.
  3. Kies voor meubels met zachte wieltjes: gebruik stoelen en bureaus met zachte wielen of plaats een beschermende bureaumat onder stoelen met wieltjes.
  4. Gebruik een parketborstel bij het stofzuigen: kies voor een stofzuiger met zachte wielen en een parketborstel om krassen tijdens het schoonmaken te voorkomen.
  5. Regelmatig schoonmaken: verwijder stof en vuil regelmatig door te stofzuigen of te dweilen om te voorkomen dat zand en vuil krassen veroorzaken.
  6. Bescherm de vloer tegen huisdieren: houd de nagels van huisdieren kort om te voorkomen dat ze krassen achterlaten.
  7. Verplaats meubels voorzichtig: yil zware meubels op in plaats van ze over de vloer te schuiven om krassen te voorkomen.
  8. Gebruik geschikte schoonmaakmiddelen: gebruik alleen reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor PVC vloeren om de beschermende toplaag intact te houden.
  9. Vermijd scherpe voorwerpen: laat geen scherpe of zware voorwerpen vallen op de vloer, omdat deze blijvende schade kunnen veroorzaken.
  10. Installeer je vloer correct: zorg ervoor dat je PVC vloer goed wordt geïnstalleerd door een professional, zodat deze stevig op zijn plaats blijft en slijtage voorkomt.

Krasvaste PVC vloer in vergelijking met andere type vloeren

Een krasvaste PVC vloer biedt veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren, zoals laminaat en houten vloeren.

Hieronder vergelijken we PVC vloeren met deze populaire opties om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw ruimte.

1. PVC vloer versus laminaat: hoewel laminaat vloeren duurzaam en relatief goedkoop zijn, zijn ze minder bestand tegen krassen in vergelijking met PVC vloeren. PVC vloeren hebben een slijtvaste toplaag die beter beschermt tegen krassen door bijvoorbeeld meubels of schoenen met harde zolen. Bovendien is PVC waterbestendig, wat het geschikter maakt voor ruimtes zoals keukens en badkamers.

2. PVC vloer versus houten vloeren: houten vloeren stralen luxe en warmte uit, maar zijn gevoeliger voor krassen en beschadigingen. Ondanks de mogelijkheid om hout te schuren en opnieuw af te werken, is dit een arbeidsintensieve en kostbare ingreep. PVC vloeren daarentegen zijn zeer krasbestendig en vereisen minder onderhoud, wat ze praktischer maakt in drukke huishoudens of commerciële ruimtes.

Onderstaand een tabel die de verschillen in krasbestendigheid en andere eigenschappen tussen deze vloeren duidelijk weergeeft:

Vloertype Krasbestendigheid Waterbestendigheid Onderhoud
PVC vloer Hoog Volledig waterbestendig Laag
Laminaat Gemiddeld Niet volledig waterbestendig Gemiddeld
Houten vloer Laag Niet waterbestendig Hoog

Zoals te zien is in de tabel, biedt een krasvaste PVC vloer een uitstekende balans tussen duurzaamheid, waterbestendigheid en onderhoudsgemak. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een robuuste en onderhoudsarme vloeroplossing.

Dikte van de slijtlaag

De dikte van de slijtlaag speelt een belangrijke rol in hoe goed een PVC vloer bestand is tegen krassen en slijtage. Een dikkere slijtlaag biedt meer bescherming tegen dagelijkse slijtage en zorgt ervoor dat de PVC vloer langer meegaat. De juiste dikte van de slijtlaag is afhankelijk van de ruimte waarin de vloer wordt geplaatst en het gebruiksdoel.

Hieronder vind je enkele richtlijnen voor de dikte van de slijtlaag en de geschiktheid per ruimte:

  • 0,20 mm: geschikt voor ruimtes met licht gebruik, zoals een slaapkamer of zolder.
  • 0,30 mm: ideaal voor woonkamers, eetkamers, keukens en badkamers met gemiddeld gebruik.
  • 0,40 - 0,55 mm: aanbevolen voor intensief gebruik in woonruimtes en normaal gebruik in commerciële ruimtes.
  • 0,70 mm: geschikt voor zwaar commercieel gebruik en bedrijfsruimtes waar de vloer dagelijks zwaar belast wordt.

Hoe dikker de slijtlaag, hoe beter de vloer bestand is tegen krassen en slijtage. Bij intensief gebruik, zoals in commerciële ruimtes, is een dikkere slijtlaag van minstens 0,70 mm essentieel om de vloer krasvrij te houden.

In huishoudelijke ruimtes kan een slijtlaag van 0,30 tot 0,55 mm voldoende zijn om langdurige bescherming te bieden.

Toepassing van de krasvaste PVC vloer

Een krasvaste PVC vloer is een uitstekende keuze voor diverse toepassingen, zowel in huishoudelijke als commerciële omgevingen. Dankzij de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van deze vloeren worden ze veel gebruikt in verschillende soorten ruimtes.

Hieronder enkele voorbeelden van de meest voorkomende toepassingen:

  • Huishoudelijk gebruik: PVC vloeren zijn ideaal voor intensief gebruikte ruimtes zoals de woonkamer, keuken en hal. Door hun krasbestendigheid en waterbestendigheid zijn ze ook zeer geschikt voor badkamers en eetkamers.
  • Commercieel gebruik: in commerciële ruimtes, zoals kantoren, winkels en restaurants, wordt vaak gekozen voor een PVC vloer met een dikkere slijtlaag (0,55 - 0,70 mm). Dit biedt optimale bescherming tegen zwaar voetverkeer en mogelijke schade door meubels en apparatuur.
  • Industrieel gebruik: voor intensief industrieel gebruik is een vloer met een dikte van 0,70 mm of meer aanbevolen. Deze vloeren kunnen zware belasting aan, waardoor ze perfect zijn voor magazijnen, fabrieken en andere ruimtes waar dagelijks veel activiteit is.

De veelzijdigheid van krasvaste PVC vloeren maakt ze een populaire keuze voor verschillende soorten projecten. Of je nu een duurzaam alternatief zoekt voor je woning, een onderhoudsarme oplossing voor je kantoor, of een robuuste vloer voor je bedrijfsruimte, PVC biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en lange levensduur.

Krassen op je PVC vloer verhelpen: wat kun je doen?

Het kan gebeuren dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch krassen op je PVC vloer ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze krassen te verhelpen.

Volg onderstaand stappenplan om de krassen effectief aan te pakken:

  1. Reinig het beschadigde gebied: voordat je de kras kunt herstellen, moet je ervoor zorgen dat het gebied schoon en stofvrij is. Gebruik een zachte doek en een mild PVC reinigingsmiddel om het oppervlak te reinigen.
  2. Bepaal de diepte van de kras: controleer of de kras oppervlakkig is of diep in de vloer is doorgedrongen. Oppervlakkige krassen kunnen vaak eenvoudig worden hersteld, terwijl diepere krassen mogelijk meer aandacht vereisen.
  3. Gebruik een PVC reparatieset: voor oppervlakkige krassen kun je een speciale PVC reparatieset gebruiken, die vaak bestaat uit een vulmiddel en een kleurstof die past bij je vloer. Volg de instructies van de fabrikant om de kras te vullen en het oppervlak weer egaal te maken.
  4. Voor diepere krassen: bij diepe krassen kan het nodig zijn om het beschadigde deel van de vloer te vervangen. In veel gevallen is het mogelijk om een afzonderlijke plank of tegel van de PVC vloer te vervangen zonder de gehele vloer eruit te halen.
  5. Bescherm het herstelde gebied: nadat de kras is hersteld, is het belangrijk om het gebied te beschermen door bijvoorbeeld viltjes onder meubels te plaatsen of een vloerkleed neer te leggen om toekomstige schade te voorkomen.
  6. Onderhoud je vloer regelmatig: voorkom dat krassen opnieuw ontstaan door je PVC vloer regelmatig te reinigen en preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van deurmatten en meubelbeschermers.

Met dit stappenplan kun je kleine krassen op je PVC vloer gemakkelijk verhelpen en de vloer er weer als nieuw uit laten zien. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt om schade te herstellen zonder de PVC vloer verder te beschadigen.

Kies voor een PVC krasbestendige vloer van Laminaat.nl

Ben je op zoek naar een PVC vloer die zowel stijlvol als duurzaam is? Bij Laminaat.nl vind je een breed assortiment aan krasbestendige PVC vloeren die perfect passen in elke ruimte.

Onze PVC vloeren zijn ontworpen om lang mee te gaan, met een slijtvaste toplaag die bestand is tegen dagelijkse slijtage en krassen. Of je nu een vloer zoekt voor je woonkamer, keuken, kantoor of commerciële ruimte, wij hebben de juiste oplossing voor jou.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen