Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

PVC vloer leggen op beton

pvc vloeren leggen op beton

Nils Jansen |

Het leggen van een PVC vloer op een betonnen ondergrond is een populaire keuze vanwege de vele voordelen die dit type vloer biedt. PVC vloeren zijn duurzaam, waterbestendig en eenvoudig in onderhoud, waardoor ze perfect geschikt zijn voor vrijwel elke ruimte in huis.

Wanneer je een PVC vloer op beton wilt leggen, zijn er een aantal belangrijke stappen en overwegingen waarmee je rekening moet houden om een strak en duurzaam eindresultaat te bereiken. Of je nu kiest voor klik-PVC of plak-PVC, een goede voorbereiding van de betonnen ondergrond is essentieel voor een mooi en langdurig resultaat.

Kun je PVC vloeren leggen op beton?

Ja, je kunt zonder problemen een PVC vloer leggen op een betonnen ondergrond, maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten.

  • Een vlakke, droge en schone ondergrond is cruciaal om te voorkomen dat oneffenheden zichtbaar worden in de PVC vloer.
  • Daarnaast moet het beton goed uitgehard zijn, vooral als het om een nieuw gestorte vloer gaat.
  • PVC vloeren zijn flexibel en sluiten perfect aan op de ondergrond, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op beton.

Mits je de juiste voorbereidingen treft, biedt het leggen van PVC op beton een mooie en duurzame vloeroplossing.

Waar moet je in het speciaal rekening mee houden?

Wanneer je een PVC vloer op beton legt, zijn er een aantal specifieke zaken waar je extra aandacht aan moet besteden:

  • Egaliteit van de ondergrond: zorg ervoor dat de betonnen vloer volledig vlak is. Oneffenheden, zoals scheuren of putten, worden namelijk zichtbaar door het PVC heen. Het egaliseren van de vloer is daarom cruciaal, een egaliserende ondervloer kan uitkomst bieden.
  • Droogte van het beton: de betonnen ondergrond moet droog zijn, omdat vocht vanuit de vloer de PVC kan beschadigen. Een goede vochtmeting is dus essentieel voordat je begint met leggen.
  • Temperatuur en luchtvochtigheid: de ideale temperatuur tijdens het leggen ligt rond de 18°C, met een luchtvochtigheid van maximaal 70%. Dit zorgt voor optimale hechting van de vloer.

Door deze factoren in acht te nemen, kun je verzekerd zijn van een strak en duurzaam eindresultaat op de beton ondervloer.

Kun je een PVC vloer leggen op een cementdekvloer?

Ja, het is mogelijk om een PVC vloer te leggen op een cementdekvloer, maar net als bij beton moet de ondergrond goed voorbereid zijn. Een cementdekvloer is vaak de bovenste laag op een betonnen vloer en moet volledig uitgehard, vlak en droog zijn voordat je PVC gaat leggen.

Het vochtgehalte van de cementdekvloer mag niet te hoog zijn, omdat dit kan leiden tot schade aan de vloer.

Egaliseren is ook hier van belang, zodat je een strak resultaat krijgt zonder dat oneffenheden zichtbaar worden. Met de juiste voorbereidingen kun je een duurzame en fraaie PVC vloer leggen op een cementdekvloer.

PVC vloer leggen op beton met vloerverwarming

Een PVC vloer leggen op beton met vloerverwarming is een goede keuze, omdat PVC de warmte uitstekend doorlaat. Om dit proces optimaal te laten verlopen, moet je op de volgende punten letten:

  • Egalisatie van de ondergrond: zorg dat het beton goed geëgaliseerd is voor een gelijkmatige warmteverdeling.
  • Vloerverwarming uitschakelen: zet de PVC vloer vloerverwarming minstens 48 uur voor het leggen uit, zodat de ondergrond volledig kan afkoelen.
  • Geleidelijke opwarming: na het leggen moet de vloerverwarming langzaam worden ingeschakeld. Dit voorkomt schade door plotselinge temperatuurwisselingen.

Click PVC vloer leggen op beton: stappenplan

Het leggen van een click PVC vloer op beton is eenvoudig en vereist geen lijm, waardoor het een populaire keuze is voor doe-het-zelvers.

Volg dit stappenplan voor het beste resultaat:

  1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de betonnen ondergrond schoon, vlak en droog is. Egaliseer indien nodig om oneffenheden te voorkomen.
  2. Acclimatiseren: leg de click PVC stroken minimaal 48 uur van tevoren in de ruimte waar ze geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat de PVC vloer kan acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid.
  3. Vochtwerende folie: breng een dampdichte folie aan als vochtscherm om optrekkend vocht vanuit het beton te voorkomen. Dit is belangrijk om schade aan de vloer te voorkomen.
  4. Start met leggen: begin in een hoek van de ruimte. Klik de eerste rij PVC stroken in elkaar en zorg ervoor dat deze strak tegen de muur ligt, gebruik eventueel afstandsblokjes om een kleine uitzettingsvoeg van 5-10 mm aan te houden.
  5. Vervolg het leggen: werk rij voor rij verder en zorg dat de stroken stevig in elkaar klikken. Gebruik een rubberen hamer om de verbindingen te verstevigen zonder de vloer te beschadigen.
  6. Afsnijden: snijd de laatste stroken op maat met een stanleymes om goed aan te sluiten tegen de muur of andere obstakels.
  7. Afwerking: verwijder de afstandsblokjes en plaats plinten om de ruimte tussen de vloer en de muur af te dichten.

Met dit stappenplan kun je eenvoudig een click PVC vloer leggen op een betonnen ondergrond.

Dryback PVC of plak PVC leggen op beton: stappenplan

Het leggen van dryback PVC (plak PVC) op beton vereist een nauwkeurige werkwijze en gebruik van lijm. Volg dit stappenplan voor een professioneel resultaat:

  1. Voorbereiding: zorg dat de betonnen ondergrond volledig schoon, droog, stofvrij en vlak is. Oneffenheden worden zichtbaar in het PVC, dus egaliseren is noodzakelijk.
  2. Acclimatiseren: laat de PVC stroken minimaal 48 uur van tevoren in de ruimte liggen zodat ze kunnen acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid.
  3. Lijm aanbrengen: breng de lijm aan op de betonnen ondergrond met een lijmkam. Laat de lijm ongeveer 20 minuten uitdampen zodat het kleefkracht krijgt.
  4. PVC leggen: plaats de eerste stroken PVC in de lijm en druk ze stevig aan. Werk rij voor rij en gebruik een wals om de stroken goed in de lijm te hechten. Dit zorgt voor een sterke binding en voorkomt luchtbellen.
  5. Snijden en afwerken: snijd de laatste stroken op maat met een stanleymes om ze goed passend te maken rondom muren en obstakels.
  6. Walsen en schoonmaken: nadat de gehele vloer is gelegd, wals je de vloer nogmaals om de hechting te versterken. Verwijder eventuele PVC lijmresten met een vochtige doek.
  7. Beschermlaag aanbrengen: breng eventueel tot slot een beschermlaag aan om de PVC vloer waterdicht te maken en te beschermen tegen slijtage.

Met deze stappen zorg je voor een strakke en duurzame dryback PVC vloer op je betonnen ondergrond.

Voordelen PVC vloer op beton

Het leggen van een PVC vloer op een betonnen ondergrond biedt verschillende voordelen die deze combinatie bijzonder geschikt maken.

Hieronder staan de belangrijkste voordelen opgesomd:

  • Strakke afwerking: een betonnen ondergrond kan perfect geëgaliseerd worden, waardoor PVC vloeren naadloos en strak gelegd kunnen worden zonder zichtbare oneffenheden.
  • Optimale hechting: beton biedt een stabiele en stevige basis, wat zorgt voor een uitstekende hechting van zowel klik-PVC als plak-PVC, waardoor de vloer langdurig stevig op zijn plaats blijft.
  • Compatibel met vloerverwarming: beton in combinatie met PVC geleidt warmte uitstekend, wat resulteert in een efficiënte warmteverdeling wanneer er vloerverwarming onder de vloer ligt.
  • Vochtbestendig met juiste maatregelen: met een goede voorbereiding, zoals het aanbrengen van een vochtwerende folie, voorkom je optrekkend vocht uit het beton, wat de levensduur van je PVC vloer verlengt.
  • Geluiddempende eigenschappen: in combinatie met de juiste ondervloer kan een PVC vloer op beton de akoestiek verbeteren en het loopgeluid op de PVC verminderen, wat het wooncomfort vergroot.
  • Eenvoudige installatie: dankzij de vlakke en stevige basis van beton is het gemakkelijk om zowel click- als plak-PVC snel en nauwkeurig te installeren.

Het leggen van een PVC vloer op beton levert dus niet alleen een duurzame vloer op, maar biedt ook voordelen op het gebied van installatie, comfort en onderhoud.

Meest gestelde vragen over PVC leggen op beton

Het leggen van een PVC vloer op beton roept vaak vragen op, vooral als het gaat om de juiste voorbereiding en materialen. Om je te helpen, hebben we de meest gestelde vragen verzameld en beantwoord, zodat je zonder zorgen je nieuwe vloer kunt leggen.

Of het nu gaat om de keuze van de ondervloer, de droogtijd van beton of het gebruik van een vochtwerende folie, hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Welke ondervloer voor PVC vloer op beton?

Wanneer je een PVC vloer op beton legt, is het gebruik van een geschikte ondervloer essentieel. De ondervloer moet vochtwerend zijn om optrekkend vocht uit het beton te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de ondervloer egaliserend werkt, zodat kleine oneffenheden in het beton niet zichtbaar worden in het PVC.

Enkele geschikte ondervloeren voor PVC op beton zijn:

  • Dampwerende folie: dit biedt een goede bescherming tegen optrekkend vocht en is essentieel wanneer de betonnen vloer gevoelig is voor vocht.
  • Rubberen ondervloer: deze ondervloer biedt zowel geluidsisolatie als vochtbescherming en is geschikt voor beton, vooral als er vloerverwarming wordt gebruikt. In het laatste geval kun je ook kiezen voor speciale ondervloeren voor vloerverwarming.
  • Schuim- of foam ondervloer: dit type ondervloer biedt goede demping en egaliseert lichte oneffenheden, wat zorgt voor een comfortabeler loopoppervlak.

Het kiezen van de juiste ondervloer zorgt voor een langere levensduur van je PVC vloer en voorkomt mogelijke problemen zoals vocht- en geluidsoverlast.

Hoe lang moet beton drogen voor het leggen van een PVC vloer?

De droogtijd van beton voordat je een PVC vloer kunt leggen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van de betonnen vloer en de omstandigheden in de ruimte. Over het algemeen geldt dat beton ongeveer 28 dagen nodig heeft om volledig uit te harden en droog te zijn.

Het is belangrijk om de vochtigheid van het beton te meten voordat je begint met leggen. Dit kun je doen met een vochtmeter. Het vochtpercentage moet onder de 2% liggen.

Als het beton nog te vochtig is, kan dit problemen veroorzaken, zoals lijm die niet goed hecht of PVC dat loskomt. Zorg dus dat het beton volledig droog is voor een duurzaam resultaat.

Waarom een dampdichte folie onder de PVC vloer?

Het gebruik van een dampdichte folie onder een PVC vloer op beton is essentieel om optrekkend vocht vanuit het beton tegen te houden. Beton is poreus en kan vocht vasthouden, wat na verloop van tijd kan doordringen in de vloer en schade kan veroorzaken.

Zonder een dampdichte folie kan het vocht ervoor zorgen dat de PVC vloer gaat uitzetten, loskomt of zelfs schimmelvorming veroorzaakt. Een vochtwerende folie vormt een barrière tussen het beton en de PVC vloer, waardoor je de levensduur van de vloer aanzienlijk verlengt en problemen zoals vochtplekken voorkomt.

Bij veel ondervloeren is al een dampdichte laag geïntegreerd, maar als dat niet het geval is, is het absoluut noodzakelijk om deze folie zelf aan te brengen.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen