Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

PVC vloer acclimatiseren: hoe werkt het en waarom is het nodig?

PVC vloer acclimatiseren

Nils Jansen |

Bij het plaatsen van een nieuwe PVC vloer wil je natuurlijk dat deze er niet alleen mooi uitziet, maar ook jarenlang meegaat. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan één cruciale stap voordat je de PVC vloer daadwerkelijk gaat leggen: het acclimatiseren.

Maar wat betekent het eigenlijk om een PVC vloer te laten acclimatiseren, en waarom is dit zo’n essentieel proces? In deze blog leggen we je precies uit waarom het acclimatiseren van je PVC vloer nodig is en hoe je dit goed aanpakt.

Ook nemen we je mee door de verschillende soorten PVC, zoals click PVC en lijm PVC, en geven we je praktische tips om veelgemaakte fouten te voorkomen. Lees snel verder om ervoor te zorgen dat jouw vloer straks optimaal presteert!

Waarom is het laten acclimatiseren van een PVC vloer belangrijk?

Een PVC vloer kan krimpen of uitzetten onder invloed van temperatuur en vochtigheid. Wanneer je een PVC vloer niet goed laat acclimatiseren, loop je het risico dat de vloer na installatie niet goed past, gaat krimpen of juist uitzet. Dit komt doordat PVC gevoelig is voor temperatuurverschillen: het zet uit bij warmte en krimpt bij kou.

Door de vloer de tijd te geven om te wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte waar hij gelegd wordt, voorkom je ongewenste effecten zoals scheuren of kieren. Dit proces is dus essentieel om een langdurige, stabiele vloer te garanderen.

Hoe lang moet een PVC vloer acclimatiseren?

Hoe lang een PVC vloer moet acclimatiseren, hangt af van het type vloer. Over het algemeen geldt dat de meeste PVC vloeren minimaal 24 tot 48 uur moeten acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd worden. Dit is echter geen vaststaande regel, omdat er verschillen bestaan tussen de soorten PVC.

Click PVC en lijm PVC vereisen namelijk elk een andere aanpak. Daarnaast spelen factoren zoals de kamertemperatuur en de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Hieronder leggen we uit hoe lang en op welke manier je deze twee soorten PVC vloeren het beste kunt laten acclimatiseren.

Click PVC acclimatiseren

Het acclimatiseren van een click PVC vloer vraagt om een specifieke aanpak. Volg dit stappenplan om ervoor te zorgen dat jouw click PVC optimaal voorbereid is voor installatie:

  1. Ruimte voorbereiden: zorg ervoor dat de ruimte waarin de vloer gelegd wordt, een constante temperatuur heeft van minimaal 18°C. De luchtvochtigheid moet tussen 40% en 60% liggen.
  2. PVC in de ruimte plaatsen: plaats de pakken met click PVC vlak op de grond in de ruimte waar ze gelegd zullen worden. Stapel ze niet op tegen een koude muur om temperatuurverschillen te voorkomen.
  3. Minimaal 48 uur acclimatiseren: laat de click PVC vloer minstens 48 uur in deze ruimte acclimatiseren. Dit geeft het materiaal de tijd om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur en -vochtigheid.
  4. Controleer tijdens het acclimatiseren: meet af en toe de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte om te garanderen dat deze stabiel blijven. Indien de omstandigheden fluctueren, kan de vloer niet goed acclimatiseren.
  5. Pas daarna installeren: pas na de volledige acclimatisatieperiode mag je beginnen met het leggen van de vloer. Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten blijven tijdens de installatie om temperatuurwisselingen te vermijden.

Lijm PVC laten acclimatiseren

Het acclimatiseren van een lijm PVC vloer verschilt iets van click PVC. Het materiaal én de lijm moeten beide voldoende tijd krijgen om te acclimatiseren. Volg onderstaand stappenplan om problemen te voorkomen:

  1. Ruimte voorbereiden: Net als bij click PVC is het belangrijk dat de ruimte een temperatuur heeft van minimaal 18°C en een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Deze omstandigheden moeten stabiel blijven tijdens het hele proces.
  2. Vloerpakketten horizontaal leggen: Leg de pakken met lijm PVC vlak op de grond in de ruimte. Zorg ervoor dat ze niet tegen koude muren staan om temperatuurverschillen en vervorming te voorkomen.
  3. Minimaal 24 tot 48 uur acclimatiseren: Laat de lijm PVC vloer minimaal 24 tot 48 uur acclimatiseren, afhankelijk van de dikte en het type PVC. Dit geldt ook voor de lijm; deze moet in dezelfde ruimte acclimatiseren voor gebruik.
  4. De lijm acclimatiseren: Vergeet niet de lijm ook minstens 24 uur in de ruimte te laten staan, zodat deze dezelfde temperatuur aanneemt als de vloer. Het niet acclimatiseren van de lijm kan leiden tot hechtingsproblemen.
  5. Start de installatie: Begin pas met de installatie als de vloer én de lijm volledig geacclimatiseerd zijn. Houd de deuren en ramen gesloten tijdens het leggen om temperatuurwisselingen te vermijden.

Fouten die vaak voorkomen bij het acclimatiseren

Het correct acclimatiseren van een PVC vloer is essentieel voor een succesvol eindresultaat, maar toch worden er vaak fouten gemaakt. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende fouten, zodat jij deze kunt vermijden:

  • Geen acclimatisatie tijd inplannen: een veelgemaakte fout is het vergeten van het acclimatisatieproces in de planning op te nemen. Plan altijd genoeg tijd in om de PVC vloer goed te laten acclimatiseren, zodat je niet tegen tijdsdruk aanloopt.
  • Pakken tegen een koude wand plaatsen: het plaatsen van de pakken PVC tegen een koude muur kan leiden tot temperatuurverschillen in het materiaal, wat kan resulteren in kromtrekken of vervorming. Leg de pakketten altijd vlak op de grond in de ruimte.
  • De ruimte laten tochten: houd tijdens het acclimatiseren en installeren de ramen en deuren gesloten. Koude luchtstromen kunnen het acclimatisatieproces verstoren en de kwaliteit van de vloer aantasten.
  • De lijm vergeten te acclimatiseren: lijm is net zo gevoelig voor temperatuur als de PVC vloer zelf. Vergeet daarom niet de lijm eveneens te laten acclimatiseren voordat je begint met de installatie.
  • Vloer niet acclimatiseren in de te leggen ruimte: de vloer moet acclimatiseren in de ruimte waar hij gelegd wordt, zodat hij kan wennen aan de specifieke temperatuur en luchtvochtigheid van die plek.
  • PVC in de auto laten liggen: laat de vloer niet in een auto overnachten. De temperatuur in een voertuig kan veel te laag zijn, wat nadelige effecten kan hebben op het materiaal.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen