Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Wanneer kun je een PVC vloer belasten na het leggen?

pvc vloer belasten na leggen

Nils Jansen |

Een PVC vloer leggen is een investering in duurzaamheid, stijl en gemak. Maar na het leggen komt vaak de vraag naar voren: "Wanneer kan ik de PVC vloer belasten en meubels plaatsen zonder schade te veroorzaken?" In deze blog geven we je een helder overzicht van de factoren die bepalen wanneer je veilig over de vloer kunt lopen en deze kunt belasten met meubels.

Daarnaast bespreken we belangrijke aspecten zoals de droogtijd van de lijm en tips voor het beschermen van je nieuwe PVC vloer. Lees verder en ontdek hoe je het beste uit je PVC vloer haalt zonder risico’s te nemen.

Wanneer belasten hangt af van het soort PVC vloer

Het moment waarop je een PVC vloer kunt belasten, hangt sterk af van het type vloer dat je hebt gekozen. Er zijn twee veelvoorkomende varianten: gelijmde PVC vloeren en klik-PVC vloeren. Bij een gelijmde PVC vloer moet je rekening houden met de droogtijd van de lijm voordat je de vloer volledig kunt belasten.

Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Klik-PVC vloeren daarentegen, die zonder lijm worden gelegd, zijn vaak direct na het leggen beloopbaar en kun je eerder belasten. Het is echter altijd verstandig om ook bij klik-PVC voorzichtig te zijn en te wachten voordat je zware meubels plaatst.

Wanneer belasten hangt af van het soort PVC vloer

Het moment waarop je een PVC vloer kunt belasten, hangt sterk af van het type vloer dat je hebt gekozen. Er zijn twee veelvoorkomende varianten: gelijmde PVC vloeren en klik-PVC vloeren. Bij een gelijmde PVC vloer moet je niet alleen rekening houden met de droogtijd van de lijm, maar ook met het walsen van de vloer.

Dit is een cruciale stap in het legproces waarbij een zware wals over de vloer wordt gerold om luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht. Het walsen moet zorgvuldig worden uitgevoerd direct na het leggen van de PVC-stroken om een optimaal resultaat te bereiken.

Nadat de vloer is gewalst, moet de lijm volledig drogen voordat de vloer beloopbaar is of belast kan worden. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid.

Klik-PVC vloeren, die zonder lijm worden gelegd, zijn vaak direct na het leggen beloopbaar en kunnen sneller worden belast. Echter, ook bij deze vloeren is het verstandig enige voorzichtigheid in acht te nemen en te wachten voordat je zware meubels plaatst.

Wanneer is de PVC vloer beloopbaar?

De tijd voordat je op je nieuwe PVC vloer kunt lopen, hangt af van verschillende factoren. Na het leggen van klik-PVC vloer kun je vaak direct de vloer voorzichtig belopen. Dit type PVC heeft geen lijm nodig, wat betekent dat er geen droogtijd in acht hoeft te worden genomen.

Bij een gelijmde PVC vloer is dit echter anders. Het wordt aangeraden om minimaal 24 tot 48 uur te wachten voordat je de vloer voorzichtig gaat belopen. Dit geeft de lijm voldoende tijd om te drogen en goed te hechten aan de ondergrond.

Lopen op de vloer voordat de lijm volledig is uitgehard kan leiden tot verschuivingen van de stroken of een minder goede hechting waardoor de PVC vloer los kan komen, wat de levensduur van je PVC vloer nadelig kan beïnvloeden. Hoe lang je niet op een PVC vloer mag lopen, hangt dus grotendeels af van het type vloer en de droogomstandigheden.

Wat is de droogtijd van PVC vloer lijm?

De droogtijd van de lijm die wordt gebruikt bij het leggen van een gelijmde PVC vloer is een cruciale factor voor een succesvolle installatie. Gemiddeld ligt de droogtijd tussen de 24 en 72 uur, afhankelijk van de omstandigheden zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en het type lijm dat is gebruikt.

Het is essentieel om deze droogtijd te respecteren om ervoor te zorgen dat de PVC vloer optimaal hecht aan de ondergrond. Een te korte droogtijd kan ervoor zorgen dat de PVC-stroken losraken of niet goed vast blijven zitten. Zorg er dus voor dat je de aanbevelingen van de fabrikant nauwkeurig opvolgt.

Het kan verleidelijk zijn om snel op de nieuwe vloer te gaan lopen of meubels te plaatsen, maar geduld is in dit geval van groot belang om schade te voorkomen en de levensduur van je PVC vloer te garanderen.

Vanaf welk moment kun je meubels plaatsen op de PVC vloer?

Het moment waarop je meubels kunt plaatsen op een PVC vloer hangt voornamelijk af van de droogtijd van de lijm bij een gelijmde vloer. Over het algemeen is het aan te raden om minimaal 48 tot 72 uur te wachten voordat je zware meubels op de vloer zet. Dit geeft de lijm voldoende tijd om volledig uit te harden en zorgt ervoor dat de PVC-stroken stevig op hun plaats blijven.

Bij klik-PVC vloeren is het proces iets eenvoudiger, aangezien er geen lijm nodig is. Je kunt hier vaak al na 24 uur voorzichtig beginnen met het plaatsen van lichte meubels. Toch blijft het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om beschadigingen te voorkomen, vooral als de meubels zwaar zijn of scherpe poten hebben. Gebruik altijd bescherming onder meubels om krassen te voorkomen, ongeacht het type PVC vloer.

Zorg voor voldoende bescherming onder de meubels

Ga je een PVC vloer kopen, dan is het belangrijk om voldoende bescherming onder je meubels aan te brengen. Zelfs nadat de droogtijd van de vloer voorbij is, kunnen zware meubels krassen of deuken veroorzaken. Gebruik viltdoppen onder de poten van stoelen, tafels en kasten om te voorkomen dat ze de vloer beschadigen.

Voor meubels met zwenkwieltjes, zoals bureaustoelen, kun je het beste speciale matten of beschermers gebruiken om de druk op de vloer te verminderen. Daarnaast is het slim om de meubels voorzichtig te verplaatsen, in plaats van ze te schuiven, om beschadigingen te voorkomen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen blijft je PVC vloer jarenlang mooi en slijtvast, zelfs bij intensief gebruik.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen