Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Hebben PVC vloeren nadelen voor de gezondheid?

pvc vloeren nadelig voor de gezondheid

Nils Jansen |

PVC vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en het gemak waarmee ze schoon te houden zijn. Maar er zijn steeds meer vragen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van deze PVC vloeren. Van klachten zoals hoofdpijn tot zorgen over giftige stoffen en weekmakers, consumenten vragen zich af: zijn PVC vloeren schadelijk voor de gezondheid?

In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We bespreken waar PVC vloeren van gemaakt zijn, of ze giftige stoffen bevatten, en welke keurmerken aangeven dat een vloer veilig is. Ook kijken we naar de invloed van PVC vloeren op vloerverwarming, mogelijke risico's voor huisdieren en kinderen, en wat de gezondheidsraad hierover zegt. Zo kun jij weloverwogen kiezen voor een vloer die niet alleen praktisch is, maar ook veilig voor je gezondheid.

Van welke materialen zijn PVC vloeren gemaakt?

PVC vloeren, ook wel bekend als polyvinylchloride vloeren, worden gemaakt van een type kunststof dat populair is vanwege de veelzijdigheid en duurzaamheid. Het belangrijkste bestanddeel van PVC vloeren is, zoals de naam al doet vermoeden, polyvinylchloride. Dit materiaal wordt geproduceerd uit aardolie en zout.

Om PVC flexibel en buigzaam te maken, worden er weekmakers toegevoegd, wat bij sommige consumenten tot bezorgdheid heeft geleid. Deze weekmakers, vaak ftalaten genoemd, kunnen vrijkomen in de vorm van dampen en worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen.

Er bestaan echter ook PVC vloeren met alternatieve weekmakers die minder schadelijk zijn. Naast PVC en weekmakers kunnen er nog stabilisatoren en vulstoffen aan de vloer worden toegevoegd, afhankelijk van het productieproces en het type PVC vloer.

Is een PVC vloer giftig?

Een van de grootste zorgen rondom PVC vloeren is of ze giftige stoffen afgeven die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. PVC bevat van nature geen gifstoffen, maar tijdens het productieproces worden er vaak chemicaliën toegevoegd, zoals weekmakers en stabilisatoren.

Vooral oudere PVC vloeren kunnen ftalaten bevatten, een soort weekmaker die bekend staat om zijn schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder hormoonverstoring en een verhoogd risico op kanker. Daarnaast kunnen bepaalde PVC vloeren tijdens gebruik vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven. Dit zijn dampen die kunnen leiden tot klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en irritatie van de luchtwegen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig strengere regelgeving en keurmerken die ervoor zorgen dat veel PVC vloeren minder schadelijke stoffen bevatten. Toch blijft het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico's, vooral als je kiest voor goedkopere varianten of vloeren zonder keurmerk.

Niet schadelijke PVC vloeren met het DIBt of ECO+ keurmerk

Gelukkig zijn er PVC vloeren op de markt die speciaal zijn ontwikkeld met het oog op de gezondheid van de gebruiker. Deze vloeren dragen keurmerken zoals DIBt of ECO+, die garanderen dat ze aan strenge eisen voldoen op het gebied van emissies en schadelijke stoffen.

Het DIBt-keurmerk (Deutsches Institut für Bautechnik) staat garant voor een lage uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS), waardoor de kans op gezondheidsklachten zoals hoofdpijn of ademhalingsproblemen aanzienlijk verminderd wordt.

Het ECO+ keurmerk daarentegen richt zich op duurzaamheid en het gebruik van milieuvriendelijke materialen, zonder schadelijke weekmakers zoals ftalaten. Door te kiezen voor een PVC vloer met een van deze keurmerken, kun je er zeker van zijn dat je een PVC vloer in huis haalt die niet alleen duurzaam en stijlvol is, maar ook veilig voor je gezondheid en die van je gezin.

Zijn PVC vloeren in combinatie met vloerverwarming schadelijk voor de gezondheid?

Vloerverwarming is een populaire keuze voor veel huishoudens vanwege het comfort en de energie-efficiëntie. Maar hoe zit het met PVC vloeren in combinatie met vloerverwarming? Sommige mensen maken zich zorgen dat de hitte van de vloerverwarming ervoor kan zorgen dat er meer schadelijke stoffen uit de PVC vloer vrijkomen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) of weekmakers.

Gelukkig is het zo dat veel moderne PVC vloeren speciaal ontworpen zijn om veilig te zijn bij gebruik met vloerverwarming, mits deze op de juiste manier wordt geïnstalleerd en niet te heet wordt. Het is wel belangrijk om te letten op de maximale temperatuur die door de fabrikant wordt aangegeven.

Kies daarnaast voor een PVC vloer met een laag emissieniveau of een keurmerk zoals DIBt om het risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen te minimaliseren. Op die manier kun je zorgeloos genieten van de voordelen van vloerverwarming zonder je zorgen te maken over je gezondheid.

Zijn er extra gezondheidsrisico’s voor huisdieren of kinderen?

Kinderen en huisdieren zijn gevoeliger voor schadelijke stoffen, omdat ze dichter bij de vloer spelen of kruipen en vaak dingen in hun mond stoppen. Dit roept de vraag op of PVC vloeren extra gezondheidsrisico’s vormen voor deze kwetsbare groepen. Hoewel moderne PVC vloeren vaak aan strenge normen voldoen, kunnen oudere of goedkopere PVC vloeren nog steeds giftige stoffen zoals ftalaten of andere weekmakers bevatten die schadelijk kunnen zijn.

Deze stoffen kunnen in kleine hoeveelheden vrijkomen, vooral bij slijtage van de vloer of wanneer de vloer wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, zoals bij vloerverwarming. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, variërend van huidirritatie tot problemen met de luchtwegen.

Om het risico te minimaliseren, is het verstandig te kiezen voor gifvrije PVC vloeren met keurmerken zoals DIBt of ECO+, die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. Dit zorgt voor een veilige omgeving voor zowel kinderen als huisdieren.

Invloed van weekmakers in PVC vloeren op de gezondheid

Weekmakers, zoals ftalaten, worden vaak toegevoegd aan PVC vloeren om het materiaal flexibel en duurzaam te maken. Echter, deze chemicaliën staan ter discussie vanwege hun mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid. Ftalaten kunnen in de lucht of het stof in je huis terechtkomen en worden geassocieerd met verstoringen van het hormonale systeem, allergieën en zelfs kankerrisico's bij langdurige blootstelling. 

Vooral kinderen, die vaker in contact komen met de vloer, kunnen gevoeliger zijn voor deze stoffen. Gelukkig zijn er steeds meer PVC vloeren beschikbaar zonder schadelijke weekmakers. Deze worden vaak aangeduid als ftalaatvrij of milieuvriendelijk, en dragen keurmerken zoals ECO+ of DIBt. Als je bezorgd bent over de gezondheidseffecten van weekmakers, is het dus verstandig om te kiezen voor een PVC vloer die expliciet zonder deze stoffen is geproduceerd.

Wat zegt de gezondheidsraad over PVC vloeren?

De gezondheidsraad heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de mogelijke risico’s van stoffen die in PVC vloeren kunnen voorkomen. Ze wijzen vooral op de schadelijke effecten van ftalaten en andere chemische stoffen die tijdens de productie van PVC vloeren worden gebruikt.

Hoewel deze stoffen in lage concentraties voorkomen, kunnen ze door langdurige blootstelling wel degelijk schadelijk zijn, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen. De gezondheidsraad adviseert consumenten om bewust te kiezen voor PVC vloeren met een laag emissieniveau en om altijd te letten op keurmerken die de veiligheid en lage uitstoot van schadelijke stoffen garanderen.

Daarnaast benadrukken ze het belang van goede ventilatie in huis om eventuele dampen van vluchtige organische stoffen te minimaliseren. 

Let op je gezondheid en ga voor gifvrije PVC vloeren

Als je op zoek bent naar een nieuwe PVC vloer, is het belangrijk om niet alleen naar de uitstraling en duurzaamheid te kijken, maar ook naar de impact op je gezondheid. PVC vloeren kunnen bepaalde risico's met zich meebrengen, vooral als ze giftige weekmakers of andere schadelijke stoffen bevatten.

Gelukkig zijn er steeds meer gifvrije PVC vloeren op de markt, die voldoen aan strenge gezondheids- en milieunormen. Kies voor een vloer met keurmerken zoals DIBt of ECO+, zodat je verzekerd bent van een lage uitstoot van vluchtige organische stoffen en andere schadelijke chemicaliën.

Door te investeren in een veilige, niet-schadelijke PVC vloer, bescherm je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van je kinderen, huisdieren en het milieu. Een gezonde keuze voor de vloer is uiteindelijk een gezonde keuze voor je hele huis.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen