Plak PVC vloer leggen

plak pvc inclusief leggen

Mees Vermolen |

Het leggen van een plak PVC vloer kan een geweldige manier zijn om je huis een moderne en strakke uitstraling te geven. Bij Laminaat.nl begrijpen we dat je dit project succesvol wilt voltooien, of je nu een doe-het-zelver bent of het werk aan professionals overlaat.

In deze uitgebreide gids nemen we je stap voor stap mee door het proces van het leggen van plak PVC, inclusief handige tips en kostenoverwegingen. Ontdek alles wat je moet weten om jouw perfecte plak PVC vloer te realiseren!

Stappenplan plak PVC leggen

Voordat je begint met het leggen van een plak PVC vloer, is het essentieel om een goed stappenplan te volgen. Hieronder vind je een gedetailleerde handleiding die je helpt bij elke stap van het proces, zodat je zeker weet dat je vloer er perfect uitziet en lang meegaat.

1. Check je ondervloer

Voordat je begint met het leggen van een plak PVC vloer, is het belangrijk om de ondervloer goed te inspecteren. Zorg ervoor dat de ondervloer droog, schoon en volledig vlak is. Eventuele oneffenheden of vochtproblemen moeten eerst worden aangepakt om ervoor te zorgen dat de plak PVC goed hecht en langdurig mooi blijft.

2. Plak PVC vloer laten acclimatiseren

Laat de plak PVC stroken minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat het materiaal zich kan aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de kamer, wat spanningen en krimping tijdens en na de installatie voorkomt.

Meer weten over PVC vloeren in verschillende type ruimtes? Bekijk het lijstje hieronder met links naar diepgaande informatie:

3. Ondervloer egaliseren indien nodig

Een vlakke ondervloer is cruciaal voor een goede installatie van plak PVC. Als je ondervloer oneffenheden of beschadigingen heeft, moet je deze eerst egaliseren. Gebruik een geschikte egalisatiemassa om een glad en vlak oppervlak te creëren, wat de duurzaamheid en uitstraling van je plak PVC vloer ten goede komt.

4. Schuren en stofvrij maken

Na het egaliseren is het belangrijk om de ondervloer te schuren om een glad oppervlak te verkrijgen. Dit zorgt voor een betere hechting van de lijm. Nadat je hebt geschuurd, maak je de vloer grondig stofvrij. Gebruik hiervoor een stofzuiger en een vochtige doek om alle stofdeeltjes te verwijderen. Een schone ondervloer zorgt voor een optimaal resultaat bij het leggen van je plak PVC vloer.

5. Legrichting bepalen en plak PVC uitleggen

Bepaal eerst de legrichting van je plak PVC vloer. Een goede richtlijn is om in de richting van het grootste raam te leggen, zodat het licht mooi op de vloer valt. Leg de PVC stroken uit zonder ze te lijmen om te zien hoe ze passen en om eventuele aanpassingen te maken. Dit geeft je een beter beeld van het eindresultaat en helpt fouten tijdens het definitieve leggen te voorkomen.

6. Plaatsen en lijmen

Begin met het aanbrengen van de lijm op de ondervloer, gebruik hiervoor een geschikte lijmkam. Werk in kleine delen om te voorkomen dat de lijm uitdroogt voordat je de PVC stroken plaatst. Druk elke strook stevig in de lijm en zorg ervoor dat er geen luchtbellen onder zitten. Gebruik eventueel een rubberen hamer om de stroken goed vast te kloppen en een naadloze aansluiting te garanderen.

Let op: heb je een vloerverwarming in combinatie met je PVC vloer? Lees je wat verder in over het type vloerverwarming samen met plak PVC. De plaatsing kan namelijk iets anders in zijn werk gaan.

7. Walsen en stofzuigen

Nadat je de plak PVC stroken hebt gelegd en gelijmd, is het tijd om de vloer te walsen. Gebruik een zware wals om ervoor te zorgen dat de stroken stevig op hun plaats blijven en de lijm goed hecht. Dit voorkomt luchtbellen en zorgt voor een glad oppervlak. Vervolgens stofzuig je de vloer om eventuele resten, stof en PVC lijm te verwijderen. Nu is je plak PVC vloer klaar voor gebruik!

Extra: je kunt er voor kiezen om je PVC vloer te kitten voor eventuele naden aan de zijkanten of bij de plinten.

Plak PVC visgraat leggen

Het leggen van een plak visgraat PVC vloer volgt grotendeels dezelfde stappen als bij het rechte plak PVC leggen, met enkele specifieke aanpassingen.

  1. Begin met het controleren en egaliseren van de ondervloer.
  2. Laat de stroken acclimatiseren en bepaal vervolgens de legrichting en het patroon.
  3. Het is belangrijk om nauwkeurig te meten en het PVC te snijden om het visgraatpatroon strak en symmetrisch te krijgen.
  4. Lijm de PVC stroken één voor één en wals de vloer na het leggen voor een perfect eindresultaat.

Plak PVC zelf leggen of laten doen?

Het leggen van een plak PVC vloer kan zowel zelf gedaan worden als door een professional. Het zelf leggen van plak PVC biedt het voordeel van kostenbesparing en geeft je de voldoening van een doe-het-zelf project. Daarnaast kun je de vloer op je eigen tempo leggen.

Echter, het vereist nauwkeurigheid en enige ervaring om een perfect resultaat te bereiken. Het inhuren van professionals zorgt voor een snelle en foutloze installatie, met garantie op het werk. Bij Laminaat.nl bieden we beide opties aan, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw situatie past.

Wat kost plak PVC leggen?

De kosten voor het leggen van een plak PVC vloer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de grootte van de ruimte, en of je het zelf legt of laat doen.

Gemiddeld liggen de kosten voor professionele installatie tussen de €25 en €50 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeid.

Zelf PVC leggen kan goedkoper zijn, maar houd rekening met bijkomende kosten voor gereedschap en eventuele egalisatiemiddelen. Voor een nauwkeurige prijsopgave, neem contact op met Laminaat.nl voor een offerte op maat.

Plak PVC laten leggen door Laminaat.nl

Bij Laminaat.nl begrijpen we dat het leggen van een plak PVC vloer een investering is in je huis. Ons team van ervaren vakmensen staat klaar om je te helpen bij elke stap, van advies tot installatie. Wij bieden een uitgebreide service die zorgt voor een perfect gelegde plak PVC vloer zonder stress.

Met onze deskundigheid en toewijding garanderen we een resultaat waar je jarenlang van kunt genieten. Kies voor gemak en kwaliteit, kies voor Laminaat.nl.

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen