PVC vloer afkitten

pvc vloer afkitten

Mees Vermolen |

Het afkitten van een PVC vloer is een essentiële stap voor een naadloze en duurzame afwerking van je vloer. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele vloerlegger, het correct afkitten van je PVC vloer kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een hoogwaardige vloerinstallatie.

In dit artikel gaan we dieper in op de technieken en materialen die je nodig hebt om jouw PVC vloer perfect af te kitten. We behandelen welke kit je het beste kunt gebruiken, welke stappen je moet volgen en geven je praktische tips voor een professionele afwerking.

Lees verder en ontdek hoe je jouw PVC vloer kunt afwerken als een pro!

Wat is PVC vloer afwerken met kit?

Het afwerken van een PVC vloer met kit is een proces waarbij je de naden en randen van de vloer dichtmaakt met een afdichtingsmiddel, ook wel kit genoemd. Dit zorgt niet alleen voor een strakke en nette uitstraling, maar beschermt de vloer ook tegen vocht en vuil.

Door de kit aan te brengen langs de randen van de vloer, voorkom je dat vuil en vocht zich ophopen in de kieren, wat kan leiden tot schimmelvorming en schade aan de ondervloer. Het afkitten van een PVC vloer is daarom een belangrijke stap in het onderhoud en de duurzaamheid van je PVC vloer.

Of je nu naden rondom plinten, langs muren of tussen vloerpanelen wilt afdichten, het gebruik van de juiste kit kan een groot verschil maken in de levensduur en het uiterlijk van je PVC vloer.

PVC vloer afkitten: welke kit voor PVC vloer?

Bij het afkitten van een PVC vloer is het cruciaal om de juiste kit te kiezen. De meest geschikte kit voor een PVC vloer is siliconenkit. Siliconenkit is waterdicht, flexibel en hecht uitstekend op PVC, waardoor het ideaal is voor deze toepassing.

Bovendien zijn siliconenkits verkrijgbaar in verschillende PVC kleuren, zodat je de kit kunt afstemmen op de kleur van je vloer voor een onzichtbare afwerking.

Een goede hechting en flexibiliteit zijn belangrijk om te voorkomen dat de kit loslaat of scheurt bij temperatuurwisselingen en beweging van de vloer.

Soorten kit voor PVC vloeren

Er zijn verschillende soorten kit die je kunt gebruiken voor het afkitten van een PVC vloer, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om de juiste kit te kiezen op basis van de specifieke behoeften van jouw vloer en de omgeving waarin deze ligt.

Hieronder bespreken we de meest gebruikte soorten kit voor PVC vloeren.

Siliconenkit voor PVC vloeren

Siliconenkit is een populaire keuze voor het afkitten van PVC vloeren vanwege zijn uitstekende waterdichtheid en flexibiliteit. Deze kit hecht goed aan PVC en blijft elastisch, wat scheuren en loslaten voorkomt bij bewegingen en temperatuurwisselingen.

Siliconenkit is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je een naadloze en esthetische afwerking kunt creëren die perfect past bij de kleur van je vloer.

Polymeerkit voor PVC vloeren

Polymeerkit is een veelzijdige kit die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. Het biedt sterke hechting en flexibiliteit, vergelijkbaar met siliconenkit, maar heeft vaak een hogere duurzaamheid en weerbestendigheid.

Polymeerkit kan worden overschilderd, wat het een goede keuze maakt als je de afwerking later wilt aanpassen. Het is ideaal voor gebruik in ruimtes met hoge vochtigheid, zoals keukens en badkamers.

Acrylaatkit voor PVC vloeren

Acrylaatkit is een minder elastische optie die voornamelijk wordt gebruikt voor het afdichten van naden en kieren binnenshuis waar minder beweging optreedt. Deze kit is overschilderbaar en eenvoudig te reinigen, wat het een goede keuze maakt voor toepassingen waar esthetiek belangrijk is.

Acrylaatkit is niet zo waterbestendig als siliconen- of polymeerkit, dus het is minder geschikt voor vochtige omgevingen.

Welke kit is het beste voor jouw PVC vloer?

De beste kit voor jouw PVC vloer hangt af van de specifieke eisen en de omgeving waarin de vloer wordt gelegd. Als je op zoek bent naar een flexibele, waterdichte oplossing voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens, dan is siliconenkit de beste keuze.

Voor een veelzijdige en duurzame optie die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt, is polymeerkit ideaal.

Als esthetiek en overschilderbaarheid belangrijk zijn en er weinig beweging in de naden is, dan is acrylaatkit een goede optie.

Het is belangrijk om de juiste kit te kiezen om de levensduur van je PVC vloer te verlengen en een perfecte afwerking te garanderen.

Stappenplan: PVC vloer plinten kitten

Het afkitten van plinten bij een PVC vloer zorgt voor een nette en duurzame afwerking.

Volg dit stappenplan voor een perfect resultaat:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de vloer en plinten schoon, droog en vrij van stof en vet zijn. Gebruik eventueel een stofzuiger en een doek met een beetje ontvetter.
 2. Plak de randen af: plak de randen van de plinten en de vloer af met schilderstape om te voorkomen dat de kit op ongewenste plekken terechtkomt.
 3. Kit aanbrengen: snijd de spuitmond van de kitkoker schuin af en plaats de koker in het kitpistool. Breng een gelijkmatige kitnaad aan langs de rand van de plinten.
 4. Gladstrijken: gebruik een natte vinger of een kitstrijker om de kitnaad glad te strijken. Zorg ervoor dat de kit goed in de naden dringt en een glad oppervlak vormt.
 5. Verwijder de tape: verwijder de schilderstape voorzichtig voordat de kit begint uit te harden om een strakke rand te krijgen.
 6. Laat de kit drogen: laat de kit volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking voordat je de vloer weer in gebruik neemt.

Afkitten PVC vloer: welke spullen heb je nodig

Om een PVC vloer professioneel af te kitten, heb je de volgende spullen nodig:

 • Siliconenkit, polymeerkit of acrylaatkit (afhankelijk van je keuze)
 • Kitpistool
 • Schilderstape
 • Ontvetter en doek
 • Stofzuiger
 • Kitstrijker of natte vinger
 • Schaar of mes voor het afsnijden van de spuitmond

Randafwerking van PVC vloeren: plinten of kitten?

Bij de randafwerking van vloeren PVC heb je de keuze tussen het gebruik van plinten of het afkitten van de naden. Beide methoden hebben hun voordelen en kunnen afhankelijk van je voorkeur en situatie worden toegepast.

Voor een verlijmde PVC vloer is het vaak gebruikelijk om de vloer dicht tegen de muren aan te leggen. Toch blijven er altijd kleine naden en kieren over die je moet afdichten om een strakke afwerking te krijgen. Naden tot 5 mm kunnen eenvoudig worden opgevuld met kit. Als de voegen dieper zijn, gebruik je het beste een rugvulling die je in de rand tussen de vloer en de muur plaatst, waarna je gaat kitten.

Bij een klik PVC vloer, die minder strak tegen de muur kan liggen, wordt doorgaans een plint, profiel of rozet gebruikt. Toch kun je ook een klik PVC vloer prima afkitten voor een subtiele, stijlvolle en waterdichte afwerking. Het afkitten van een PVC vloer geeft een naadloze uitstraling en biedt extra bescherming tegen vocht en vuil.

De keuze tussen plinten en kitten hangt af van de gewenste esthetiek en functionaliteit. Plinten kunnen een decoratieve aanvulling zijn en zijn makkelijker te vervangen, terwijl kit een strakkere en waterdichte afwerking biedt. Bij Laminaat.nl vind je alle materialen en deskundig advies om de juiste keuze te maken voor jouw vloer.

Klik PVC afkitten

Het afkitten van klik PVC vloeren kan wat uitdagender zijn vanwege de manier waarop deze vloeren in elkaar klikken en mogelijk niet strak tegen de muren aan liggen. Hier zijn enkele stappen om je klik PVC vloer perfect af te kitten:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de randen van de vloer schoon en droog zijn.
 2. Plak af: plak de randen van de vloer en de muur af met schilderstape om een nette afwerking te garanderen.
 3. Breng rugvulling aan: als de opening groter is dan 5 mm, plaats dan rugvulling in de rand tussen de vloer en de muur.
 4. Kit aanbrengen: gebruik een geschikte kit (bij voorkeur siliconen- of polymeerkit) en breng deze aan langs de randen.
 5. Gladstrijken: strijk de kit glad met een natte vinger of kitstrijker voor een naadloze afwerking.
 6. Verwijder de tape: verwijder voorzichtig de schilderstape voordat de kit uithardt.
 7. Laten drogen: laat de kit volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant.

Met deze stappen zorg je ervoor dat je klik PVC vloer netjes en duurzaam is afgekit, waardoor je een strakke en waterdichte afwerking krijgt.

PVC trap afkitten

Het afkitten van een PVC trap is een effectieve manier om een strakke en duurzame afwerking te bereiken. Hier is een stappenplan om je PVC trap perfect af te kitten:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat de trap schoon en droog is. Verwijder stof, vuil en vet van de oppervlakken die je wilt afkitten.
 2. Plak de randen af: plak de randen van de treden en stootborden af met schilderstape om te voorkomen dat de kit op ongewenste plekken terecht komt.
 3. Kit aanbrengen: snijd de spuitmond van de kitkoker schuin af en plaats de koker in het kitpistool. Breng een gelijkmatige kitnaad aan langs de randen van de treden en stootborden.
 4. Gladstrijken: gebruik een natte vinger of een kitstrijker om de kitnaad glad te strijken. Zorg ervoor dat de kit goed in de naden dringt en een glad oppervlak vormt.
 5. Verwijder de tape: verwijder de schilderstape voorzichtig voordat de kit begint uit te harden om een strakke rand te krijgen.
 6. Laat de kit drogen: laat de kit volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking voordat je de trap weer in gebruik neemt.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je PVC trap netjes en duurzaam is afgekit, waardoor je een strakke en professionele afwerking krijgt die bestand is tegen dagelijks gebruik.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen