Is een PVC vloer duurzaam?

duurzame pvc vloer

Mees Vermolen |

Als je overweegt een nieuwe vloer te leggen, is duurzaamheid vaak een belangrijke overweging. PVC vloeren staan bekend om hun lange levensduur en sterke prestaties, maar hoe zit het met hun milieu-impact?

In dit artikel onderzoeken we de duurzaamheid van PVC vloeren en bieden we jou alle informatie om een geïnformeerde keuze te maken. We gaan kijken hoe duurzaam PVC vloeren in de praktijk zijn, welke materialen worden gebruikt om deze vloeren milieuvriendelijk te maken, de verschillende soorten PVC vloeren en de certificeringen die de duurzaamheid ervan garanderen.

Ben je klaar om te ontdekken of een duurzame PVC-vloer de juiste keuze is voor jouw huis of kantoor? Lees dan verder, en laat je verrassen door wat deze veelzijdige vloeroptie te bieden heeft.

Hoe duurzaam is een PVC vloer in de praktijk?

Wanneer je nadenkt over de duurzaamheid van een vloer, speelt niet alleen het materiaal zelf een rol, maar ook hoe het presteert gedurende zijn levensduur. Een PVC vloer is ontworpen om lang mee te gaan, wat op zichzelf al bijdraagt aan een duurzamere keuze. In de praktijk betekent dit minder vervanging en minder afval.

PVC vloeren vereisen ook weinig onderhoud en zijn eenvoudig schoon te maken, wat het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen vermindert. Dit alles draagt bij aan de algehele vermindering van de ecologische voetafdruk van je vloer. Bovendien zijn PVC vloeren bestand tegen vocht en schimmel, wat ze ideaal maakt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals PVC keukens en PVC badkamers, en draagt zo bij aan hun lange levensduur.

Wat zorgt ervoor dat een PVC vloer milieuvriendelijk is?

PVC vloeren kunnen op verschillende manieren bijdragen aan milieuvriendelijkheid. Allereerst is de productie van PVC vloeren relatief energie-efficiënt en produceert het minder emissies vergeleken met sommige andere vloeropties. De samenstelling van PVC vloeren omvat ook verschillende componenten die de milieu-impact tijdens de productie en gebruiksfase verminderen.

Stoffen die worden gebruikt

De basis van PVC vloeren bestaat uit polyvinylchloride, een kunststof die duurzaam kan zijn als deze goed wordt beheerd. Moderne PVC vloeren bevatten vaak gerecyclede materialen, wat helpt om het gebruik van nieuwe grondstoffen te verminderen en de vloeren een betere ecologische score geeft.

PU-toplaag

De PU-toplaag van PVC vloeren speelt een cruciale rol in zowel de duurzaamheid als de milieuvriendelijkheid. Deze laag beschermt de vloer tegen slijtage, verlengt de PVC vloer levensduur en maakt het gemakkelijker schoon te maken zonder agressieve chemicaliën.

Emissiewaarde van de PVC vloer

PVC vloeren zijn ontworpen om lage emissiewaarden te hebben, wat betekent dat ze minder schadelijke stoffen uitstoten in de lucht binnenshuis. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de gebruikers van de ruimte.

Is de PVC vloer recyclebaar?

Ja, PVC vloeren zijn recyclebaar. Aan het einde van hun levensduur kunnen ze worden ingezameld en verwerkt tot nieuwe producten. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en verlaagt de milieu-impact van de productie van nieuwe vloeren.

Welke soorten PVC vloeren zijn duurzaam?

Als je op zoek bent naar een duurzame PVC vloer, is het belangrijk om te weten dat niet alle PVC vloeren even duurzaam zijn. Er zijn verschillende typen die uitblinken in duurzaamheid.

Zo zijn er bijvoorbeeld PVC vloeren met een dikke slijtlaag die extra lang meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.

Ook zijn er PVC vloeren die gemaakt zijn van een hoger percentage gerecyclede materialen, wat hen een milieuvriendelijkere keuze maakt.

Bovendien verschillen PVC vloeren in de soorten lijm en afwerking die worden gebruikt, wat ook invloed heeft op hun milieuvriendelijkheid. Vloeren met waterbasislijm en weinig vluchtige organische stoffen (VOS) zijn bijvoorbeeld beter voor zowel het binnenmilieu als voor de algehele duurzaamheid. 

Kies voor een PVC vloer met milieuvriendelijke certificeringen

Het kiezen van een PVC vloer met de juiste certificeringen kan een groot verschil maken in de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het product. Certificeringen zoals de FloorScore, Greenguard of het EU Ecolabel verzekeren dat de vloeren voldoen aan strenge milieustandaarden, van productie tot eindproduct.

Deze certificaten beoordelen aspecten zoals de emissiewaarden van VOC’s, het gebruik van gerecyclede materialen en de algehele ecologische impact. Daarbij zijn er significante verschillen tussen de klik PVC vloeren en plak PVC vloeren, die je in onderstaande tabel kunt zien:

Eigenschap

Klik PVC Vloer

Lijm PVC Vloer

Installatiegemak

Hoger, geen lijm nodig

Lager, vereist professionele installatie

Milieuvriendelijkheid

Geen lijm, minder chemische stoffen vrij

Gebruik van lijm kan leiden tot meer VOC's

Levensduur

Kan minder zijn door losse legging

Meestal langer door sterke hechting

Recyclebaarheid

Gemakkelijker te recyclen door afwezigheid van lijm

Moeilijker te recyclen vanwege lijmresten

Deze informatie helpt je een weloverwogen keuze te maken tussen klik- en lijm PVC vloeren op basis van wat het beste past bij jouw duurzaamheidsdoelen en installatievoorkeuren.

Op zoek naar een milieuvriendelijke en duurzame PVC vloer? Bekijk ons assortiment

Ben je overtuigd van de voordelen van een PVC vloer en wil je een keuze maken die goed is voor zowel jouw huis als het milieu? Neem dan een kijkje in ons uitgebreide assortiment aan duurzame PVC vloeren. Bij Laminaat.nl hebben we een breed scala aan opties die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook voldoen aan de hoogste standaarden van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Van strak modern tot klassiek rustiek, wij hebben de perfecte vloer voor elke smaak en elke ruimte.

Onze PVC vloeren zijn voorzien van de benodigde milieucertificeringen, en we bieden gedetailleerde informatie over elke optie om je te helpen een bewuste keuze te maken. Of je nu gaat voor klik PVC of dryback PVC, je vindt bij ons de beste en meest duurzame oplossingen. 

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen