Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Wat is het verschil tussen een PVC of laminaat vloer?

verschil tussen pvc vloeren en laminaat vloeren

Nils Jansen |

Bij het kiezen van een nieuwe vloer stuiten veel mensen op de vraag: kies je voor PVC of laminaat? Beide vloeropties zijn populair en lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen die het kiezen makkelijker kunnen maken. Of je nu op zoek bent naar duurzaamheid, een specifiek design of een vloer die makkelijk zelf te leggen is, het antwoord hangt af van jouw specifieke wensen.

In deze blog leggen we helder en gedetailleerd uit wat het verschil is tussen PVC en laminaat. We gaan in op de voordelen van beide vloeren, het prijsverschil, de verschillen in kwaliteit en wat de meest gekozen optie is in huishoudens in Nederland. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke soort vloer het beste bij jou past!

Wat zijn dan precies de verschillen tussen PVC en laminaat?

Hoewel zowel PVC als laminaat vloeren populaire keuzes zijn, zijn de verschillen aanzienlijk. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof en staan bekend om hun waterbestendigheid en duurzaamheid. Laminaat daarentegen bestaat uit samengeperste houtvezels met een toplaag van kunststof, waardoor het een minder waterbestendige keuze is. Dit maakt PVC ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens, terwijl laminaat meer geschikt is voor droge ruimtes zoals woonkamers en slaapkamers.

Bovendien voelt PVC zachter en warmer aan dan laminaat, wat het een comfortabele keuze maakt. Laminaat heeft echter vaak een natuurgetrouwe houtlook dankzij moderne printtechnieken, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor liefhebbers van een authentieke uitstraling.

Daarnaast zit er ook een verschil in installatie; PVC vloeren kunnen zowel zwevend gelegd worden als verlijmd, terwijl laminaat voornamelijk zwevend wordt gelegd. Het is dus belangrijk om te weten welke eigenschappen voor jou het zwaarst wegen bij het maken van de juiste keuze. Hieronder gaan we verder in op de andere verschillen tussen deze twee soorten vloeren.

Voordelen van een PVC vloer

Een van de grootste voordelen van een PVC vloer is de uitstekende waterbestendigheid. Dit maakt PVC de perfecte keuze voor vochtige ruimtes zoals keukens, badkamers en zelfs kelders. Daarnaast is PVC slijtvast en krasbestendig, waardoor het een duurzame optie is voor intensief gebruikte ruimtes. Een ander pluspunt is de geluidsdempende werking van PVC, wat bijdraagt aan een stillere woonomgeving, ideaal voor appartementen of woningen met meerdere verdiepingen.

Qua onderhoud is PVC eenvoudig schoon te maken. De vloer is bestand tegen vlekken en vereist geen speciale behandelingen. Ook is PVC comfortabel om op te lopen dankzij de zachtere structuur, die zorgt voor een warme en aangename ondergrond. Tot slot is PVC vaak beschikbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, waardoor je eenvoudig een stijl vindt die perfect bij jouw interieur past.

Voordelen van een laminaat vloer

Laminaat vloeren hebben ook hun eigen unieke voordelen. Een van de grootste pluspunten is de prijs. In vergelijking met PVC is laminaat vaak voordeliger, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast biedt laminaat een zeer realistische houtlook dankzij moderne printtechnieken, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van je interieur.

Een ander voordeel is dat laminaat relatief eenvoudig zelf te leggen is, dankzij het laminaat kliksysteem dat tegenwoordig standaard is. Dit maakt het een goede keuze voor doe-het-zelvers. Ook is laminaat zeer slijtvast, waardoor het goed bestand is tegen dagelijks gebruik. Verder is de schoonmaak van een laminaat vloer minimaal: regelmatig stofzuigen en af en toe een vochtige doek zijn voldoende om de vloer er jarenlang goed uit te laten zien.

Tabel met de verschillen tussen PVC vloeren en laminaat vloeren

Kenmerk

Voordelen PVC vloeren

Voordelen laminaat vloeren

Waterbestendigheid

Uitstekend waterbestendig

Niet volledig waterbestendig

Slijtvastheid

Zeer slijtvast en krasbestendig

Slijtvast, goed bestand tegen dagelijks gebruik

Geluidsdemping

Geluidsdempend

Geen geluidsdempende eigenschappen

Comfort

Zachtere en warme ondergrond

Minder comfortabel dan PVC

Onderhoud

Eenvoudig schoon te maken, bestand tegen vlekken

Minimaal onderhoud, eenvoudig te reinigen

Prijs

Duurder dan laminaat

Vaak voordeliger

Eenvoud van installatie

Mogelijk zowel zwevend als verlijmd te leggen

Eenvoudig zelf te leggen dankzij kliksysteem

Esthetiek (uiterlijk)

Breed scala aan kleuren en patronen

Realistische houtlook dankzij moderne printtechnieken

Geschiktheid voor vochtige ruimtes

Ideaal voor vochtige ruimtes

Minder geschikt voor vochtige ruimtes

Duurzaamheid

Zeer duurzaam

Duurzaam, maar minder dan PVC

Warmtegeleiding (geschikt voor vloerverwarming)

Geschikt voor vloerverwarming

Minder geschikt voor vloerverwarming

Krasbestendigheid

Krasbestendig

Krasbestendig maar gevoelig voor zware meubels

Milieuvriendelijkheid

Kan minder milieuvriendelijk zijn afhankelijk van type

Milieuvriendelijker dankzij houtvezels

Levensduur

Lange levensduur (tot 25 jaar of langer)

Kortere levensduur dan PVC (10-20 jaar)

Ondergrondvereisten

Vlakke en stabiele ondergrond vereist voor verlijmen

Kan gelegd worden op lichte oneffenheden

Wat is het prijsverschil tussen laminaat en PVC?

Wanneer het gaat om de kosten van laminaat versus PVC, zijn er duidelijke prijsverschillen te zien. Over het algemeen is laminaat voordeliger in aanschaf. De prijs van laminaatvloeren varieert sterk, maar ligt meestal lager dan die van PVC vloeren. Dit maakt laminaat een budgetvriendelijke optie, vooral voor grotere ruimtes waar het kostenverschil aanzienlijk kan oplopen.

PVC vloeren daarentegen zijn vaak duurder vanwege hun duurzame eigenschappen, waterbestendigheid en langere levensduur. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kan een PVC vloer op de lange termijn voordeliger zijn door de langere levensduur en lagere onderhoudskosten. Het prijsverschil tussen laminaat en PVC kan dus afhankelijk van je budget en wensen een doorslaggevende factor zijn bij de keuze tussen deze twee vloertypes.

Zit er veel kwaliteitsverschil tussen PVC vloeren en laminaat vloeren?

Ja, er zit zeker een kwaliteitsverschil tussen PVC vloeren en laminaat vloeren, hoewel beide materialen over het algemeen van goede kwaliteit zijn. PVC staat bekend om zijn robuustheid en slijtvastheid. Dankzij de kunststof samenstelling is een PVC vloer beter bestand tegen krassen, vocht en intensief gebruik. Dit maakt PVC een uitstekende keuze voor drukbezochte ruimtes of huishoudens met kinderen en huisdieren.

Laminaatvloeren zijn eveneens slijtvast, maar over het algemeen wat minder bestand tegen vocht en krassen in vergelijking met PVC. De kwaliteit van laminaat kan echter sterk variëren, afhankelijk van de dikte en de gebruikte materialen. Hoogwaardige laminaatvloeren kunnen redelijk goed concurreren met PVC op het gebied van duurzaamheid, maar blijven doorgaans minder geschikt voor vochtige omgevingen zoals keukens en badkamers.

Al met al kun je stellen dat PVC vloeren over het algemeen van een hogere kwaliteit zijn als het gaat om duurzaamheid, vochtbestendigheid en gebruiksgemak, terwijl laminaat zich meer richt op een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en een realistische houtlook.

Hoe zit het met het verschil in leggen van PVC of laminaat?

Het leggen van een PVC vloer verschilt aanzienlijk van het leggen van een laminaat vloer, vooral wat betreft techniek en tijdsinvestering. PVC vloeren kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd: je kunt kiezen voor een klik-PVC vloer (die vergelijkbaar is met laminaat) of een verlijmde PVC vloer. Het verlijmen van een PVC vloer vraagt echter om meer precisie en voorbereiding, omdat de ondergrond volledig egaal moet zijn. Dit maakt het proces wat intensiever en tijdrovender, en vaak is het aan te raden om een professional in te schakelen voor het beste resultaat.

Laminaatvloeren daarentegen staan bekend om hun eenvoudige legproces dankzij het klik-systeem. Dit maakt laminaat ideaal voor doe-het-zelvers, omdat je de vloer zonder professionele hulp kunt leggen. Het is een relatief snel proces, en de vloer kan vaak binnen een dag worden geïnstalleerd, afhankelijk van de ruimte. Laminaat vereist ook minder voorbereiding van de ondergrond, zolang deze redelijk vlak is.

Samenvattend: als je op zoek bent naar een snelle en makkelijke vloer om zelf te leggen, dan is laminaat waarschijnlijk de betere keuze. Wil je echter de voordelen van een duurzame, verlijmde PVC vloer, dan kan het lonen om hier meer tijd en moeite in te investeren.

Voor welke optie kiezen de meeste huishoudens?

In de praktijk blijkt dat zowel PVC als laminaat populaire keuzes zijn bij huishoudens, maar de voorkeur hangt vaak af van persoonlijke behoeften en de situatie. Laminaat wordt vaak gekozen vanwege de lagere prijs en de eenvoudige installatie. Voor veel huishoudens die op zoek zijn naar een betaalbare en snelle vloeroplossing, is laminaat dan ook de logische keuze. De realistische houtlook en de relatief lage onderhoudskosten maken het aantrekkelijk voor mensen die een mooie vloer willen zonder al te veel gedoe.

PVC wint echter snel aan populariteit, vooral bij huishoudens die op zoek zijn naar een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloer. Vooral in ruimtes zoals keukens, badkamers en gangen, waar vocht en intensief gebruik een rol spelen, wordt steeds vaker gekozen voor PVC. De waterbestendigheid en langere levensduur van PVC zijn belangrijke factoren voor gezinnen met kinderen, huisdieren of huishoudens die simpelweg de voorkeur geven aan een robuuste vloer die lang meegaat.

PVC of laminaat kiezen: wat is het beste?

De keuze tussen PVC en laminaat hangt volledig af van jouw specifieke wensen en de situatie waarin de vloer komt te liggen. Als je op zoek bent naar een voordelige vloer die er stijlvol uitziet en makkelijk zelf te leggen is, dan is laminaat een uitstekende optie. Laminaat biedt een mooie houtlook en is ideaal voor ruimtes zoals woonkamers en slaapkamers waar weinig vocht aanwezig is.

Als duurzaamheid, waterbestendigheid en geluidsdemping echter belangrijk voor je zijn, dan is PVC de betere keuze. PVC is niet alleen bestand tegen vocht en intensief gebruik, maar voelt ook comfortabel aan en gaat vaak langer mee. Vooral in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers is PVC veruit de beste optie.

Het beste advies is om goed te kijken naar je budget, de ruimte waarin de vloer komt te liggen, en je persoonlijke voorkeuren op het gebied van onderhoud en gebruiksgemak. Beide vloeren hebben hun eigen voordelen, en de keuze tussen PVC en laminaat hangt uiteindelijk af van wat voor jou het belangrijkst is.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen