Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

PVC vloeren nadelen en voordelen

pvc vloer voordelen en nadelen

Nils Jansen |

Bij het kiezen van een nieuwe vloer is PVC een van de meest populaire opties op de markt. Maar waarom eigenlijk? PVC vloeren bieden talloze voordelen zoals duurzaamheid en onderhoudsgemak, maar er zijn ook enkele nadelen die je niet over het hoofd wilt zien. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van PVC vloeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

We gaan in op eigenschappen zoals onderhoud, duurzaamheid, geluidsdemping en nog veel meer. Aan het einde van deze blog weet je precies of een PVC vloer de juiste keuze is voor jouw woning.

Wat is een PVC vloer eigenlijk?

Een PVC vloer is gemaakt van polyvinylchloride, een kunststof die bekend staat om zijn sterke en flexibele eigenschappen. Het materiaal wordt verwerkt tot dunne, maar stevige stroken of tegels, die zowel duurzaam als veelzijdig zijn.

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in talloze stijlen en patronen, waardoor je ze vrijwel overal in huis kunt toepassen. In de volgende alinea's zullen we de voordelen en nadelen van PVC vloeren uitgebreid bespreken, zodat je alle informatie hebt om een goede beslissing te nemen.

PVC vloeren voordelen

PVC vloeren hebben veel voordelen die ze tot een populaire keuze maken voor zowel woon- als werkruimtes. Of je nu op zoek bent naar een vloer die gemakkelijk schoon te houden is of een die lang meegaat, PVC biedt een aantal belangrijke pluspunten. Hieronder bespreken we enkele van de meest opvallende voordelen.

Eenvoudig in onderhoud en schoonmaak

Een van de grootste voordelen van een PVC vloer is het eenvoudige schoonmaakproces. De vloer is vuil- en waterafstotend, waardoor stof en vlekken eenvoudig te verwijderen zijn met een vochtige doek of dweil. Dit maakt PVC vloeren ideaal voor huishoudens met kinderen en huisdieren. Daarbij hoeft er niet veel gedaan te worden aan onderhoud, zoals dat vaak wel het geval is bij bijvoorbeeld houten vloeren.

Lange levensduur

PVC vloeren staan bekend om hun lange levensduur. Dankzij het sterke materiaal kunnen deze vloeren jarenlang meegaan zonder veel slijtage te vertonen. Dit maakt ze een uitstekende investering, zeker als je een vloer zoekt die bestand is tegen intensief gebruik.

Geluiddempend

In vergelijking met harde vloeren zoals laminaat of tegels, biedt PVC een betere geluidsdemping. Dit is vooral een voordeel in appartementen of woningen waar geluidsoverlast een probleem kan zijn. De vloer absorbeert stappen en andere geluiden, wat zorgt voor een rustige omgeving.

Ideaal geschikt in combinatie met vloerverwarming

Een ander groot voordeel van PVC vloeren is dat ze perfect samengaan met vloerverwarming. PVC geleidt warmte uitstekend, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. Dit zorgt niet alleen voor comfort, maar kan ook helpen om energie te besparen.

Geen plakplinten vereist

In tegenstelling tot sommige andere vloertypes, zoals laminaat, heb je bij PVC vloeren geen plakplinten nodig om de afwerking netjes te houden. PVC vloeren kunnen strak tegen de muur gelegd worden, waardoor je een naadloze overgang hebt. Dit zorgt niet alleen voor een strakke uitstraling, maar scheelt ook in de kosten en het werk van het installeren van plakplinten.

Eenvoudig te vervangen bij schade

Mocht een deel van je PVC vloer onverhoopt beschadigd raken, dan is het mogelijk om alleen dat specifieke gedeelte te vervangen. Bij click-PVC vloeren kun je bijvoorbeeld eenvoudig één plank of tegel losmaken en vervangen. Dit maakt reparaties snel en betaalbaar, zonder dat je de hele vloer hoeft te vervangen.

Waterbestendige eigenschappen

PVC vloeren zijn waterbestendig, wat betekent dat ze uitstekend geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals keukens, badkamers en zelfs kelders. In tegenstelling tot houten vloeren die kunnen uitzetten of kromtrekken door vocht, behoudt een PVC vloer zijn vorm en kwaliteit, zelfs in natte omstandigheden.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Moderne PVC vloeren zijn vaak gemaakt van gerecyclede materialen en gaan erg lang mee, waardoor ze bestempeld kunnen worden als een duurzame optie. Bovendien zijn ze recyclebaar aan het einde van hun levensduur. Dit duurzame aspect maakt PVC vloeren steeds aantrekkelijker voor mensen die bewust met het milieu bezig zijn.

Anti slip eigenschappen

De meeste PVC vloeren zijn voorzien van een antislip-laag, wat het risico op uitglijden vermindert. Dit is vooral handig in huishoudens met kinderen, ouderen of in ruimtes waar water op de vloer terecht kan komen, zoals de keuken of badkamer.

Groot aanbod aan verschillende stijlen en patronen

Een van de grootste voordelen van PVC is de enorme variëteit aan stijlen, kleuren en patronen. Of je nu een vloer zoekt die eruitziet als hout, beton of zelfs natuursteen, met PVC kun je vrijwel elke look creëren. Dit maakt het makkelijk om een vloer te vinden die perfect bij jouw interieurstijl past.

PVC vloeren nadelen

Hoewel PVC vloeren veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de mogelijke minpunten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Hieronder bespreken we enkele nadelen van PVC vloeren.

Beschadigingen kunnen snel te zien zijn

Hoewel PVC vloeren duurzaam zijn, kunnen krassen en deuken soms goed zichtbaar zijn, vooral bij dunnere varianten van de vloer. Het verschilt per soort, maar scherpe objecten of intensief gebruik kunnen ervoor zorgen dat de vloer beschadigt en je deze plekken goed ziet.

PVC en rubber zijn geen goede combinatie

Een nadeel van PVC vloeren is dat ze niet goed samengaan met rubber. Wanneer rubber langdurig in contact staat met de vloer, kan dit blijvende vlekken of verkleuringen veroorzaken. Dit is iets om rekening mee te houden, vooral bij het plaatsen van rubberen matten of schoenenrekken.

PVC is vaak niet de goedkoopste vloer

Hoewel de prijs van PVC vloeren varieert, zijn ze vaak duurder in vergelijking met laminaat of andere vloeropties. Zeker als je kiest voor kwalitatief hoogstaande varianten of een professioneel gelegde vloer, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Het is dus belangrijk om dit in je budget mee te nemen.

Egale ondervloer is vereist

Een goede voorbereiding van de ondervloer is essentieel bij het leggen van een PVC vloer. De ondervloer moet volledig egaal en schoon zijn, anders kunnen er na verloop van tijd oneffenheden ontstaan in de PVC vloer. Dit kan extra werk en kosten met zich meebrengen als de huidige ondergrond niet voldoet.

Dryback (lijm) PVC vloeren zijn niet gemakkelijk zelf te leggen

Lijm of dryback PVC vloeren vereisen specialistische kennis en zijn niet eenvoudig zelf te leggen. Het gebruik van lijm betekent dat je heel precies moet werken, wat het lastiger maakt dan bijvoorbeeld click-PVC. Voor deze vorm van PVC vloeren wordt vaak aangeraden om een professional in te schakelen.

PVC vloeren kunnen verkleuren bij langdurige blootstelling aan direct zonlicht

Net als veel andere materialen kunnen PVC vloeren na verloop van tijd verkleuren als ze voortdurend blootgesteld worden aan direct zonlicht. Dit komt doordat UV-stralen het oppervlak van de vloer kunnen aantasten. Het gebruik van zonwering kan dit probleem verminderen, maar het is goed om hier rekening mee te houden bij de plaatsing.

In sommige gevallen zijn er schadelijke stoffen aanwezig in PVC vloeren

Bij sommige goedkopere PVC vloeren of vloeren die buiten Europa worden geproduceerd, kunnen schadelijke stoffen zoals vinylchloride en dioxines aanwezig zijn.

Dit kan een gezondheidsrisico vormen. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf te controleren of de vloer voldoet aan Europese normen. Bij PVC vloeren van gerenommeerde merken zoals Ambiant of Therdex hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ons artikel over of PVC vloeren schadelijk zijn voor de gezondheid.

PVC vloer kopen of toch nog wat vragen?

Een PVC vloer kan een uitstekende keuze zijn vanwege de vele voordelen, zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak en de vele stijlen waarin ze beschikbaar zijn. Toch is het belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen voordat je een beslissing maakt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over welk type PVC vloer het beste bij jouw situatie past? Neem dan gerust contact op met ons team van Laminaat.nl. We staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen