Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

PVC vloer schoonmaken

pvc vloer reinigen

Nils Jansen |

Een PVC vloer is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en stijlvolle uitstraling. Maar zoals bij elke vloer is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel om je PVC vloer in topconditie te houden. Van het verwijderen van dagelijks vuil tot het beschermen tegen vlekken en slijtage, het correct schoonmaken van een PVC vloer verlengt de levensduur en behoudt de glans.

In dit artikel ontdek je wat de beste manier is om je PVC vloer schoon te maken en te onderhouden, welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken en wat je absoluut moet vermijden. Lees verder om meer te leren over de specifieke onderhoudsbehoeften van jouw PVC vloer!

Wat is de beste manier om PVC vloer te onderhouden en schoon te houden?

Een goede onderhoudsroutine is de sleutel tot een langlevende, stralende PVC vloer. Door regelmatig te stofzuigen en te dweilen, voorkom je dat vuil en stof zich ophopen en krassen veroorzaken.

Daarnaast zijn er een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om de levensduur van je vloer te verlengen. In de volgende secties leggen we uit hoe je je PVC vloer optimaal schoonhoudt, hoe je slijtage voorkomt en welke schoonmaakmethoden het meest effectief zijn.

PVC vloer regelmatig stofzuigen

Een van de eenvoudigste manieren om je PVC vloer schoon te houden, is door regelmatig te stofzuigen. Stof, zand en ander vuil kunnen zich snel ophopen en de vloer beschadigen door kleine krasjes te veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een stofzuiger met een zachte borstel voor harde vloeren om te voorkomen dat de vloeroppervlakte wordt bekrast.

Door minstens twee keer per week te stofzuigen, houd je de vloer vrij van vuil en verleng je de levensduur van de toplaag. Daarbij raden we aan om een goede schoonloopmat te gebruiken, zo voorkom je dat er vuil mee naar binnen wordt genomen. 

Probeer blootstelling aan zonlicht te beperken

Hoewel PVC vloeren bestand zijn tegen veel vormen van slijtage, kan langdurige blootstelling aan direct zonlicht ervoor zorgen dat de kleur van de vloer vervaagt. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van zonwering zoals gordijnen, jaloezieën of UV-werende raamfolie, vooral tijdens de warmste uren van de dag. Dit helpt niet alleen de kleur van je PVC vloer te behouden, maar zorgt ook voor minder hitteopbouw in huis, wat kan bijdragen aan een aangenamere leefomgeving.

PVC vloer dweilen

Regelmatig dweilen is essentieel om je PVC vloer schoon en fris te houden. Gebruik bij voorkeur lauw warm water met een speciaal PVC schoonmaakmiddel of een mild reinigingsmiddel, zoals schoonmaakazijn of een milde afwasmiddeloplossing.

Vermijd overmatig watergebruik, want hoewel PVC vloeren waterbestendig zijn, kan overtollig water in naden of randen terechtkomen en schade veroorzaken. Kies een goed uitgewrongen dweil om te voorkomen dat er teveel vocht op de vloer blijft liggen. Door regelmatig te dweilen voorkom je dat hardnekkig vuil zich nestelt en behoudt je vloer zijn mooie uitstraling.

Aanbrengen van een extra beschermlaag

Om je PVC vloer extra te beschermen tegen slijtage, krassen en vlekken, kun je overwegen om een beschermlaag aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met een speciaal PVC vloeronderhoudsmiddel, zoals de James Vloerreiniger Beschermt & Herstelt.

Dit product biedt niet alleen een diepgaande reiniging, maar creëert ook een beschermende laag die de levensduur van je vloer verlengt en de natuurlijke glans herstelt. Door enkele keren per jaar een product zoals James te gebruiken, voorkom je dat vuil zich nestelt in de vloer en blijft je PVC vloer er langer als nieuw uitzien.

Vermijd overmatig gebruik van water

Ondanks dat PVC vloeren waterbestendig zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van water tijdens het schoonmaken. Overmatig water kan in de naden en randen van de vloer sijpelen, wat op den duur schade kan veroorzaken.

Dit geldt vooral voor slecht verlijmde of verkeerd geplaatste PVC vloeren. Gebruik daarom altijd een goed uitgewrongen dweil en vermijd plasvorming op de vloer. Door matig gebruik van water zorg je ervoor dat je vloer niet alleen schoon blijft, maar ook langer meegaat zonder vochtgerelateerde schade.

Wat moet je absoluut niet doen om je PVC vloer te reinigen?

Hoewel PVC vloeren gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn er bepaalde schoonmaakmethoden en producten die je beter kunt vermijden. Het gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen of technieken kan schade veroorzaken aan de toplaag van je vloer, waardoor deze dof wordt of zelfs gaat scheuren. In de volgende secties bespreken we enkele veelvoorkomende fouten bij het reinigen van een PVC vloer en geven we tips om deze te vermijden, zodat je vloer er zo lang mogelijk als nieuw uitziet.

PVC vloer reinigen met een stoomreiniger

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het schoonmaken van een PVC vloer is het gebruik van een stoomreiniger. Hoewel een stoomreiniger effectief kan zijn voor andere soorten vloeren, kan de hitte en de vochtigheid die hierbij vrijkomen de lijm onder de PVC tegels of PVC stroken losmaken.

Dit kan leiden tot bobbels en andere schade aan de vloer. Het gebruik van een stoomreiniger wordt dan ook sterk afgeraden. Kies in plaats daarvan voor een milde schoonmaakoplossing en een goed uitgewrongen dweil om je PVC vloer veilig en effectief schoon te houden.

Geen te sterk afwasmiddel gebruiken

Hoewel afwasmiddel misschien lijkt op een veilige en effectieve optie voor het schoonmaken van een PVC vloer, kan het op de lange termijn juist schadelijk zijn. Te sterk afwasmiddel laat vaak een vettig residu achter dat de vloer dof kan maken en ervoor zorgt dat vuil sneller blijft kleven.

Dit kan leiden tot strepen en een minder stralend uiterlijk van je vloer. Gebruik in plaats daarvan een speciaal PVC schoonmaakmiddel of een mild alternatief zoals schoonmaakazijn om je vloer schoon en glanzend te houden.

Geen groene zeep gebruiken

Groene zeep wordt vaak geprezen om zijn natuurlijke en krachtige reinigende werking, maar is geen geschikte keuze voor een PVC vloer. Dit type zeep kan een vettige laag achterlaten op de vloer, wat niet alleen het uiterlijk aantast, maar ook vuil kan aantrekken.

Bovendien kan het gebruik van groene zeep de toplaag van de vloer aantasten, waardoor deze dof en minder bestand wordt tegen slijtage. Voor een optimale reiniging kies je beter voor een PVC-specifiek reinigingsmiddel of een milde oplossing zoals lauw water met schoonmaakazijn.

Geen allesreiniger gebruiken

Hoewel allesreiniger een handige oplossing lijkt voor verschillende oppervlakken in huis, is het gebruik ervan op een PVC vloer geen goed idee. Allesreinigers bevatten vaak agressieve chemicaliën die de beschermlaag van je vloer kunnen beschadigen en een doffe, streperige uitstraling kunnen achterlaten. Daarnaast kunnen sommige allesreinigers residu op de vloer achterlaten, wat vlekken of verkleuringen kan veroorzaken. 

Geen chloor of bleek gebruiken

Chloor of bleek lijkt misschien een krachtig reinigingsmiddel, maar het is absoluut niet geschikt voor PVC vloeren. Deze agressieve chemicaliën kunnen de vloer ernstig beschadigen door de beschermende toplaag aan te tasten. Dit kan leiden tot verkleuring, doffe plekken en zelfs structurele schade aan de vloer. Bovendien zijn chloor en bleek schadelijk voor je gezondheid en het milieu.

Geen baking soda gebruiken

Hoewel baking soda vaak wordt geprezen als een veelzijdig schoonmaakmiddel, is het niet geschikt voor het reinigen van PVC vloeren. De schurende werking van baking soda kan krassen veroorzaken op de toplaag van de vloer, waardoor deze zijn glans verliest.

Daarnaast kan baking soda in combinatie met water een pasteus residu achterlaten dat moeilijk te verwijderen is en vlekken kan veroorzaken.

Geen schuurmiddelen of harde borstels gebruiken

Het gebruik van schuurmiddelen of harde borstels kan onherstelbare schade toebrengen aan je PVC vloer. Deze agressieve schoonmaakmethoden kunnen diepe krassen achterlaten op de vloer en de beschermende toplaag ernstig beschadigen.

Dit maakt de vloer kwetsbaar voor vlekken en verdere slijtage. Gebruik in plaats daarvan zachte microvezeldoeken of een zachte dweil om vuil en vlekken te verwijderen zonder de vloer te beschadigen. 

Geen citrusreinigers gebruiken

Citrusreinigers lijken misschien een natuurlijke en effectieve manier om je vloer te reinigen, maar ze kunnen schadelijk zijn voor een PVC vloer. Deze schoonmaakmiddelen bevatten vaak zuren die de beschermende toplaag van de vloer kunnen aantasten, wat resulteert in doffe plekken en mogelijk blijvende verkleuring.

Het zuur kan ook het materiaal van de PVC vloer zelf verzwakken. Gebruik daarom altijd pH-neutrale schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor PVC vloeren om schade te voorkomen en de levensduur van je vloer te verlengen.

Geen ammoniak gebruiken

Ammoniak is een krachtige reiniger, maar absoluut ongeschikt voor het reinigen van een PVC vloer. De agressieve chemicaliën in ammoniak kunnen de beschermende toplaag van de vloer beschadigen, wat leidt tot dofheid en mogelijke verkleuringen.

Daarnaast kan het inademen van ammoniakdampen schadelijk zijn voor je gezondheid. In plaats van ammoniak, kies je beter voor een mild schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor PVC vloeren. Hiermee reinig je de vloer effectief zonder de risico's die gepaard gaan met agressieve chemicaliën.

Welke schoonmaakmiddelen zijn wel geschikt voor het schoonmaken van een PVC vloer?

Het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel is essentieel om je PVC vloer schoon te houden zonder de toplaag te beschadigen. Er zijn verschillende veilige en effectieve opties om je vloer glanzend en vuilvrij te houden, van speciaal ontwikkelde PVC vloerreinigers tot natuurlijke oplossingen zoals schoonmaakazijn.

Hieronder bespreken we enkele van de beste schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken voor het reinigen en onderhouden van jouw PVC vloer.

Speciale PVC vloer reiniger

Een speciaal ontwikkelde PVC vloer reiniger is zonder twijfel de beste keuze voor het reinigen van je vloer. Deze reinigers zijn geformuleerd om vuil en vlekken effectief te verwijderen zonder de beschermende toplaag aan te tasten.

Een voorbeeld hiervan is de James Vloerreiniger, die bekend staat om zijn diepe reiniging en bescherming. Dergelijke reinigers zorgen ervoor dat je vloer zijn glans behoudt en beschermen tegen toekomstige slijtage. Voor optimaal resultaat is het aan te raden om de vloer regelmatig te reinigen met een product dat speciaal voor PVC is ontwikkeld.

Lauw warm water met schoonmaakazijn

Een andere veilige en effectieve methode om je PVC vloer schoon te maken is door gebruik te maken van lauw warm water gemengd met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is een mild reinigingsmiddel dat vet en vuil goed verwijdert zonder de vloer te beschadigen.

Het is bovendien een natuurlijke oplossing die geen schadelijke chemicaliën bevat. Meng ongeveer een kopje schoonmaakazijn met een emmer lauw water en dweil de vloer met een goed uitgewrongen dweil. Dit zorgt voor een frisse, schone vloer zonder strepen of residu achter te laten.

Lauw warm water met mild afwasmiddel

Een andere eenvoudige maar effectieve manier om je PVC vloer te reinigen, is door lauw warm water te mengen met een mild afwasmiddel. Let er hierbij op dat je een klein beetje afwasmiddel gebruikt om te voorkomen dat er een vettige laag achterblijft.

Dit mengsel is ideaal voor het verwijderen van dagelijks vuil zonder dat het de vloer beschadigt. Zorg ervoor dat je de dweil goed uitwringt om overtollig water te vermijden. Gebruik na het dweilen eventueel een schone, vochtige doek om overtollig schuim of zeepresten te verwijderen voor een streeploos resultaat.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een PVC vloer

Het schoonmaken van een PVC vloer roept vaak vragen op, vooral als je ervoor wilt zorgen dat de vloer zijn glans behoudt en lang meegaat. In dit deel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het reinigen en onderhouden van PVC vloeren. Van het verwijderen van hardnekkig vuil tot het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen, we bieden hier de informatie die je nodig hebt om jouw vloer in topconditie te houden.

Wat is de beste manier om een PVC vloer te ontvetten?

Het ontvetten van een PVC vloer kan eenvoudig worden gedaan met een mild schoonmaakmiddel zoals schoonmaakazijn of een speciaal ontwikkeld PVC vloerreiniger. Meng een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn met lauw warm water en dweil de vloer met een goed uitgewrongen dweil.

Voor hardnekkige vetvlekken kun je een sterkere oplossing van schoonmaakazijn gebruiken of een product zoals James Basisreiniger. Deze reiniger is specifiek ontwikkeld om vuil en vet effectief te verwijderen zonder de toplaag van je PVC vloer te beschadigen. Zorg er altijd voor dat je na het dweilen de vloer droogt om overtollig vocht te vermijden.

Kan ik een PVC vloer schrobben?

Het is af te raden om een PVC vloer te reinigen met een schrobmachine. Hoewel een schrobmachine nuttig kan lijken voor het verwijderen van hardnekkig vuil, kan het gebruik ervan schade toebrengen aan de beschermlaag van je vloer. De intense borstelbewegingen en het gebruik van water kunnen leiden tot krassen en vochtindringing, vooral als de machine te krachtig is ingesteld.

Kies in plaats daarvan voor een zachte reinigingsmethode met een PVC vloerreiniger en een goed uitgewrongen dweil. Als je toch een diepere reiniging nodig hebt, kun je beter kiezen voor een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel, om ervoor te zorgen dat de vloer in goede staat blijft.

Wat is de beste PVC vloer reiniger?

De beste reiniger voor een PVC vloer is een speciaal ontwikkeld schoonmaakmiddel dat zowel reinigt als de vloer beschermt. Wij raden aan om producten te gebruiken zoals James Remover, James Basisreiniger, James Zijdemat of James Vloerreiniger Beschermt & Herstelt. Deze producten zijn ontworpen om vuil en vlekken effectief te verwijderen zonder de vloer te beschadigen. Voor dagelijks onderhoud kun je ook lauw warm water met schoonmaakazijn gebruiken, of een mild afwasmiddel als je een minder intensieve schoonmaakbeurt nodig hebt.

Hoe kun je vlekken of strepen op de PVC vloer schoonmaken?

Vlekken en strepen op een PVC vloer kunnen eenvoudig worden voorkomen en verwijderd door gebruik te maken van de juiste reinigingsmiddelen. Voor het beste resultaat raden we aan om een speciaal product zoals James Vloerreiniger Schoon & Snel Droog te gebruiken. Dit product reinigt effectief en droogt snel op, waardoor er geen strepen achterblijven. Voor hardnekkige vlekken kun je een iets sterkere oplossing gebruiken, maar vermijd altijd agressieve middelen zoals schuurmiddelen of bleek, die de vloer kunnen beschadigen.

Kun je een PVC vloer schoonmaken met St. Marc?

Hoewel St. Marc een krachtig reinigingsmiddel is, wordt het gebruik ervan op een PVC vloer niet aanbevolen. Dit product kan te agressief zijn voor de beschermende toplaag van je PVC vloer, wat kan leiden tot verkleuring en slijtage. Bovendien kan St. Marc residu achterlaten dat strepen of een doffe uitstraling veroorzaakt. 

Bekijk al onze andere artikelen over schoonmaken:

Meer lezen over het schoonmaken van vloeren en hoe dit het beste werkt? Bekijk dan onze andere relevante artikelen: 

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen