Vloer schoonmaken met baking soda

vloer schoonmaken met baking soda

Mees Vermolen |

Ben je op zoek naar een natuurlijk en goedkoop middel om je vloer schoon te maken? Dan is baking soda misschien wel de oplossing voor jou. Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd, is een wit poeder dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden.

In dit artikel leggen we je uit wat baking soda precies is, hoe je het kunt gebruiken om je vloer schoon te maken, waar je extra op moet letten, en welk alternatief je kunt kiezen als je geen baking soda in huis hebt.

Wat is baking soda precies?

Baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) is een chemische verbinding die bestaat uit natrium, waterstof, koolstof en zuurstof. Het heeft een pH-waarde van ongeveer 8, wat betekent dat het een basisch/alkalisch product is.

Baking soda wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in de bakkerij, omdat het reageert met zuren zoals azijn, citroensap of yoghurt, en zo koolzuurgas produceert. Dit zorgt ervoor dat het deeg of beslag gaat rijzen en luchtig wordt.

Maar baking soda heeft nog veel meer toepassingen. Het is namelijk ook een uitstekend schoonmaakmiddel, omdat het vlekken, vuil, geurtjes en vet kan verwijderen. Zo werkt het als een mild schuurmiddel, maar beschadigt het de oppervlakte van het materiaal dat je wilt schoonmaken niet.

Kan je een vloer schoonmaken met baking soda?

Absoluut! Baking soda is geschikt voor verschillende soorten vloeren, zoals tegels, vinyl, linoleum en zelfs beton. Het absorbeert geuren, verwijdert vlekken en reinigt grondig zonder schadelijke chemicaliën achter te laten. Een eenvoudige pasta van baking soda en water kan wonderen verrichten voor het opfrissen van je vloer.

Maar hoe ga je te werk? Het is heel eenvoudig. Je hebt alleen baking soda, water en een emmer nodig. Volg deze stappen om je vloer schoon te maken met baking soda:

  1. Meng een half kopje baking soda met warm water in een emmer. Roer goed totdat de baking soda is opgelost.
  2. Dompel een dweil, mop of doek in de emmer en wring het overtollige water uit.
  3. Dweil de vloer met het baking soda-water. Herhaal dit totdat je de hele vloer hebt schoongemaakt.
  4. Spoel de dweil, mop of doek uit met schoon water en dweil de vloer nogmaals om eventuele resten van baking soda te verwijderen.
  5. Laat de vloer aan de lucht drogen of droog het met een schone doek.

Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken op je vloer, kun je ook een pasta maken van baking soda en water. Breng de pasta aan op de vlek en laat het een paar minuten inwerken. Schrob de vlek vervolgens met een borstel of een spons en spoel het af met water. Herhaal dit indien nodig totdat de vlek verdwenen is.

Ook handig: vloeren schoonmaken met azijn

Let op met houten vloeren

Hoewel baking soda een veelzijdig schoonmaakmiddel is, is het niet geschikt voor alle soorten vloeren. Met name houten vloeren kun je beter niet schoonmaken met baking soda.

Dit komt doordat baking soda een basisch product is, dat de natuurlijke zuurgraad van het hout kan verstoren. Dit kan leiden tot verkleuring, beschadiging of uitdroging van het hout. Bovendien kan baking soda de beschermlaag van het hout, zoals was of lak, aantasten.

Als je een houten vloer hebt, kun je beter een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken dat geschikt is voor hout. Volg altijd de instructies van de fabrikant of de leverancier van de vloer. Gebruik ook niet te veel water bij het dweilen van een houten vloer, want dit kan het hout doen uitzetten of kromtrekken.

Alternatief voor het reinigen van een vloer met baking soda

Heb je geen baking soda in huis en/of wil je liever een speciaal schoonmaakmiddel voor jouw type vloer gebruiken? Wij raden dit sterk aan. Er zijn namelijk speciale reinigingsmiddelen die speciaal geschikt zijn voor een specifiek vloertype.

Neem bijvoorbeeld een speciale houtreiniger voor het dweilen van houten vloeren of een PVC reiniger voor het schoonmaken van een PVC vloer. Deze speciale schoonmaakmiddelen zijn specifiek samengesteld om het beste te werken op een specifiek vloertype. Hierdoor kun je met dergelijke middelen rekenen op de beste resultaten.

Op zoek naar een onderhoudsvriendelijke vloer?

Kortom, het reinigen van je vloer met baking soda is een natuurlijke en betaalbare methode die veel voordelen biedt. Onthoud echter altijd om de geschiktheid ervan voor jouw specifieke vloertype te controleren voordat je begint met schoonmaken.

Wil je een vloer die gemakkelijk te onderhouden is en minder gevoelig voor vlekken? Overweeg dan voor opties zoals laminaat, vinyl of PVC. De vloeren van Laminaat.nl bieden duurzaamheid, esthetiek en vereisen minimaal onderhoud, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van een vlekkeloze vloer.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.