Linoleum vloer

linoleum vloeren

Wouter Touw |

Zoek je een duurzame, natuurlijke en slijtvaste vloer voor je woning of kantoor? Dan is een linoleum vloer misschien wel iets voor jou. Linoleum is een veelzijdig materiaal dat al meer dan 150 jaar bestaat en nog steeds populair is.

Maar wat is een linoleum vloer precies, waar wordt het van gemaakt en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over linoleum vloeren en waar je ze kunt kopen bij Laminaat.nl.

Wat is een linoleum vloer?

Een linoleum vloer is een vloerbedekking die gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen, jute en pigmenten. Linoleum wordt ook wel lino of marmoleum genoemd, afhankelijk van de fabrikant en de uitvoering.

Linoleum vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en structuren, waardoor je ze kunt aanpassen aan je eigen smaak en interieur. Linoleum vloeren zijn geschikt voor zowel particulier als zakelijk gebruik, omdat ze sterk, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van een linoleumvloer?

Een linoleumvloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren, zoals:

 • Linoleum is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en biologisch afbreekbaar is. Het wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die weinig energie verbruiken bij de productie.
 • Linoleum is een natuurlijk materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat of uitstoot. Het is ook antistatisch, antibacterieel en antiallergisch, waardoor het een gezond binnenklimaat bevordert.
 • Linoleum is een slijtvast materiaal dat bestand is tegen krassen, vlekken, vuil en slijtage. Het is ook brandvertragend en geluiddempend, waardoor het veilig en comfortabel is.
 • Linoleum is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat makkelijk schoon te maken is met een stofzuiger of een vochtige doek. Het heeft geen speciale behandeling of bescherming nodig, zoals waxen of lakken.
 • Linoleum is een veelzijdig materiaal dat in allerlei vormen, maten, kleuren en stijlen te verkrijgen is. Je kunt kiezen uit linoleum tegels, stroken, banen of panelen, die je kunt combineren of contrasteren naar wens.

Wat zijn de nadelen van linoleum vloeren?

Een linoleum vloer heeft ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden, zoals:

 • Linoleum is een gevoelig materiaal dat kan verkleuren door zonlicht of vocht. Het is daarom belangrijk om je linoleum vloer te beschermen tegen directe blootstelling aan deze factoren.
 • Linoleum is een stug materiaal dat moeilijk te leggen is. Het vereist een vlakke, droge en schone ondergrond, en een professionele installatie met speciale lijm en gereedschap.
 • Linoleum is een prijsig materiaal dat duurder is dan andere soorten vloeren, zoals laminaat, PVC of vinyl. Het is echter wel een investering die zich op lange termijn terugbetaalt door de lange levensduur en de lage onderhoudskosten.

Waar wordt linoleum van gemaakt?

Linoleum wordt gemaakt van een mengsel van natuurlijke ingrediënten, die elk een specifieke functie hebben in het eindproduct. De belangrijkste bestanddelen van linoleum zijn:

 • Lijnolie: Dit is de basis van linoleum, die wordt gewonnen uit de zaden van de vlasplant. Lijnolie zorgt voor de binding en de elasticiteit van het materiaal.
 • Hars: Dit is een natuurlijke lijm die wordt verkregen uit de hars van naaldbomen. Hars zorgt voor de hardheid en de glans van het materiaal.
 • Houtmeel: Dit is een fijn poeder dat wordt gemaakt van houtsnippers. Houtmeel zorgt voor de dikte en de structuur van het materiaal.
 • Kalksteen: Dit is een gesteente dat wordt vermalen tot een fijn poeder. Kalksteen zorgt voor de kleur en de stabiliteit van het materiaal.
 • Jute: Dit is een plantaardige vezel die wordt geweven tot een stevig doek. Jute zorgt voor de drager en de stevigheid van het materiaal.
 • Pigmenten: Dit zijn kleurstoffen die worden toegevoegd aan het mengsel om het materiaal een bepaalde tint te geven. Pigmenten zorgen voor de variatie en de uitstraling van het materiaal.

Wat zijn de eigenschappen van linoleum vloeren?

Linoleum vloeren hebben een aantal unieke eigenschappen die ze onderscheiden van andere soorten vloeren, zoals:

 • Linoleum vloeren zijn homogeen, wat betekent dat ze uit één laag bestaan die overal dezelfde samenstelling en dikte heeft. Dit maakt ze sterk en duurzaam, maar ook moeilijk te repareren als ze beschadigd raken.
 • Linoleum vloeren zijn door-en-door gekleurd, wat betekent dat de kleur door het hele materiaal heen loopt en niet alleen aan de oppervlakte. Dit maakt ze kleurvast en slijtvast, maar ook gevoelig voor verkleuring door zonlicht of vocht.
 • Linoleum vloeren zijn zelfherstellend, wat betekent dat ze kleine krasjes of deukjes vanzelf kunnen opvullen door de elasticiteit van het materiaal. Dit maakt ze onderhoudsvriendelijk en comfortabel, maar ook stug en moeilijk te leggen.
 • Linoleum vloeren zijn warmtegeleidend, wat betekent dat ze warmte goed kunnen opnemen en afgeven. Dit maakt ze geschikt voor vloerverwarming en koeling, maar ook gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Is linoleum hetzelfde als marmoleum?

Linoleum en marmoleum vloeren zijn in principe hetzelfde materiaal, maar met een andere naam. Marmoleum is een merknaam van de fabrikant Forbo, die linoleum vloeren produceert onder deze naam. Marmoleum is dus een soort linoleum, maar niet alle linoleum is marmoleum.

Er zijn ook andere fabrikanten die linoleum vloeren maken, zoals Armstrong, DLW en Tarkett. Het verschil tussen deze merken zit vooral in de kwaliteit, de afwerking, de garantie en de prijs van de linoleum vloeren.

Kun je gebruik maken van een vloerverwarming met linoleum?

Ja, je kunt gebruik maken van een vloerverwarming met linoleum, mits je rekening houdt met een aantal voorwaarden. Linoleum is een warmtegeleidend materiaal, wat betekent dat het warmte goed kan opnemen en afgeven. Dit maakt het aangenaam om op te lopen, maar ook gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Daarom moet je ervoor zorgen dat de vloerverwarming niet te hoog wordt ingesteld en dat de linoleum vloer goed wordt geïsoleerd. Ook moet je een speciale lijm gebruiken die bestand is tegen de warmte en de uitzetting van het materiaal.

Verder moet je de linoleum vloer regelmatig ventileren om condensvorming te voorkomen. Als je deze tips opvolgt, kun je genieten van een comfortabele en duurzame linoleum vloer met vloerverwarming.

Linoleum vloer kopen bij Laminaat.nl

Wil je een linoleum vloer kopen voor je woning of kantoor? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van vloeren, met een ruim assortiment aan verschillende soorten vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren.

Maar ook voor linoleum vloeren kun je bij ons terecht. Wij bieden je de beste kwaliteit linoleum vloeren van de bekende merken, zoals Forbo, Armstrong, DLW en Tarkett. Je kunt kiezen uit diverse kleuren, patronen en structuren, die je online kunt bekijken en bestellen. Of je kunt langskomen in onze showroom, waar je de linoleum vloeren in het echt kunt zien en voelen.

Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar om je te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze. Bovendien kun je bij ons profiteren van de laagste prijsgarantie, de snelste levering en de beste service. Dus waar wacht je nog op? Bestel nu je linoleum vloer bij Laminaat.nl en geef je woning of kantoor een nieuwe look.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.