Marmoleum vloer

marmoleum vloeren

Mees Vermolen |

Ben je op zoek naar een vloer die de duurzame, natuurlijke en kleurrijke uitstraling van linoleum heeft, maar dan met een extra laagje bescherming en glans? Dan is een marmoleum vloer misschien wel iets voor jou. 

Een marmoleum vloer is een vloer die bestaat uit linoleum met een toplaag van kunsthars. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over marmoleum vloeren, de voor- en nadelen, de samenstelling, de verschillen met linoleum en hoe je de beste marmoleum vloer kunt kiezen bij Laminaat.nl.

Wat is een marmoleum vloer?

Een marmoleum vloer is een vloerbedekking die al sinds de 19e eeuw wordt gebruikt in huizen, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen. Een marmoleum vloer bestaat uit linoleum met een toplaag van kunsthars. Linoleum is een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmenten en jute. 

Kunsthars is een synthetisch materiaal dat zorgt voor een extra laagje bescherming en glans. Een marmoleum vloer kan bestaan uit banen, tegels of stroken, die op een ondervloer worden gelijmd of geklikt. Een marmoleum vloer kan ook bestaan uit verschillende kleuren, patronen en structuren, zodat je je eigen unieke vloer kunt creëren.

Wat zijn de voordelen van een marmoleumvloer?

Een marmoleumvloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren, zoals:

  • Duurzaamheid: Een marmoleumvloer is duurzaam en gaat lang mee. Een marmoleumvloer is gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen, die biologisch afbreekbaar zijn. Een marmoleumvloer is ook slijtvast, krasbestendig en vlekbestendig, mits goed behandeld en onderhouden. Een marmoleumvloer kan ook meerdere keren worden gepolijst, waardoor hij zijn kleur en glans behoudt.
  • Hygiëne: Een marmoleumvloer is hygiënisch en gezond voor jezelf en je omgeving. Een marmoleumvloer heeft een antibacteriële en antistatische werking, waardoor hij geen stof, vuil, bacteriën of schimmels aantrekt of vasthoudt. Een marmoleumvloer voorkomt ook dat deze deeltjes weer in de lucht komen, als je regelmatig stofzuigt en reinigt. Een marmoleumvloer is ook goed voor mensen die last hebben van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen.
  • Uitstraling: Een marmoleumvloer geeft je huis een duurzame, natuurlijke en kleurrijke uitstraling. Een marmoleumvloer is verkrijgbaar in vele kleuren, patronen en structuren, zodat je je eigen stijl en sfeer kunt creëren. Een marmoleumvloer kan ook een ruimte optisch groter of kleiner maken, afhankelijk van de kleur en het patroon.
  • Comfort: Een marmoleumvloer is comfortabel om op te lopen, te zitten en te liggen. Een marmoleumvloer is warm, zacht en veerkrachtig. Een marmoleumvloer is ook geschikt voor vloerverwarming, waardoor je nog meer comfort kunt ervaren.

Wat zijn de nadelen van marmoleum vloeren?

Marmoleum vloeren hebben ook een aantal nadelen, zoals:

  • Onderhoud: Marmoleum vloeren vergen meer onderhoud dan andere soorten vloeren. Marmoleum vloeren moeten regelmatig gestofzuigd en gereinigd worden, om vuil, vlekken, geuren en bacteriën te verwijderen. Marmoleum vloeren moeten ook regelmatig worden gepolijst, om ze te beschermen tegen slijtage, verkleuring en beschadiging.
  • Prijs: Marmoleum vloeren kunnen duurder zijn dan andere soorten vloeren, afhankelijk van de kwaliteit, het materiaal, de afmeting en de installatie. Marmoleum vloeren kunnen ook duurder zijn in het gebruik, doordat ze meer energie verbruiken voor verwarming of koeling, of doordat ze meer schoonmaakmiddelen of professionele reiniging nodig hebben.
  • Beschadiging: Marmoleum vloeren zijn weliswaar bestand tegen krassen en vlekken, maar niet onverwoestbaar. Als er een diepe kras of deuk in de vloer komt, kan dit de toplaag beschadigen en het onderliggende materiaal blootleggen. Dit kan de vloer lelijk maken en moeilijk te repareren zijn. Ook kan een marmoleum vloer verkleuren door blootstelling aan zonlicht of warmte.

Waar wordt marmoleum van gemaakt?

Marmoleum is een merknaam voor linoleum met een toplaag van kunsthars. Linoleum is een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmenten en jute. Lijnolie is een olie die wordt gewonnen uit de zaden van de vlasplant. Hars is een kleverige stof die wordt gewonnen uit de schors van bomen. 

Houtmeel is een fijn poeder dat wordt gemaakt van houtsnippers. Kalksteen is een gesteente dat bestaat uit calciumcarbonaat. Pigmenten zijn kleurstoffen die worden gemaakt van mineralen, planten of synthetische stoffen. Jute is een vezel die wordt gemaakt van de stengels van de juteplant.

Al deze ingrediënten worden gemengd, gekookt, geperst en gedroogd tot een stevige en gladde laag linoleum. Kunsthars is een synthetisch materiaal dat wordt gemaakt van aardolie, alcohol of andere chemische stoffen. Kunsthars wordt als een dunne laag over het linoleum gespoten, om het te beschermen tegen vuil, vocht en slijtage.

Is marmoleum hetzelfde als linoleum?

Linoleum vloeren en marmoleum zijn niet precies hetzelfde, maar wel nauw verwant. Linoleum is de algemene naam voor een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmenten en jute. 

Marmoleum is een merknaam voor linoleum met een toplaag van kunsthars. Marmoleum is dus een soort linoleum, maar linoleum is niet altijd marmoleum. Er zijn ook andere merken en soorten linoleum, die geen kunstharslaag hebben of die andere ingrediënten gebruiken.

Kun je gebruik maken van een vloerverwarming met marmoleum?

Ja, je kunt gebruik maken van een vloerverwarming met marmoleum. Marmoleum is een goede geleider van warmte, waardoor het de warmte van de vloerverwarming snel en gelijkmatig verspreidt. Marmoleum is ook bestand tegen de temperatuurschommelingen die de vloerverwarming veroorzaakt. 

Marmoleum is dus een ideale vloerbedekking voor vloerverwarming, mits je een geschikte ondervloer en lijm gebruikt. Je moet er wel rekening mee houden dat marmoleum kan krimpen of uitzetten door de warmte, waardoor er kieren of bobbels kunnen ontstaan. Je moet dus altijd een kleine ruimte tussen de vloer en de wand laten, om dit te voorkomen.

Marmoleum vloer kopen bij Laminaat.nl

Wil je een marmoleum vloer kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van vloeren, met een ruim assortiment aan laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren. 

Bij Laminaat.nl kun je ook verschillende soorten marmoleum vloeren vinden, van banen tot tegels, van stroken tot klik, van effen tot gemarmerd, van lichte vloeren tot donkere vloeren. Bij Laminaat.nl kun je marmoleum vloeren bestellen en laten bezorgen of afhalen. 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.