Vloer schoonmaken

vloeren schoonmaken

Mees Vermolen |

Een schone vloer is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de levensduur van de vloer en je gezondheid. Stof, vuil, bacteriën en allergenen kunnen zich ophopen op je vloer en de luchtkwaliteit in je huis beïnvloeden. Bovendien kan een vuile vloer de levensduur van je vloer verminderen en schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je vloer regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

Maar hoe kun je je vloer het beste schoonmaken? Welke reinigingsmiddelen en hulpmiddelen heb je nodig? Hoe vaak moet je je vloer schoonmaken? En hoe zit het met de verschillende soorten vloeren, zoals PVC, laminaat, hout en vinyl? We geven je tips en adviezen voor het schoonmaken van je vloer, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet en je er lang van kunt genieten.

Tips voor het schoonmaken van de vloer

Het schoonmaken van de vloer hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn, als je maar de juiste aanpak en middelen gebruikt. Hier zijn enkele algemene tips voor het schoonmaken van de vloer, die voor de meeste soorten vloeren gelden:

1. Regelmatig vegen of stofzuigen

Een van de makkelijkste en effectiefste manieren om je vloer schoon te houden, is door regelmatig te vegen of te stofzuigen. Zo verwijder je stof, zand, kruimels en ander los vuil dat zich op je vloer verzamelt. Dit voorkomt dat het vuil zich ophoopt en in de vloer krast of trekt. Het is aan te raden om je vloer minstens één keer per week te vegen of te stofzuigen, of vaker als je huisdieren of kinderen hebt.

2. Periodieke vloerreiniging uitvoeren

Naast het vegen of stofzuigen, is het ook belangrijk om je vloer af en toe grondig te reinigen met water en een geschikt reinigingsmiddel. Dit verwijdert hardnekkig vuil, vlekken en geurtjes die zich op je vloer hebben vastgezet. Het is aan te raden om je vloer minstens één keer per maand te reinigen.

3. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Niet alle reinigingsmiddelen zijn geschikt voor alle soorten vloeren. Sommige reinigingsmiddelen kunnen je vloer namelijk beschadigen, verkleuren of dof maken. Daarom is het belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken voor je vloer. Denk bijvoorbeeld aan de vloer schoonmaken met azijn of de vloer schoonmaken met baking soda.

Lees altijd de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel en volg de aanwijzingen van de fabrikant van je vloer. Gebruik bij voorkeur milde, neutrale en biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen die speciaal bedoeld zijn voor jouw type vloer. Vermijd agressieve, zure of alkalische reinigingsmiddelen die je vloer kunnen aantasten.

4. Voorkom te veel water

Te veel water kan je vloer beschadigen, vooral als je een houten, laminaat of PVC vloer hebt. Water kan in de naden of kieren van je vloer dringen en je vloer doen opzwellen, kromtrekken of rotten. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je vloer te nat wordt tijdens het schoonmaken.

Gebruik een goed uitgewrongen dweil, mop of doek om je vloer te reinigen. Maak je vloer niet drijfnat en droog je vloer na het schoonmaken met een droge doek of laat hem aan de lucht drogen.

5. Kies voor kwalitatieve hulpmiddelen

De hulpmiddelen die je gebruikt om je vloer schoon te maken, kunnen ook een verschil maken voor het resultaat. Kies voor kwalitatieve hulpmiddelen die je vloer niet beschadigen of krassen.

Gebruik een zachte bezem, een stofzuiger met een parketborstel of een microvezeldoek om je vloer vrij te maken van stof en vuil, en bij voorkeur een dweil, mop of doek van katoen, microvezel of ander zacht materiaal om je vloer te reinigen.

Vermijd te allen tijde schuursponsjes, borstels of andere ruwe hulpmiddelen die je vloer kunnen beschadigen. Krassen op de vloer wordt namelijk niemand blij van.

6. Gebruik een stoomreiniger voor harde vloeren

Een stoomreiniger is een handig apparaat waarmee je een vloer kunt schoonmaken met behulp van hete stoom. Het kan je vloer ontvetten, diep reinigen en desinfecteren zonder gebruik te maken van chemische reinigingsmiddelen.

Stoomreinigers zijn geschikt voor harde vloeren, zoals tegels, natuursteen, beton en keramiek. Houten vloeren, PVC vloeren of laminaat zijn minder goed bestand tegen hitte, waardoor ze minder geschikt zijn om te reinigen met een stoomreiniger. Raadpleeg altijd de handleiding van je stoomreiniger en je vloer voordat je een stoomreiniger gebruikt.

7. Bescherm de vloer tegen krassen

Krassen kunnen je vloer lelijk maken en de beschermende laag van je vloer aantasten. Ze kunnen ontstaan door het schuiven van meubels, het lopen met schoenen of het spelen met huisdieren. Daarom is het belangrijk om je vloer te beschermen tegen krassen.

Enkele maatregelen die je kunt nemen zijn het plaatsen viltjes of dopjes onder de poten van je meubels, je schoenen uittrekken als je binnenkomt en deurmatten plaatsen bij de ingang(en) van je woning. Voor huisdiereigenaren is het ook verstandig om de nagels van je huisdieren kort en verzorgd te houden.

Tips voor het reinigen van verschillende soorten vloeren

Elke soort vloer heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Daarom heeft elke soort vloer ook zijn eigen manier van schoonmaken en onderhouden. Hier volgen enkele tips voor het reinigen van verschillende soorten vloeren:

PVC vloer schoonmaken

PVC vloeren staan bekend om hun gemak in onderhoud, maar dit betekent niet dat ze niet zorgvuldig schoongemaakt moeten worden. Volg onderstaande tips voor het reinigen van een PVC vloer:

 • Het regelmatig stofzuigen van een PVC vloer is cruciaal om te voorkomen dat zand en vuil krassen op het oppervlak veroorzaken.
 • Wat betreft dweilen, is dit niet nodig met hoge frequentie. Eenmaal in de twee weken is voldoende voor het schoonmaken van een PVC vloer.
 • Bij het dweilen van een PVC vloer is het belangrijk om producten met een hoge concentratie zeep te vermijden. Deze kunnen namelijk strepen en doffe vlekken veroorzaken, en zelfs de beschermende laag van de vloer aantasten.
 • Het gebruik van een stoomreiniger wordt afgeraden voor PVC vloeren vanwege de potentiële schade die de hitte kan veroorzaken aan het materiaal.
 • De beste methode voor het reinigen van een PVC vloer is om lauwwarm water te gebruiken met een beetje allesreiniger. Dit zorgt voor een effectieve reiniging zonder schade aan de vloer te veroorzaken.

Laminaat schoonmaken

Laminaat bestaat uit verschillende lagen hout die samengeperst zijn. Vanwege het feit dat ze gemaakt zijn van hout, betekent dit dat laminaat met zorg gereinigd moet worden. Hier volgen enkele tips voor het reinigen van laminaat:

 • Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt om te voorkomen dat zand en vuil krassen veroorzaken op je laminaatvloer.
 • Bij het dweilen van je laminaatvloer is het belangrijk om voorzichtig te zijn: gebruik weinig water en bij voorkeur koud water.
 • Voorkom dat de vloer te lang nat blijft, omdat dit kan leiden tot uitzetting of kromtrekken. Gebruik daarom bij voorkeur een licht vochtige microvezel doek in plaats van een mop.
 • Droog de laminaatvloer altijd grondig na met een droge doek en zorg voor goede ventilatie in huis.
 • Voor het beste resultaat reinig je een laminaatvloer met een speciale laminaatreiniger voor jouw specifieke type laminaatvloer.

Houten vloer schoonmaken

Houten vloeren zijn robuust en sterk, maar vergen wel enig onderhoud. Aangezien hout niet goed tegen water kan, zal er speciale zorg uit moeten gaan naar het schoonmaken van een houten vloer. Gebruik hiervoor onderstaande tips:

 • Zorg ervoor dat je regelmatig en grondig stofzuigt voordat je gaat dweilen om vuildeeltjes te verwijderen.
 • Het is raadzaam om een houten vloer niet te vaak te dweilen; enkele keren per jaar is doorgaans voldoende.
 • Houd in gedachten dat water en hout geen goede combinatie vormen. Vermijd daarom het gebruik van een doordrenkte dweil en laat de vloer niet nat achter.
 • Vermijd het gebruik van borstels of schuursponsjes bij het schoonmaken van je houten vloer, omdat deze de beschermende coating kunnen beschadigen.
 • Het is van essentieel belang om morsingen en ongelukjes direct schoon te maken om te voorkomen dat vlekken in het hout trekken en moeilijker te verwijderen worden.

Vinyl vloer schoonmaken

Een vinyl vloer is een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen. Vinyl is zacht, veerkrachtig en geluiddempend, maar moet wel op de juiste manier gereinigd worden. Met deze tips kun je jouw vinyl vloer schoonmaken:

 • Verwijder dagelijks stof, vuil en kruimels om krassen te voorkomen.
 • Een paar keer per maand is over het algemeen voldoende voor het dweilen van vinyl vloeren.
 • Maak een mild sopje met lauw water en voeg indien nodig een kleine hoeveelheid allesreiniger toe.
 • Vermijd overmatig gebruik van water, omdat dit de vloer kan beschadigen.
 • Gebruik bij voorkeur microvezeldoeken die niet te veel water vasthouden om de vloer te dweilen.
 • Bescherm je vinyl vloer tegen slijtage en vuil door jaarlijks een speciale beschermlaag op je vinyl vloer aan te brengen. Dit vormt een beschermende laag op je vloer die je vloer glanzend en schoon houdt.

Kies voor een onderhoudsvriendelijke vloer

Zoals je hebt gezien, heeft elke soort vloer zijn eigen manier van schoonmaken, en zijn sommige vloeren makkelijker schoon te maken dan andere. Als je op zoek bent naar een vloer die weinig onderhoud vergt, dan kun je het beste kiezen voor een onderhoudsvriendelijke vloer. Een onderhoudsvriendelijke vloer is een vloer die:

 • Weinig vuil aantrekt en vasthoudt;
 • Bestand is tegen vocht, vlekken en krassen;
 • Makkelijk te reinigen is met water en een mild reinigingsmiddel;
 • Geen speciale beschermingsmiddelen nodig heeft.

Bij Laminaat.nl bieden we een ruim assortiment aan van verschillende soorten vloeren, elk met hun eigen unieke kenmerken, voordelen en nadelen. Als je specifiek op zoek bent naar een makkelijk te onderhouden vloer, kijk dan eens naar onze collectie PVC vloeren.

Wil je liever een goedkoper alternatief, maar wel het gemak van een makkelijk te reinigen vloer? Bekijk dan de opties voor onze waterbestendige laminaatvloeren. Wat je ook zoekt, bij Laminaat.nl vind je altijd een geschikte vloer voor jouw behoeften.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.