Welke vloer moet ik kiezen?

Welke vloer moet ik kiezen?

Benice Kouwenberg |

Een vloer is een belangrijk onderdeel van je interieur, vloeren bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer, de stijl en het comfort van je woning. Maar welke vloer moet je kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten vloeren, dat het soms lastig is om een goede keuze te maken. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips en adviezen om je te helpen bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw situatie.

In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer, is in welke ruimte de vloer komt te liggen. Elke ruimte heeft namelijk zijn eigen kenmerken en eisen, waar de vloer aan moet voldoen.

Zo moet een vloer voor de keuken of de badkamer bijvoorbeeld waterbestendig, hygiënisch en makkelijk schoon te maken zijn, terwijl een vloer voor de slaapkamer of de woonkamer juist comfortabel, warm en sfeervol moet zijn.

Ook moet je rekening houden met de grootte, de vorm en de lichtinval van de ruimte, want die hebben invloed op de uitstraling en de sfeer van de vloer.

 • Een donkere vloer kan bijvoorbeeld een kleine ruimte nog kleiner laten lijken, terwijl een lichte vloer een ruimte juist groter en ruimer kan laten lijken.
 • Een glanzende vloer kan bijvoorbeeld een ruimte meer licht en glans geven, terwijl een matte vloer een ruimte meer rust en warmte kan geven.

Wordt de vloer intensief gebruikt?

Een andere factor waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer, is hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Een vloer die veel belopen, bespeeld of bevuild wordt, moet namelijk slijtvast, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn, terwijl een vloer die minder belast wordt, meer aandacht mag hebben voor de uitstraling en de afwerking.

Zo moet een vloer voor de hal of de gang bijvoorbeeld bestand zijn tegen vuil, vocht en krassen, terwijl een vloer voor de studeer- of hobbykamer bijvoorbeeld meer gericht mag zijn op de kleur, het patroon of het materiaal. Ook moet je rekening houden met de aanwezigheid van huisdieren of kinderen, want die kunnen de vloer extra belasten of beschadigen.

Maak je gebruik van vloerverwarming?

Een derde factor waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer, is of je gebruik maakt van vloerverwarming. Een vloer met vloerverwarming is een comfortabele en energiezuinige manier om je woning te verwarmen, maar niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming:

 • Een vloer die geschikt is voor vloerverwarming, moet namelijk warmtegeleidend, dun en stabiel zijn, zodat de warmte goed en gelijkmatig wordt verspreid.
 • Een vloer die niet geschikt is voor vloerverwarming, kan namelijk de warmte blokkeren, isoleren of vervormen, waardoor de vloerverwarming minder effectief en efficiënt wordt.

Zo zijn kunststof vloeren, zoals PVC of vinyl, meestal goed geschikt voor vloerverwarming, omdat ze warmtegeleidend, dun en stabiel zijn, terwijl houten vloeren, zoals parket of laminaat, meestal minder geschikt zijn voor vloerverwarming, omdat ze warmte-isolerend, dik en gevoelig zijn.

Wat is je budget?

Een vierde factor waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer, is wat je budget is.

 • Een vloer is een grote en langdurige investering, die je niet zomaar kunt veranderen of vervangen. Daarom is het belangrijk om een vloer te kiezen die past bij je budget, maar ook bij je wensen en je verwachtingen.
 • Een vloer die goedkoop is in de aanschaf, kan namelijk duurder zijn in het onderhoud of de vervanging, terwijl een vloer die duur is in de aanschaf goedkoper kan zijn in het onderhoud of de levensduur.

Zo is een tapijt vloer bijvoorbeeld goedkoop in de aanschaf, maar duurder in het onderhoud of de vervanging, omdat dit type vloer snel vies kan worden of sneller versleten raakt, terwijl een houten vloer duur is in de aanschaf, maar goedkoper in het onderhoud of de levensduur, omdat dit type vloer lang meegaat en meerdere keren geschuurd en behandeld kan worden.

Ga je de vloer zelf leggen?

Een vijfde factor waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer, is of je de vloer zelf gaat leggen of laat leggen. Een vloer leggen is een klus die veel tijd, moeite en vakmanschap vergt, vooral als het gaat om een complexe of speciale vloer, zoals een visgraat vloer of een vloer met een patroon.

 • Als je de vloer zelf gaat leggen, moet je rekening houden met de benodigde materialen, gereedschappen en kennis, maar ook met de mogelijke fouten, risico’s en gevolgen.
 • Als je de vloer laat leggen, moet je rekening houden met de extra kosten, maar ook met de garantie, de service en de kwaliteit.

Zo is een laminaat vloer bijvoorbeeld makkelijk zelf te leggen, omdat het een kliksysteem heeft en weinig voorbereiding nodig heeft, terwijl een PVC vloer bijvoorbeeld beter te laten leggen is, omdat het een verlijming systeem heeft en veel voorbereiding nodig heeft.

Wat is de beste vloer?

De beste vloer is de vloer die past bij jouw situatie, jouw wensen en jouw budget. Er is niet één vloer die voor iedereen de beste is, want elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen, die afhankelijk zijn van de ruimte, het gebruik, de verwarming, het budget en de legwijze. Daarom is het belangrijk om je goed te oriënteren, te informeren en te vergelijken, voordat je een vloer kiest.

Om je een idee te geven van de verschillende soorten vloeren die er zijn, en wat hun voor- en nadelen zijn, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de vijf meest populaire vloeren: laminaat, PVC, hout, tapijt en vinyl:

1. Laminaat vloer

Een laminaat vloer is een kunststof vloer, die bestaat uit verschillende lagen, waarvan de bovenste laag een fotoprint heeft van een bepaald materiaal, zoals hout, steen of beton.

Laminaatvloeren zijn een goedkope en makkelijke optie, omdat je ze zelf kunt leggen en die verkrijgbaar is in allerlei kleuren, dessins en kwaliteiten.

 • Laminaat is een goede keuze als je een vloer zoekt die goedkoop, praktisch en mooi is, daarnaast is dit type vloer ook geschikt voor vloerverwarming, mits je kiest voor een vloer met een lage warmteweerstand. Deze vloeren zijn geschikt voor de woonkamer, de slaapkamer en de hal, maar minder voor de keuken en de badkamer.

2. PVC vloer

Een PVC vloer is een kunststof vloer die bestaat uit dunne stroken met een slijtlaag en een fotolaag. PVC vloeren lijken veel op een laminaatvloer, maar hebben een aantal voordelen, ze zijn namelijk waterbestendig, geluiddempend, warmtegeleidend en geschikt voor vloerverwarming.

Daarnaast is een PVC vloer flexibel en kan het zich aanpassen aan de ondergrond, waardoor het minder snel kiert of kraakt.

 • Een PVC vloer is verkrijgbaar in allerlei kleuren, patronen en structuren, waardoor je een vloer kunt creëren die perfect bij je interieur past, deze vloeren zijn geschikt voor elke ruimte in je huis, ook voor de keuken en de badkamer.

3. Houten vloer

Een houten vloer is een natuurlijke en authentieke vloer die bestaat uit massieve planken die rechtstreeks op de ondergrond worden gelegd, deze vloeren geven je woning een warme en karaktervolle uitstraling, die past bij elk interieur.

Houten vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals grenen, vuren, kersen of teak, die elk hun eigen kleur, nerf en hardheid hebben, daarnaast is deze vloer duurzaam, sterk en kan hij meerdere keren geschuurd en behandeld worden, waardoor het een lange levensduur heeft.

 • Een houten vloer is een goede keuze als je een vloer zoekt die natuurlijk, authentiek en sfeervol is en is ook geschikt voor vloerverwarming, mits je kiest voor een houtsoort met een lage warmteweerstand. Deze vloeren zijn geschikt voor de woonkamer, de slaapkamer en de hal, maar minder voor de keuken en de badkamer.

4. Tapijt vloer

Tapijt is een zachte vloerbedekking die bestaat uit textielvezels die op een rug worden geweven of getuft. Tapijtvloeren geven je woning een warme, gezellige en comfortabele sfeer, die ideaal is voor de slaapkamer of de woonkamer.

Tapijten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, dessins en materialen, zoals wol, katoen, synthetisch of sisal en is geluiddempend, isolerend en veilig.

 • Een tapijten vloer is een goede keuze als je een vloer zoekt die zacht, warm en knus is, daarnaast is dit type vloer ook geschikt voor mensen met allergieën, omdat het stof en pollen vasthoudt, die je makkelijk kunt verwijderen met een stofzuiger. Deze vloeren zijn geschikt voor de slaapkamer, de woonkamer en de hal, maar minder voor de keuken en de badkamer.

5. Vinyl vloer

Een vinyl vloer is een kunststof vloer die bestaat uit een dunne laag vinyl met een slijtlaag en een fotolaag. Vinyl vloeren lijken behoorlijk veel op een PVC-vloer, maar het materiaal is nog dunner en goedkoper, daarnaast is dit type vloer makkelijk te leggen, te reinigen en te vervangen en is hij ook waterafstotend, geluiddempend en geschikt voor vloerverwarming.

 • Vinyl is dus een goede keuze als je een vloer zoekt die goedkoop, praktisch en comfortabel is. Daarnaast is een vinyl vloer ook verkrijgbaar in allerlei kleuren, patronen en structuren, waardoor je een vloer kunt creëren die perfect bij je interieur past. Deze vloeren zijn geschikt voor elke ruimte in je huis, ook voor de keuken en de badkamer.

Situaties waarin je een vloer moet kiezen

Er zijn verschillende situaties waarin je een vloer moet kiezen, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden, wensen en smaak. Hieronder bespreken we een aantal situaties waarin je een vloer moet kiezen, en geven we je een aantal tips en adviezen om je te helpen bij het maken van de beste keuze.

Welke vloer kiezen met een houten keuken?

Als je een houten keuken hebt, wil je een vloer die daar goed bij past, doorgaans heeft een houten keuken een natuurlijke en warme uitstraling, die je kunt versterken of contrasteren met je vloer. Bekijk direct onze blog over welke vloer je moet kiezen bij een houten keuken om meer inspiratie op te doen.

Welke vloer kiezen in een kleine woonkamer?

Als je een kleine woonkamer hebt, wil je een vloer die je woonkamer optisch groter laat lijken, doorgaans hebben kleine woonkamers een ruimtelijke en lichte uitstraling nodig, die je kunt bereiken met je vloer. Bekijk direct onze blog over welke vloer je moet kiezen in een kleine woonkamer om meer inspiratie op te doen.

Welke vloer kiezen bij teak meubelen?

Als je teak meubelen hebt, wil je een vloer die daar goed bij past. Teak meubelen hebben een donkere en warme uitstraling, die je kunt versterken met je vloer. Er zijn verschillende mogelijkheden om een vloer te kiezen die bij teak meubelen past, lees onze blog over welke vloer je bij teak meubelen kunt kiezen om meer inspiratie op te doen.

Welke vloer kiezen met vloerverwarming?

Als je vloerverwarming hebt, wil je een vloer die daar geschikt voor is. Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat bestaat uit buizen of matten die onder de vloer worden gelegd, en die warm water of elektriciteit doorlaten en het kiezen van de juiste vloer is daarom van groot belang. Lees onze blog over welke vloer je met vloerverwarming kunt kiezen om meer inspiratie op te doen.

Vloeren kiezen en kopen bij Laminaat.nl

Als je een vloer wilt kiezen en kopen, dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van vloeren en biedt een ruim assortiment aan van verschillende soorten vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren. Bij Laminaat.nl vind je altijd een vloer die past bij jouw wensen, smaak en budget.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.