Hongaarse punt of visgraat: wat is het verschil?

Hongaarse punt of visgraat: wat is het verschil?

Wouter Touw |

Als jij graag wil beginnen met een nieuwe vloer kopen, dan heb je misschien weleens gehoord van Hongaarse punt of visgraat. Dit zijn twee populaire legpatronen die een stijlvolle en luxe uitstraling geven aan je interieur.

Maar wat is nu precies het verschil tussen Hongaarse punt en visgraat? En welke past het beste bij jouw smaak en wensen? In dit artikel leggen we je alles uit over deze twee legpatronen en geven we je tips om de juiste keuze te maken.

Wat is visgraat?

Visgraat is een legpatroon waarbij de vloerplanken in een hoek van 90 graden tegen elkaar worden geplaatst, waardoor een zigzagpatroon ontstaat. Dit zigzagpatroon is vergelijkbaar met de graatstructuur van een vis, vandaar de naam 'visgraat'.

Visgraat is een klassiek en tijdloos patroon dat al eeuwenlang wordt gebruikt in kastelen, landhuizen en herenhuizen. Het geeft een warme en sfeervolle uitstraling aan de ruimte. Bovendien kan een visgraat vloer worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, PVC, SPC of MDF. Wil je meer weten? Bekijk dan de volgende belangrijke gidsen over visgraat vloeren:

Wat is Hongaarse punt?

Hongaarse punt is een legpatroon waarbij de planken of stroken in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar worden gelegd, zodat er een rechte naad ontstaat.

De naam 'Hongaarse punt' komt van de oorsprong van dit patroon, dat voor het eerst werd gebruikt in het paleis van Versailles in Frankrijk, maar later populair werd in Hongarije.

Het Hongaarse punt patroon is een modern en strak patroon dat een ruimtelijk en elegant effect geeft aan je interieur. Net als visgraat vloeren kunnen ook Hongaarse punt vloeren gemaakt worden van verschillende materialen. Wil je meer weten? Bekijk dan de volgende belangrijke gidsen over hongaarse punt vloeren:

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?

Het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt zit hem vooral in de manier waarop de planken of stroken worden gelegd en het effect dat dit heeft op de uitstraling van je interieur. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.

Legmethode van Hongaarse punt en visgraat

Het voornaamste verschil tussen Hongaarse punt en visgraat zit hem in de legmethode. Zo worden Hongaarse punt vloeren gelegd in een hoek van 45 of 60 graden, terwijl visgraat vloeren gelegd worden in een hoek van 90 graden.

Een Hongaars punt patroon loopt hierdoor parallel aan de wanden van de ruimte en visgraat juist weer diagonaal. Dit heeft ook invloed op de manier waarop je de vloer moet opmeten en afwerken.

Voor een Hongaarse punt vloer moet je bijvoorbeeld rekening houden met de hoek van de planken en de breedte van de ruimte. Voor visgraat is de de lengte van de ruimte voornamelijk belangrijk.

Verschil tussen Hongaarse punt en visgraat planken

Een ander verschil tussen Hongaarse punt en visgraat is dat de planken van Hongaarse punt aan de uiteinden schuin worden afgezaagd. Planken van visgraat worden daarentegen gewoon recht afgezaagd.

Dit zorgt ervoor dat de planken van Hongaarse punt precies in elkaar passen, terwijl de planken van visgraat een kleine opening hebben. Dit heeft op zijn beurt invloed op de hoeveelheid materiaal dat je nodig hebt voor het leggen van de vloer.

Omdat er meer afval ontstaat bij het schuin afzagen van de planken, zal er meer materiaal nodig zijn voor een Hongaarse punt vloer dan voor een visgraat vloer. Hierdoor zijn Hongaarse punt vloeren meestal iets duurder dan visgraat vloeren.

Uitstraling van Hongaarse punt versus visgraat

UIteraard zit er ook een groot verschil in uitstraling tussen Hongaarse punt en visgraat vloeren. Zo geeft een Hongaarse punt vloer een modern en strak effect, omdat de planken een rechte naad vormen en parallel lopen aan de wanden. Dit zorgt voor een rustig en harmonieus geheel.

Visgraat geeft daarentegen een klassiek en warm effect, omdat de planken een V-vorm vormen en diagonaal lopen ten opzichte van de wanden. Dit zorgt juist weer voor een speels en dynamisch contrast.

Beide legpatronen geven een luxe en stijlvolle uitstraling aan je interieur, maar passen onderling beter bij verschillende stijlen en sferen.

Zijn er ook overeenkomsten tussen Hongaarse punt- en visgraat vloeren?

Naast de verschillen tussen Hongaarse punt en visgraat, zijn er ook een aantal overeenkomsten. Zo zijn beide legpatronen:

  • Opgebouwd uit planken of stroken die schuin tegen elkaar worden gelegd, waardoor er een patroon ontstaat dat de aandacht trekt;
  • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk, mits de vloeren goed onderhouden worden;
  • Geschikt voor vloerverwarming, mits je kiest voor een geschikt materiaal en een goede ondervloer.

Trends van de visgraat vloer vs Hongaarse punt vloer

Hongaarse punt en visgraat vloeren zijn beide trendy legpatronen die je steeds vaker ziet in interieurs. Maar wat zijn de nieuwste trends op het gebied van deze legpatronen? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rijtje.

Interieurtrends van visgraat vloeren

Visgraat vloeren zijn al lange tijd populair vanwege hun tijdloze uitstraling. Hedendaagse trends laten zien dat visgraat vloeren steeds vaker worden gelegd in moderne interieurs, waardoor een mix van traditionele en eigentijdse stijlen ontstaat.

Interieurtrends van Hongaarse punt vloeren

Hongaarse punt vloeren worden steeds vaker gekozen vanwege hun strakke patroon. Moderne interieurs omarmen deze stijl vanwege de verfijnde uitstraling die het biedt.

Moet ik Hongaarse punt of visgraat kiezen?

De keuze tussen Hongaarse punt of visgraat hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en interieurstijl. Beide legpatronen hebben hun eigen charme, voordelen en kenmerken. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden, kosten en onderhoud van beide legpatronen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.