Visgraat vloer prijs: wat kost een visgraat vloer?

visgraat vloer prijzen

Wouter Touw |

Een visgraat vloer is een prachtige vloer die je woning een luxe en stijlvolle uitstraling geeft. Deze soort vloeren bestaan uit houten planken of stroken die in een schuin patroon worden gelegd, waardoor er een visgraatmotief ontstaat.

Visgraatvloeren hebben een klassieke en tijdloze uitstraling en passen bij elk interieur. Maar hoeveel kost een visgraat vloer eigenlijk? En waar moet je op letten als je een visgraat wil kopen en laten leggen?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over prijs en kosten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je nieuwe vloer.

Wat bepaalt de visgraat vloer kosten?

De prijs voor een visgraatvloer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het materiaal, de afmeting, de afwerking en de legwijze van de vloer. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die de kosten voor een visgraatvloer beïnvloeden.

Verschil kosten tussen massaproductie en maatwerk

Een van de factoren die de prijs bepaalt, is of de vloer massaal geproduceerd wordt of op maat gemaakt wordt.

Een massaal geproduceerde visgraat is goedkoper dan een op maat gemaakte vloer, omdat er minder arbeid en materiaal nodig is, daarnaast heeft een visgraat vloer die gemaakt wordt met massaproductie ook minder variatie en kwaliteit dan een op maat gemaakt model, omdat er minder aandacht en zorg aan besteed wordt.

Ook interessant: verschillen tussen een visgraat en hongaarse punt vloer? 

Verschil kosten door noesten

Een andere factor die de visgraat vloer kosten bepaalt, is het aantal noesten in het hout. Noesten zijn de plekken waar de takken van de boom uit het hout groeien, deze noesten geven het hout een natuurlijke en levendige uitstraling, maar kunnen ook de sterkte en de stabiliteit van het hout verminderen.

  • Een visgraatvloer met veel noesten is goedkoper dan een vloer met weinig noesten, omdat er minder selectie en bewerking nodig is.
  • Een vloer met veel noesten heeft echter ook minder kwaliteit en duurzaamheid dan een vloer met weinig noesten, omdat er meer kans is op scheuren en kromtrekken.
  • Een visgraat vloer met weinig noesten is duurder dan een vloer met veel noesten, omdat er meer selectie en bewerking nodig is.

Verschil kosten door aantal bewerkingen

Een derde factor die de visgraat vloer prijs bepaalt, is het aantal bewerkingen dat het hout ondergaat. Bewerkingen zijn de processen die het hout veranderen of verbeteren, zoals schuren, lakken, oliën, roken, borstelen of verouderen. Bewerkingen geven het hout een bepaalde kleur, glans, behandeling of patroon, waardoor het hout een unieke en persoonlijke uitstraling krijgt.

  • Een visgraat met veel bewerkingen is duurder dan een vloer met weinig bewerkingen, omdat er meer arbeid en materiaal nodig is.
  • Een visgraatvloer met veel bewerkingen heeft echter ook meer variatie en kwaliteit dan een visgraat vloer met weinig bewerkingen, omdat er meer aandacht en zorg aan besteed wordt.

Kosten visgraat vloer per m²

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een visgraat vloer beïnvloeden. We gaan hieronder dieper in op deze factoren. Maar eerst kunnen we je een indicatie geven van de prijs per vierkante meter op basis van het materiaal van de vloer.

Als je zo min mogelijk geld wilt besteden, dan is een visgraat van vinyl de beste optie. Als je een houten vloer wilt, maar niet de duurste, dan is een laminaat vloer met een visgraat motief goedkoper dan een massief houten vloer. Hieronder zie je de gemiddelde kosten per vierkante meter:

Type visgraat vloer Kosten per m²
Vinyl € 20,00 - € 60,00 euro
Laminaat € 25,00 - € 60,00 euro
PVC € 30,00 - € 70,00 euro
Massief hout € 40,00 - € 80,00 euro

Dit zijn indicatieve prijzen op basis van verschillende soorten visgraat vloeren. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken op basis van keuzes die gemaakt worden in het bestelproces.

Wat kost een visgraat vloer kopen en laten leggen?

Als je een visgraat vloer wilt kopen en laten leggen, moet je naast de kosten van de vloer per m² ook rekening houden met de legkosten. De legkosten zijn de kosten die je betaalt voor het laten leggen van de vloer door een professionele en ervaren legger.

De legkosten zijn afhankelijk van de complexiteit en de voorbereiding van de ondergrond, maar ook van de kwaliteit en de service van de legger. Hieronder geven we je een overzicht van de gemiddelde legkosten voor een visgraat vloer per m², inclusief btw:

Soort legwerk Legkosten per m²
Visgraat vloer leggen € 25,00 - € 35,00
Ondervloer leggen € 5,00 - € 10,00
Plinten plaatsen € 5,00 - € 10,00
Vloer egaliseren € 10,00 - € 20,00
Vloer schuren en behandelen € 15,00 - € 25,00

Zoals je kunt zien, zijn de legkosten voor een visgraat vloer hoger dan voor een gewone vloer, omdat het leggen van een visgraat vloer een specialistisch en arbeidsintensief werk is, dat meer tijd en vakmanschap vergt.

Het leggen van een visgraat vloer is echter ook een investering die zich terugbetaalt in de waarde en de uitstraling van je woning. 

Visgraat vloeren kopen bij Laminaat.nl

Als je een visgraat vloer wilt kopen en laten leggen, dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van visgraat vloeren en biedt een ruim assortiment aan van verschillende soorten hout, afmetingen, afwerkingen en prijzen. Bij Laminaat.nl vind je altijd een vloer die past bij jouw wensen, smaak en budget.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.