Houtlook vloer

houtlook vloer

Wouter Touw |

Ben je op zoek naar een vloer die de warmte en sfeer van hout uitstraalt, maar ook duurzaam, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar is? Dan is een houtlook vloer misschien wel iets voor jou. Een houtlook vloer is een vloer die de uitstraling van een houten vloer heeft, maar gemaakt is van een ander materiaal, zoals laminaat, PVC of tegels. 

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over houtlook vloeren, de voor- en nadelen, de verschillende soorten en hoe je de beste houtlook vloer kunt kiezen bij Laminaat.nl.

Wat is houtlook?

Houtlook is een term die gebruikt wordt om vloeren te beschrijven die lijken op een houten vloer, maar niet van echt hout gemaakt zijn. Houtlook vloeren hebben een kunstmatige toplaag die bedrukt is met een houtmotief, waardoor ze de kleur, structuur en nerf van hout nabootsen.

Houtlook vloeren zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, zodat je altijd een vloer kunt vinden die past bij jouw smaak en interieur.

Wat zijn de voordelen van een houtlook vloer?

Een houtlook vloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van een echte houten vloer, zoals:

  • Duurzaamheid: Een houtlook vloer is slijtvast, krasbestendig en vochtbestendig, waardoor hij geschikt is voor elke ruimte in huis, ook de badkamer en de keuken en gaat lang mee terwijl de kleur en glans lang behouden blijft.
  • Onderhoudsgemak: Een houtlook vloer is makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Je hebt geen speciale reinigingsmiddelen of behandelingen nodig, zoals bij een houten vloer, een stofzuiger en een vochtige doek zijn voldoende om je houtlook vloer schoon en fris te houden.
  • Prijs: Houtlook vloeren zijn over het algemeen goedkoper dan een echte houten vloer, zowel in aanschaf als in installatie. Je kunt een houtlook vloer vaak zelf leggen, zonder dat je een vakman hoeft in te schakelen en bovendien bespaar je op de lange termijn op onderhouds- en reparatiekosten.
  • Variatie: Een houtlook vloer biedt je een ruime keuze aan kleuren, patronen en stijlen. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals eiken, grenen, beuken of walnoot, en verschillende afwerkingen, zoals mat, glanzend, geborsteld of verouderd. Daarnaast is het ook mogelijk om te spelen met de breedte, lengte en richting van de planken, om zo je eigen unieke vloer te creëren.

Wat zijn de nadelen van een vloer met houtlook?

Een vloer met houtlook heeft ook een aantal nadelen, zoals:

  • Uitstraling: Een vloer met houtlook kan nog zo goed nagemaakt zijn, maar het is en blijft een imitatie van een echte houten vloer. Sommige mensen vinden dat een vloer met houtlook minder karakter en authenticiteit heeft dan een houten vloer. Ook kan een vloer met houtlook soms minder natuurlijk aanvoelen of klinken dan een houten vloer.
  • Beschadiging: Houtlook vloeren zijn weliswaar bestand tegen krassen en vocht, maar niet onverwoestbaar. Als er een diepe kras of deuk in de vloer komt, kan dit de toplaag beschadigen en het onderliggende materiaal blootleggen. Dit kan de vloer lelijk maken en moeilijk te repareren zijn. Ook kan de vloer verkleuren door blootstelling aan zonlicht of warmte.
  • Milieu: Een houtlook vloer is niet altijd even milieuvriendelijk in vergelijking met een houten vloer. Sommige materialen, zoals PVC of vinyl, kunnen schadelijke stoffen bevatten of uitstoten, die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook kunnen sommige vloeren met houtlook moeilijker te recyclen zijn dan een houten vloer.

Welke verschillende soorten houtlook vloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten vloeren die een houtlook kunnen hebben, zoals:

Laminaat houtlook

Laminaat is een van de meest populaire en bekende soorten houtlook vloeren. Laminaat met houtlook bestaat uit meerdere lagen, waarvan de bovenste laag bedrukt is met een houtmotief. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in vele kleuren, dessins en kwaliteiten. 

Laminaat is makkelijk te leggen, te reinigen en te vervangen. Laminaat is ook relatief goedkoop en geschikt voor vloerverwarming. Het nadeel van laminaat is dat het soms hol of hard kan klinken, dat het gevoelig is voor vocht en dat het niet geschuurd of gelakt kan worden.

PVC vloer houtlook

Een houtlook PVC vloer is een kunststof materiaal dat steeds populairder wordt als houtlook vloer. PVC bestaat uit dunne, flexibele stroken of tegels, die voorzien zijn van een houtprint. PVC is verkrijgbaar in vele soorten, maten en diktes. 

PVC is zeer slijtvast, waterbestendig en geluiddempend. PVC is ook makkelijk te leggen, te reinigen en te repareren. PVC is bovendien geschikt voor vloerverwarming en vochtige ruimtes. Het nadeel van PVC is dat het soms duurder is dan laminaat, dat het een vlakke ondervloer nodig heeft en dat het niet altijd even milieuvriendelijk is.

Naast PVC hebben we ook houtlook vinyl beschikbaar in onze shop.

Houtlook tegels

Houtlook tegels zijn keramische of natuurstenen tegels die de uitstraling van een houten vloer hebben. Houtlook tegels zijn er in verschillende vormen, formaten en kleuren. Houtlook tegels zijn zeer duurzaam, krasvast en vochtbestendig. 

Houtlook tegels zijn ook makkelijk te onderhouden en te combineren met vloerverwarming. Het nadeel van houtlook tegels is dat ze soms koud of hard kunnen aanvoelen, dat ze een professionele plaatsing vereisen en dat ze relatief duur zijn.

Kies uit verschillende houtlook vloeren bij Laminaat.nl

Wil je een houtlook vloer kopen, maar weet je niet welke soort het beste bij jou past? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van vloeren, met een ruim assortiment aan laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren. 

Bij Laminaat.nl kun je verschillende soorten houtlook vloeren vergelijken, bestellen en laten bezorgen of afhalen. Kortom, bij Laminaat.nl vind je altijd de houtlook vloer die bij jou past. Neem snel een kijkje op onze website en laat je inspireren door onze houtlook vloeren.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.