Waterbestendige vloer

waterbestendige vloeren

Mees Vermolen |

Water en vloeren gaan meestal niet goed samen. Een plas water op je mooie vloer kan lelijke vlekken of zelfs schimmel onder de vloer veroorzaken. Maar wat als je een vloer wilt die wel tegen een stootje kan? Een vloer die niet bang is voor een beetje vocht of een ongelukje met een glas water?

Gelukkig zijn er verschillende soorten vloeren die waterbestendig zijn. Laten we eens duiken in de verschillende soorten vloeren die perfect zijn voor vochtige ruimtes, en ontdek waarom ze bijvoorbeeld geschikt zijn als vloer in de keuken of als vloer in de badkamer.

Welke vloeren zijn waterbestendig?

Niet alle vloeren zijn even waterbestendig. Sommige vloeren zijn gemaakt van materialen die snel beschadigen door water, zoals hout of kurk. Andere vloeren hebben een speciale toplaag of een waterdichte kern die voorkomt dat water doordringt tot de onderlaag. Hieronder bespreken we vijf soorten vloeren die waterbestendig zijn en waar je ze kunt gebruiken.

Laminaatvloeren

Een laminaat vloer is een populaire keuze voor veel mensen. Ze zijn makkelijk te leggen, onderhouden en schoon te maken. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren, patronen en stijlen.

Maar zijn laminaatvloeren ook waterbestendig? Het antwoord is: ja, mits je kiest voor een speciaal soort laminaat. Gewoon laminaat is namelijk gemaakt van een houten kern met een kunststof toplaag. Als er water op komt, kan de houten kern gaan uitzetten, kromtrekken of rotten. Daarom moet je gewoon laminaat altijd goed afdrogen als het nat wordt.

Gelukkig zijn er ook laminaatvloeren die wel waterbestendig zijn. Deze waterbestendige laminaatvloeren zijn voorzien van een toplaag die waterafstotend is, waardoor water geen kans krijgt om in de vloer te trekken. (Handig als je bijvoorbeeld een wasmachine op laminaat hebt staan)

Hierdoor is dit type laminaatvloer zelfs geschikt voor ruimtes waar veel water wordt gebruikt, zoals de keuken, de badkamer of als vloer in het toilet. Je kunt ze gerust afnemen met een vochtige doek of dweil, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schade.

PVC vloeren

Een PVC vloer kan een andere optie zijn als waterbestendige vloer. PVC staat voor polyvinylchloride, een kunststof materiaal dat zeer sterk, duurzaam en flexibel is.

PVC vloeren zijn volledig waterdicht, mede doordat ze geen hout of andere vochtgevoelige materialen bevatten. Ze zijn ook bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Bovendien zijn ze geluiddempend, warmte-isolerend en comfortabel om op te lopen.

Bovendien zijn PVC vloeren geschikt voor elke ruimte in huis. Het maakt niet uit waar je deze vloeren legt, ze komen overal volledig tot hun recht, en in de ene ruimte nog meer dan de ander.

Vinyl vloeren

Een vinyl vloer lijkt op PVC vloeren, maar zijn net iets anders. Ze zijn gemaakt van een kunststof materiaal dat vinyl wordt genoemd, logisch natuurlijk.

Een vinyl vloer bestaat uit een of meerdere lagen die op elkaar worden geperst. De bovenste laag is meestal een slijtvaste laag die de vloer beschermt tegen water, vuil en beschadigingen. De onderste laag is een schuimlaag die de vloer juist weer veerkrachtig en zacht maakt.

Vinyl vloeren (zoals een SPC vloer) zijn tevens waterdicht, omdat ze geen hout of andere vochtgevoelige materialen bevatten. Hierdoor zijn ze ook makkelijk te onderhouden, geluiddempend en warmte-isolerend.

Keramische vloertegels

Keramische vloertegels zijn van nature waterbestendig vanwege het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Ze worden gebakken op hoge temperaturen en hebben een glazuurlaag die vocht afstoot.

Hierdoor zijn de tegels hard, sterk en waterdicht, en bestand tegen krassen, vlekken en hitte. Keramische vloertegels zijn ook extreem hygiënisch, omdat ze geen bacteriën of schimmels aantrekken.

Dit alles bij elkaar maakt ze ideaal voor ruimtes waar veel water wordt gebruikt, zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Mede doordat ze eenvoudig schoon te maken zijn.

Tapijt

Tapijt is misschien niet de eerste vloer die je in gedachten hebt als je denkt aan een waterbestendige vloer. Het is immers gemaakt van textiel, dat meestal water absorbeert en langzaam droogt.

Echter, moderne technologieën hebben geleid tot de ontwikkeling van tapijt varianten die specifiek zijn behandeld om waterbestendig te zijn. Deze speciale tapijten zijn gemaakt van synthetische vezels die vocht afstoten in plaats van opnemen, waardoor het tapijt droog en vlekbestendig blijft.

Niet alleen biedt tapijt de warmte, zachtheid en comfort die het zo geliefd maakt in interieurs, maar dankzij deze innovaties kan het nu ook worden gebruikt in vochtige ruimtes.

Waterbestendige vloeren van Laminaat.nl

Bij Laminaat.nl vind je een uitgebreide collectie van waterbestendige vloeren. Of je nu op zoek bent naar laminaat, PVC of vinyl, wij hebben de perfecte vloer voor jouw specifieke behoeften. Bekijk ons assortiment online en ontdek de waterbestendige vloer die past bij jouw stijl en ruimte!

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.