Wasmachine op laminaat

wasmachine op laminaat

Mike van Hout |

Je hebt een mooie laminaatvloer in je huis, maar je hebt ook een wasmachine die je ergens kwijt moet. Kan je dan een wasmachine op laminaat plaatsen, of is dat een slecht idee?

In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag en geven we je tips om mogelijke problemen te voorkomen of op te lossen. Zo kun je genieten van je laminaatvloer én je wasmachine.

Kan ik een wasmachine op laminaat plaatsen?

Ja, je kunt een wasmachine op laminaat plaatsen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een wasmachine op laminaat plaatsen is namelijk niet zonder risico's.

Wasmachines zijn zware apparaten die veel trillingen en geluid veroorzaken. Dit kan schade aan je laminaatvloer veroorzaken, zoals krassen, deuken, scheuren of loslatende planken.

Daarnaast kan een wasmachine lekken, waardoor er water onder je laminaat kan komen. Dit kan leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming onder de vloer of kromtrekken van je laminaat. Het is daarom belangrijk om je wasmachine op de juiste manier op je laminaatvloer te plaatsen.

Mogelijke problemen die kunnen ontstaan

Een wasmachine kan verschillende problemen veroorzaken wanneer je deze op laminaat plaatst, afhankelijk van de kwaliteit van je laminaat, de ondergrond, de staat van je wasmachine en de manier waarop je hem gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke problemen die kunnen ontstaan:

  • Wasmachine danst op laminaat: als je wasmachine niet goed waterpas staat, of als je hem te vol of te leeg laat, kan hij gaan schudden of verschuiven tijdens het centrifugeren. Dit kan het laminaat beschadigen of ervoor zorgen dat de wasmachine omvalt.
  • Wasmachine trilt op laminaat: ook als je wasmachine wel goed waterpas staat, kan hij nog steeds veel trillingen veroorzaken. Hierdoor kan het laminaat gaan kraken of loskomen, vooral als het niet goed gelegd is of als er geen goede ondervloer onder zit.
  • Wasmachine lekt op laminaat: een wasmachine kan gaan lekken door een defecte slang, een verstopte filter, een kapotte pomp of een andere oorzaak. Als er water onder je laminaat komt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel de vloer als de ondervloer. Laminaat is namelijk niet waterbestendig en kan gaan uitzetten, krimpen, kromtrekken of rotten als het nat wordt.

Om deze problemen te voorkomen of te verhelpen, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. We bespreken graag op welke manieren je dit kunt doen.

Wat is de beste manier om een wasmachine op laminaat te plaatsen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, kunnen we je adviseren om een wasmachine niet op laminaat te plaatsen. De beste manier is namelijk om de wasmachine ergens anders neer te zetten, maar we begrijpen dat dit niet altijd mogelijk is.

Als er geen andere optie is dan het plaatsen van de wasmachine op het laminaat, zijn er wel enkele maatregelen die je kunt treffen. Zo is het mogelijk om een stuk van het laminaat te verwijderen of een lekbak onder de wasmachine te plaatsen zodat de trillingen beter opgevangen worden.

Plaats de wasmachine ergens anders indien mogelijk

Een verstandige manier om je laminaatvloer te beschermen tegen de wasmachine, is om de wasmachine ergens anders te plaatsen indien mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld in de badkamer, de keuken, de garage, de kelder of de zolder zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte en aansluitingen in je huis.

Door de wasmachine op een andere plek te zetten, voorkom je dat je laminaatvloer wordt blootgesteld aan de trillingen, het geluid en het water van de wasmachine. Bovendien kun je zo meer ruimte creëren in je woonkamer, slaapkamer of hal, waar je laminaatvloer ligt.

Betonnen tegel onder wasmachine plaatsen

Het plaatsen van een betonnen tegel tussen het laminaat en de wasmachine kan een effectieve oplossing zijn om stabiliteit te bieden. De keuze voor een betonnen tegel van 60 bij 60 cm met een minimale dikte van 3 cm biedt een stevige en solide ondergrond voor de wasmachine.

Deze methode is vooral nuttig in situaties waar de onderliggende vloer mogelijk niet volledig stabiel is of waar extra stabiliteit vereist is om trillingen en beweging van de wasmachine te verminderen. Door de betonnen tegel op de beoogde locatie te plaatsen, creëer je een robuuste basis waarop het apparaat stevig rust.

Laminaat onder de wasmachine uitsnijden

Een efficiënte methode om ruimte te maken voor de plaatsing van een wasmachine op laminaatvloeren is het strategisch uitsnijden van een deel van het laminaat. Deze methode is echter alleen toepasbaar op betonnen ondervloeren vanwege stabiliteits- en structurele redenen.

Bovendien begrijpen wij maar al te goed dat je liever niet in jouw prachtige laminaatvloer wilt snijden. Probeer daarom eerst een van de andere alternatieven om de mogelijke problemen met de wasmachine op laminaat op te lossen.

Heeft het nut om trillingsdempers onder de wasmachine te plaatsen?

Nee, in principe is het niet zinvol om trillingsdempers onder de wasmachine te plaatsen als deze op laminaat staat. De reden hiervoor is dat laminaat al voldoende demping biedt om geluid en trillingen te verminderen.

Trillingsdempers zijn voornamelijk nuttig op harde vloeren zoals beton, steen of tegels waar de natuurlijke demping minder is. Echter, in geval van een oude wasmachine, die niet voorzien is van rubber pootjes, kan het wel een optie zijn om trillingsdempers te gebruiken.

Koop een kwalitatieve laminaatvloer

De beste manier om je laminaatvloer te beschermen tegen de wasmachine, is om een kwalitatieve laminaatvloer te kopen. Een kwalitatieve laminaatvloer kan beter tegen de trillingen, het geluid, het water en de druk die de wasmachine kan veroorzaken, waardoor je laminaatvloer langer mooi en intact blijft.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een speciale waterbestendige laminaatvloer, waardoor het mogelijke probleem van een lekkende wasmachine al geëlimineerd wordt. Bij Laminaat.nl zijn de mogelijkheden eindeloos. Van kwalitatieve laminaatvloeren tot aan speciale waterbestendige opties in verschillende kleuren en dessins, vind je bij ons altijd een geschikte laminaatvloer voor jouw behoeften. 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen