Kwaliteit van laminaat: waar moet je op letten?

Kwaliteit van laminaat: waar moet je op letten?

Benice Kouwenberg |

Laminaat is een populaire keuze voor veel mensen die op zoek zijn naar een mooie, betaalbare en onderhoudsvriendelijke vloer. Maar hoe weet je of je een goede kwaliteit laminaat koopt? Waar moet je op letten als je laminaat gaat vergelijken? En wat is de beste kwaliteit laminaat voor jouw situatie?

In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en meer. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een laminaat vloer die bij jou past.

Hoe bepaal je de kwaliteit van laminaat?

De kwaliteit van laminaat wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het materiaal, de gebruikersklasse, de slijtagewaarde, de bovenlaag en de waterbestendigheid. Deze factoren hebben invloed op de duurzaamheid, de uitstraling en het comfort van je laminaat vloer. We leggen ze hieronder uit.

Kwaliteit van het materiaal: HDF of MDF

Laminaat bestaat uit vier lagen: een onderlaag, een dragerplaat, een decorlaag en een toplaag. De dragerplaat is de basis van het laminaat en bepaalt voor een groot deel de stevigheid en stabiliteit van de vloer.

De dragerplaat kan gemaakt zijn van HDF (High Density Fibreboard) of MDF (Medium Density Fibreboard). HDF is harder en sterker dan MDF en kan beter tegen vocht. Daarom wordt HDF laminaat over het algemeen gezien als een betere kwaliteit laminaat dan MDF. Als je een laminaat vloer koopt, let dan op het materiaal van de dragerplaat.

Welke gebruikersklasse heeft het laminaat?

Een andere manier om de kwaliteit van laminaat te bepalen is door te kijken naar de gebruikersklasse. Dit is een cijfer dat bestaat uit twee delen: een getal en een letter.

Het getal geeft aan voor welk soort gebruik het laminaat geschikt is:

  • 2 voor huishoudelijk gebruik, 3 voor commercieel gebruik en 4 voor industrieel gebruik.

Het letter geeft aan hoe goed het laminaat bestand is tegen slijtage:

  • A voor licht, B voor normaal, C voor intensief, D voor zeer intensief en E voor extreem intensief.

Hoe hoger het cijfer en de letter, hoe beter de kwaliteit laminaat. Voor een woonkamer wordt bijvoorbeeld een gebruikersklasse van minimaal 23C aanbevolen, terwijl voor een slaapkamer een gebruikersklasse van 21A voldoende is.

Voor een kantoor of een winkel heb je een gebruikersklasse van minimaal 31B nodig. De gebruikersklasse staat meestal vermeld op de verpakking of op de website van de fabrikant.

De slijtagewaarde

De slijtagewaarde is een maat voor de weerstand van de toplaag van het laminaat tegen krassen, schuren en andere beschadigingen. De slijtagewaarde wordt aangeduid met een letter, van A tot F.

Hoe hoger de letter, hoe hoger de slijtagewaarde en dus hoe beter de kwaliteit laminaat. Een slijtagewaarde van A betekent dat het laminaat zeer goed bestand is tegen slijtage, terwijl een slijtagewaarde van F betekent dat het laminaat snel beschadigd raakt.

Voor een normaal huishoudelijk gebruik is een slijtagewaarde van minimaal C aan te raden. Voor een intensief gebruik is een slijtagewaarde van minimaal D nodig. De slijtagewaarde staat soms vermeld op de verpakking of op de website van de fabrikant.

De bovenlaag

De bovenlaag is de laag die je ziet en voelt als je over het laminaat loopt. De bovenlaag bepaalt de uitstraling en het comfort van je laminaat vloer. Er zijn verschillende soorten bovenlagen, zoals mat, glanzend, reliëf, houtstructuur of steenstructuur.

De keuze voor de bovenlaag is vooral een kwestie van smaak en stijl, maar het heeft ook invloed op de kwaliteit laminaat. Een matte bovenlaag geeft bijvoorbeeld een natuurlijke en rustige sfeer, terwijl een glanzende bovenlaag een luxe en moderne uitstraling geeft.

Een reliëf, houtstructuur of steenstructuur bovenlaag zorgt voor een realistisch en levendig effect, maar kan ook meer vuil en stof vasthouden. De bovenlaag moet ook goed aansluiten op de decorlaag, zodat het laminaat er niet nep of goedkoop uitziet.

Is de laminaat vloer waterdicht?

Een laatste factor die de kwaliteit van laminaat beïnvloedt is de waterbestendigheid. Laminaat is van nature niet waterdicht, maar sommige laminaat vloeren zijn wel waterafstotend of waterresistent.

Dit betekent dat ze beter tegen vocht kunnen dan gewoon laminaat, maar niet helemaal waterdicht zijn. Waterafstotend of waterresistent laminaat is geschikt voor ruimtes waar af en toe water op de vloer komt, zoals een keuken of een hal.

Voor ruimtes waar veel water op de vloer komt, zoals een badkamer of een wasruimte, is waterafstotend of waterresistent laminaat niet aan te raden omdat waterschade in dat geval bijna te garanderen is.

Voor deze ruimtes kun je beter kiezen voor een PVC vloer, een vinyl vloer of een houten vloer met een speciale coating. Als je een laminaat vloer koopt, let dan op de waterbestendigheid van het laminaat.

Maar wat is de beste kwaliteit laminaat?

De beste laminaat is afhankelijk van je persoonlijke wensen, je budget en de ruimte waar je het laminaat wilt leggen. Er is niet één soort laminaat dat voor iedereen de beste kwaliteit laminaat is.

Het is belangrijk om de verschillende factoren die de kwaliteit van laminaat bepalen te vergelijken en te kiezen voor een laminaat vloer die past bij jouw situatie. Zo kun je genieten van een mooie, duurzame en comfortabele laminaat vloer.

Wat kost hoge kwaliteit laminaat?

De prijs van laminaat hangt af van de kwaliteit van het laminaat, maar ook van de dikte, de breedte, de lengte, het merk en de garantie van het laminaat. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de kwaliteit laminaat, hoe hoger de prijs.

Maar dat betekent niet dat je altijd de hoofdprijs moet betalen voor een goede kwaliteit laminaat. Er zijn ook veel laminaat vloeren die een goede prijs kwaliteit laminaat verhouding hebben.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laminaat vloer met een HDF dragerplaat, een gebruikersklasse van 23 of hoger, een slijtagewaarde van C of hoger, een matte of reliëf bovenlaag en een waterafstotende of waterresistente behandeling.

Zo heb je een hoge kwaliteit laminaat voor een redelijke prijs. De prijs van laminaat varieert van ongeveer €10 tot €40 per vierkante meter, exclusief de kosten voor het leggen, de ondervloer en de plinten.

Een goede ondervloer doet wonderen

Een goede ondervloer is essentieel voor een goede kwaliteit laminaat. Een ondervloer zorgt voor een egale en stabiele ondergrond voor je laminaat vloer, waardoor je laminaat beter blijft liggen en minder snel beschadigt. Een ondervloer heeft ook een isolerende en geluiddempende werking, waardoor je laminaat warmer en stiller aanvoelt.

Bovendien kan een ondervloer vochtproblemen voorkomen, door een dampwerende laag aan te brengen tussen de ondergrond en het laminaat. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, zoals foam, rubber, kurk, houtvezel of groene platen.

De keuze voor de ondervloer hangt af van de ondergrond, de dikte van het laminaat, de mate van isolatie en geluidsdemping die je wilt en de eisen van de fabrikant en de verhuurder. Een goede ondervloer kan de levensduur en het comfort van je laminaat vloer aanzienlijk verhogen.

Kies uit laminaat vloeren van hoge kwaliteit bij Laminaat.nl

Als je op zoek bent naar een laminaat vloer van hoge kwaliteit, dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Wij bieden een ruim assortiment aan van verschillende soorten vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren.

Al onze vloeren zijn van hoge kwaliteit, scherp geprijsd en makkelijk te bestellen. Je kunt online je favoriete vloer uitkiezen. Neem dus snel een kijkje op onze website en ontdek ons aanbod van laminaat vloeren van hoge kwaliteit.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.